Beste Exchanges om Crypto te kopen

Gemiddelde leestijd: 17 minuten

Of het nu goed of slechts met cryptocurrency gaat, een veilige werkwijze blijft minstens zo belangrijk. Je wilt ten allen tijde een veilige plek voor je cryptomunten hebben. Ook als het duidelijk is dat je de komende jaren geen torenhoge rendementen hoeft te wachten.

Zolang jouw cryptomunten veilig opgeborgen zijn, kun je de zogeheten “Crypto Winter” afwachten en op betere tijden hopen. Je hoeft je tijdens deze periode geen zorgen te maken over de veiligheid van je bezittingen. Als de betere tijden eenmaal aangebroken zijn, kun je gemakkelijk je wallet weer in en je bezittingen met winst verkopen. 

De meeste Nederlanders kopen cryptocurrency direct via exchanges. Dat is makkelijker en sneller dan via gedecentraliseerde platformen als Uniswap en Sushi. Toch is het lang niet altijd veiliger. Niet iedere exchange heeft namelijk een even goede reputatie. 

In dit artikel ontdek je wat je opties zijn om via een exchange crypto te kopen en welke exchanges een fatsoenlijke reputatie hebben. 

Het belang van een veilige exchange

Momenteel zijn er over de hele wereld duizenden verschillende exchanges actief. Bij de meeste van deze exchanges kun je vrij eenvoudig een account aanmaken en in crypto handelen. Ik kan je verzekeren dat je bij lang niet iedere exchange even veilig in crypto kunt handelen. Ieder jaar zijn er weer opnieuw berichten in de media te vinden over cryptocurrency exchanges die failliet gaan, geld hebben verloren vanwege een hack of niet netjes met de gegevens van klanten zijn omgegaan. 

Lees ook mijn blog over: Hoe kun je crypto veilig bewaren.

Behalve dat je natuurlijk absoluut niet wilt dat jouw bezittingen in de handen van hackers terechtkomen, wil je ook niet dat jouw persoonlijke gegevens publiek toegankelijk zijn. Als je voor het eerst een account bij een cryptocurrency exchange registreert, moet je veel persoonlijke gegevens aanleveren. Je kunt dan denken aan je naam- en adresgegevens maar veelal ook een kopie van een identiteitsbewijs en je bankrekening. Bijzonder gevoelige gegevens waarvan je absoluut niet wilt dat ze op straat komen te liggen. 

Het is kortom cruciaal dat je een crypto exchange vindt waar jouw tegoeden veilig opgeslagen kunnen worden. Je wilt je geen zorgen hoeven te maken over je gegevens of tegoeden. 

Wil je meer weten en aller leren over crypto? Meld je aan voor de Gratis Cryptocommunity en volg de Gratis Masterclass Succesvol investeren in Crypto.

Crypto Wereld_BitcoinBlockchain_Crypto Cursus

Verover de Crypto Wereld

Succesvol investeren in Crypto?

De Cryptocommunity biedt een uitgebreide Cryptocursus.

Een actief en sociaal platform om te leren over cryptocurrencies.

Start Direct>>

Waar moet een goede exchange aan voldoen?

Gelukkig zijn er meerdere punten waar je op kunt letten als je naar exchanges kijkt. Soms kun je aan de voorkant al zien of een cryptocurrency exchange betrouwbaar en veilig is. Om het je net wat makkelijker te maken, heb ik een lijstje opgesteld met punten waar een goede exchange aan moet voldoen. Je kunt eenvoudig per exchange nakijken of dit eisenlijstje afgevinkt wordt. 

DNB-Registratie

Doordat er steeds meer regelgeving is waar exchanges zich aan moeten houden, wordt het makkelijker om goede exchanges van slechte te onderscheiden. Vooral in Nederland is het een stuk makkelijker geworden. Exchanges die in Nederland legaal actief willen zijn, moeten namelijk een vergunning bij De Nederlandsche Bank (DNB) aanvragen. Heeft een crypto exchange geen vergunning? Dan is het in Nederland illegaal actief en weet je meteen dat het veiliger is om de exchange even links te laten liggen. 

Een veilige crypto exchange mét een vergunning heeft dit meestal op een aparte pagina staan. Dat is echter niet bij iedere exchange het geval. Een voorbeeld is de Nederlandse crypto exchange Bitvavo waar het goed verstopt is. 

Gelukkig is er nog een veel makkelijkere manier om legale crypto exchanges te vinden. De DNB heeft namelijk een handig portal gemaakt waar je naar alle crypto bedrijven onder DNB toezicht kunt zoeken. Je kunt dit register hier vinden. Als je in dit register naar Bitvavo zoekt, zie je dat Bitvavo onder het relatienummer R163129 bij de DNB geregistreerd staat. Super dus!

Een andere crypto broker die in dit artikel aan bod komt, Litebit, kun je ook in dit register vinden. Onder het bedrijf 2525 Ventures B.V. zie je Litebit vanzelf als zoekresultaat verschijnen als je op de broker zoekt. 

Ik adviseer je om iedere exchange die je overweegt om crypto bij te handelen altijd door dit register te halen. Better safe than sorry!

Gebruik van cold wallets

Dit is even een wat lastiger onderdeel. Waarschijnlijk ben je namelijk nog niet goed bekend met hot  en cold wallets. Een veilige cryptocurrency exchange maakt gebruik van twee soorten wallets (die op hun beurt ook weer meerdere versies mogen hebben ten behoeve van de veiligheid). De twee soorten zijn een hot en cold wallet. Een hot wallet is de wallet die gebruikt wordt om een handelsmarkt te maken. Als jij via een exchange een bepaalde cryptomunt koopt, wissel je de munt direct om met de hot wallet. Daarnaast zijn de tegoeden die gebruikers voor het direct verkopen en kopen van munten gebruiken, op de hot wallet te vinden. Een kenmerk van een hot wallet is dat de wallet met een groot aantal processen verbonden is en daardoor minder veilig is dan een cold wallet. 

Een cold wallet kun je het best vergelijken met de kluis van een bank. In dit voorbeeld zou de hot wallet dan het geld zijn dat de bank in de pinautomaat heeft zitten. Bij de meeste exchanges kun je jouw tegoeden makkelijk verschuiven van je handelsportemonnee (ook wel Spot wallet genoemd) naar je standaard wallet (soms ook wel deposit wallet genoemd). Tegoeden die in de standaard wallet staan, zijn opgeborgen in de digitale kluis. Daardoor zijn ze bij eventuele hacks of andere problemen niet zomaar voor hackers toegankelijk. Ook kun je zelf middels een extra wachtwoord op deze wallet een tweede beveiligingslaag toevoegen. 

Professionele exchanges zoals Bitvavo en Bitcoinmeester maken van hot- en cold wallets gebruik.

SSL, Encryptie en Twee-factor authenticatie

Tenslotte is het van groot belang dat de cryptocurrency exchange zelf voorzorgsmaatregelen op het gebied van veiligheid neemt én de gebruiker de kans geeft om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Een exchange dient altijd een HTTPS-verbinding (SSL) als standaard te gebruiken. Daarnaast dienen alle persoonlijke gegevens, van tegoeden tot je voor- en achternaam, geëncrypteerd te worden opgeslagen en verstuurd. Dit is belangrijk omdat hackers bij een eventuele hack dan niets met jouw persoonlijke gegevens kunnen. Met de juiste encryptie zijn jouw persoonlijke gegevens namelijk zo goed als onmogelijk te kraken. 

Twee-factor authenticatie is de beste manier om jouw account extra te beveiligen. Met deze vorm van beveiliging zijn er altijd twee apparaten nodig om toegang tot je account te krijgen. De meeste gebruikers kiezen ervoor om via een app, zoals Google Authenticator, deze laag toe te voegen. Een gebruiker die met twee-factor authenticatie inlogt, moet bijvoorbeeld eerst de gebruikelijke inloggegevens invoeren (laag 1 op de computer) en vervolgens de unieke code uit de authenticator app die elke 30 seconde ververst wordt (laag 2 op je smartphone). Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om nog een derde laag toe te voegen: via de email. Als je dit gebruikt, dan krijg je iedere keer wanneer je wilt inloggen ook nog een unieke code in je inbox waarmee je de derde beveiligingslaag afvinkt. 

Ervaringen en reputatie

Ik adviseer je om regelmatig de berichtgeving rondom de onderstaande exchanges in de gaten te houden. In de crypto wereld kan de reputatie van een cryptocurrency exchange binnen een dag veranderen. Door via Google Nieuws af en toe op de naam van jouw huidige cryptocurrency exchange te zoeken, kun je dit eenvoudig in de gaten houden. Ook kun je Google Alerts instellen op de naam of woordcombinatie van een crypto exchange. De Trustpilot en Google Reviews profielen van de exchange in kwestie kunnen ook regelmatig bezocht worden om er zeker van te zijn dat je met je crypto tegoeden op de juiste plek zit. 

Wil je meer weten en aller leren over crypto? Meld je aan voor de Gratis Cryptocommunity en volg de Gratis Masterclass Succesvol investeren in Crypto.

Crypto Wereld_BitcoinBlockchain_Crypto Cursus

Verover de Crypto Wereld

Succesvol investeren in Crypto?

De Cryptocommunity biedt een uitgebreide Cryptocursus.

Een actief en sociaal platform om te leren over cryptocurrencies.

Start Direct>>

Dit zijn de Beste Exchanges om in Nederland Crypto te kopen

Nu je mijn saaie maar ongelofelijk belangrijke uitleg hebt gehad, is het tijd om door te gaan naar de informatie waar je echt naar op zoek bent. Ik heb hieronder een overzicht gemaakt van de crypto exchanges die in Nederland aan de gestelde eisen voldoen. Bij deze exchanges kun je naar mijn mening veilig handelen.

Bitvavo

Bitvavo is momenteel de grootste crypto exchange van Nederland en volgens velen ook de beste. Dat het de grootste is, heeft het mogelijk te danken aan de reclamespotjes die je momenteel bij iedere voetbalwedstrijd ziet. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is Bitvavo bij lange na geen nieuwe exchange. In 2018 werd de B.V. achter Bitvavo opgericht. Halverwege 2018 konden crypto handelaren voor het eerst bij Bitvavo voor cryptocurrency terecht. 

Ondertussen heeft Bitvavo vrijwel ieder denkbare innovatie voor crypto exchanges doorgevoerd. Zo kun je tegenwoordig zelfs je tegoeden bij Bitvavo staken. Hierdoor kun je op een groot aantal van je crypto bezittingen rendement verdienen (let op: staking is niet zonder risico’s). Het aanbod cryptomunten bij Bitvavo neemt iedere dag toe. Momenteel zijn er meer dan 200 verschillende munten die je bij Bitvavo kunt verhandelen. 

Een belangrijk voordeel van Bitvavo is dat de transactiekosten laag zijn, de beveiliging goed in elkaar steekt en het kopen en verkopen van cryptocurrency zo makkelijk mogelijk gemaakt is. 

Litebit

Litebit heeft een ietwat andere aanpak dat Bitvavo. Het lijkt minder op een exchange maar meer op een vereenvoudigd wisselkantoor. Via Litebit kun je binnen enkele seconden cryptocurrency kopen, verkopen of opbergen. In tegenstelling tot Bitvavo kun je ook vanuit je eigen wallet, dus buiten de wallet van Litebit om, je munten direct opslaan. Bijvoorbeeld via MyEtherWallet, Coinbase Wallet of MetaMask. Wel zijn de transactiekosten van Litebit over het algemeen hoger dan dat je van andere opties gewend bent. Litebit heeft een behoorlijk aanbod cryptomunten en voegt dagelijks nieuwe opties toe. 

Blox

Blox is samen met Bitvavo de meest zichtbare crypto exchange. Ook Blox heeft namelijk flink ingezet op advertenties op televisie, radio en internet. Toch is Blox heel wat minder populair. Alhoewel het bij DNB geregistreerd staat, heeft Blox de afgelopen jaren niet altijd haar diensten naar verwachting geleverd. Het platform is diverse keren op piekmomenten uit de lucht geweest. Bijvoorbeeld toen begin 2021 de cryptomarkt aan hevige volatiliteit onderhevig was. Hierdoor konden gebruikers urenlang niet bij hun tegoeden. Het systeem van Blox heeft de laatste maanden soepel gedraaid en staat als een van de meest eenvoudige opties bekend. 

Bitonic

Bitonic is net als Litebit meer een broker dan een cryptocurrency exchange. In een hoog tempo kopen en verkopen zit er bij Bitonic niet in. Wel kun je op een veilige en snelle manier Bitcoin kopen. Vanwege de Nederlandse wetgeving kun je echter niet bij Bitonic een eigen wallet aanmaken en kun je dus alleen met een eigen wallet Bitcoin bij Bitonic kopen. Dat is namelijk het tweede nadeel van Bitonic: je kunt er alleen voor Bitcoin terecht. 

Bitcoinmeester

Bitcoinmeester mag dan wel de kleinste crypto exchange van alle opties zijn, het heeft wel een uitstekende reputatie. De populairste munten zijn bij Bitcoinmeester allen te vinden. Je kunt dan denken aan munten als Bitcoin en Ethereum maar ook Cardano, Binance Coin, Shiba Inu en Polkadot. De transactiekosten bij Bitcoinmeester zijn wat hoger dan dat je mogelijk bij andere opties gerekend wordt. De uitstekende gebruikservaring is echter meer dan genoeg reden om Bitcoinmeester toch eens een kans te geven. 

Binance

Binance heeeft net als bv Bitvavo een handige overzichtspagina gemaakt van alle cryptomunten die je er kunt staken. Per crypto is weergegeven op welk rendement je gemiddeld kunt rekenen

Wil je van experts leren welke crypto je moet kopen?

Binnen een week tijd kunnen de bovenstaande aanbevelingen alweer verleden tijd zijn. De huidige volatiliteit in de crypto markt zorgt ervoor dat je dicht bovenop je crypto portfolio moet zitten. Veel beleggers kiezen er daarom voor om zich te omringen met experts en gelijkgezinden. In Nederland is daar de Cryptocommunity een goed voorbeeld van. 

Met een ijzersterk team van experts brengt de Cryptocommunity zeer regelmatig nieuwe aanbevelingen naar buiten. Hierdoor weten community members en cursisten precies welke crypto ze het best kunnen kopen. Daarnaast heeft een groot aantal members de Crypto cursus gevolgd. Deze cursus staat in Nederland bekend als dé beste cursus op het gebied van crypto. De meest complexe (en belangrijke) onderwerpen worden in deze cursus makkelijk en behapbaar gemaakt. Hierdoor kan iedereen, ongeacht de voorkennis, een expert worden op het gebied van cryptocurrency. 

Wil jij niet langer kansen missen door crypto trends die zich razendsnel ontwikkelen?  

Wacht dan niet lang op ‘the next big thing’ maar wordt er NU onderdeel van! 

Wil je meer weten en aller leren over crypto? Meld je aan voor de Gratis Cryptocommunity en volg de Gratis Masterclass Succesvol investeren in Crypto.

Crypto Wereld_BitcoinBlockchain_Crypto Cursus

Verover de Crypto Wereld

Succesvol investeren in Crypto?

De Cryptocommunity biedt een uitgebreide Cryptocursus.

Een actief en sociaal platform om te leren over cryptocurrencies.

Start Direct>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *