Wat is FIRE? Alles wat je wil weten over Financial Independence Retire Early

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Je leest er steeds vaker over: Financial Independence Retire Early (FIRE).

Veel twintigers en dertigers hebben het erover of werken aan hun financiële onafhankelijkheid om vervroegd met pensioen te gaan. Wat is het eigenlijk, hoeveel geld heb je nodig om FIRE te zijn en is het wel een slim idee om dit te doen? 

Wat is de FIRE-methode?

FIRE is de afkorting voor Financial Independence Retire Early. Deze beweging is gestart in de Verenigde Staten en er is nu ook een Financial Independence Retire Early Nederland beweging. De naam zegt het al: je wordt financieel onafhankelijk zodat je vervroegd met pensioen kunt gaan. Hoe? Door minder geld uit te geven en meer geld binnen laten komen. Het overgebleven geld investeer je, zodat je voldoende rendement uit je vermogen haalt om je vaste lasten te betalen.

Hoeveel geld om FIRE te zijn?

Er is geen vast bedrag gekoppeld aan Financial Independence Retire Early. Voor ieder persoon is dit bedrag weer anders. Het hangt af van je persoonlijke inkomen, uitgaven en je FIRE-doel. Wel werkt FIRE met een vaste berekening: 25 x je jaarlijkse uitgaven. Deze berekening is gebaseerd op de 4%-regel. Deze regel komt voort uit verschillende studies die laten zien dat je kunt blijven rondkomen als je vermogen jaarlijks 4% rendeert. Dit rendement is minimaal even hoog als je uitgaven. Na het behalen van je FIRE-doel leef je van je investeringen en heb je geen extra inkomen nodig als je maandelijkse uitgaven hetzelfde zijn. Hoeveel geld heb je nodig om financieel onafhankelijk te zijn? Dat is dus te beantwoorden met de berekening. 

Wat is financieel onafhankelijkheid eigenlijk?

Het CBS stelt dat er sprake is van financiële onafhankelijkheid wanneer je inkomen hoger is dan het wettelijke minimumloon. Zelf stel ik dat financiële onafhankelijkheid betekent dat je genoeg inkomen hebt om financiële rust te ervaren. Voor de een is dat wanneer hij of zij € 50.000 per jaar verdient, voor de ander is het € 500.000 per jaar. Het hangt vooral af van je uitgaven en doelen. 

Ook interessant om te lezen: Wanneer ben je financieel gezond?

Maakt vroeg met pensioen gaan gelukkig?

Betekent het ook dat je, wanneer je je FIRE-doel hebt behaald, gelukkig wordt van het vervroegde pensioen? Wat is je levensdoel nadat je vervoegd met pensioen bent gegaan? Wat geeft je dan voldoening en welke impact wil je nog maken? Wat is je WHY als je op zo’n jonge leeftijd al met pensioen bent gegaan? Op de website van de Nederlandse FIRE-beweging is ook te lezen dat je van het behalen van je doel in een gat kunt vallen. Zoals Mees ervaarde, nadat hij na 20 jaar vervroegd met pensioen ging

Dit wil niet zeggen dat FIRE slecht is. Maar je kunt het ook anders aanpakken. Bijvoorbeeld om voor de FI (Financial Independence) te gaan en je niet zozeer te richten op het vroegtijdig met pensioen gaan. 

Hoe word je financieel onafhankelijk?

Wil je financieel je zaken op orde hebben en daardoor vrijheid, financiële rust en onafhankelijkheid ervaren? Dan zijn er een aantal stappen te zetten.

1. Bepaal je doel

Hoeveel geld wil je bezitten en wanneer wil je dit doel behalen? En waaraan wil je het geld besteden? Het doel is voor iedereen anders. Zo kun je een jaar op reis willen of maar een paar uur per dag werken, zodat je tijd met je kinderen kunt doorbrengen. Vraag jezelf dus af: wat betekent financiële onafhankelijkheid voor mij? Hoeveel geld heb ik nodig om mijn doel te bereiken? Wanneer je doel helder is, is het makkelijker om een plan te maken om financieel onafhankelijk te worden. 

Vind je het moeilijk om doelen te stellen? Doelen stellen voor jezelf doe je met deze simpele stappen.

2. Maak een overzicht van je huidige situatie

Voordat je begint, moet je weten wat je startpunt is. Hoeveel geld komt er iedere maand binnen? En hoeveel geld besteed je iedere maand aan je vaste lasten? Schrijf ook variabele lasten op, zoals de uitstapjes die je maakt, wat je besteedt aan kleding of uit eten gaan. 

Tel alle bezittingen die je hebt bij elkaar op en verminder dit met je schulden en uitgaven. Vergelijk je streefbedrag met je huidige netto vermogen, zodat je precies weet hoeveel je nog moet sparen om daar te komen. 

3. Vergroot je inkomen

Makkelijker dan besparen op je uitgaven, is het vergroten van je inkomen. Er zijn verschillende manieren om te werken aan meerdere inkomstenstromen met een side hustle. Zo kun je:

Werk met de Profit First methode. Hierbij verdeel je iedere twee weken je ontvangen inkomen over verschillende bankrekeningen: een voor winst, je salaris, de belastingen en de kosten. Wanneer je het juist doet, heb je voldoende geld gereserveerd voor belastingen, je kosten, je eigen salaris en winst. De percentages hiervoor bereken je met een analyse van jouw bedrijf, waar je kijkt naar je financiële situatie, wat je plannen zijn, of je schulden hebt, wat je persoonlijke financiële situatie is en of je marges kloppen. 

4. Vraag advies aan een expert

Je kunt het allemaal zelf uitzoeken, maar door hulp te vragen maak je een veel beter financieel plan. Samen kijk je naar wat je nodig hebt en welke koers je moet varen om financiële onafhankelijkheid te realiseren. Waar niet alleen gekeken wordt naar nu, maar naar een toekomstbestendig plan. Iets wat vooral in deze economische tijden vol prijsverhogingen en onzekerheden heel prettig is. 

Toekomstbestendig financieel vrij leven en ondernemen op jouw voorwaarden.

Dat is pas vrijheid.

Gerdi Hulsink

Financiële onafhankelijkheid 

Ik (Strategisch Business Coach Gerdi Hulsink) geloof niet volledig in Financial Independence Retire Early, wel in Financial Independance. Zoals je hebt gelezen is het slim om te werken aan meerdere inkomstenstromen en verdienmodellen om financieel onafhankelijk te worden. Zo sta je financieel veel steviger in je schoenen wanneer je twee inkomstenstromen hebt dan wanneer je afhankelijk bent van maar een inkomstenstroom.

In mijn rol als High-Value Positionering & Business Strateeg begeleid ik ondernemers op hun pad naar financiële onafhankelijkheid. In mijn Premium 1:1 Programma Unlimited Freedom heb ik speciaal daarvoor een extra bonus module toegevoegd: verdienmodellen en meerdere inkomstenstromen. 

Klik nu hier om meer te lezen over het Premium Programma Unlimited Freedom.

Premium Programma Unlimited Freedom

Voor ambitieuze ondernemers die weten dat zij hebben te investeren in zichzelf als in hun bedrijf om te groeien en meer impact willen maken.

En door meerdere inkomstenstromen te creëren, dat zij niet harder, juist slim hard kunnen werken aan die zaken die er toe doen.

Toekomstbestendig en financieel vrij willen leven en ondernemen op eigen voorwaarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *