Hoe kun je crypto veilig bewaren?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Crypto munten zoals Ethereum, Ripple en natuurlijk Bitcoin, zijn allang niet meer de niche, die ze tien jaar geleden waren. Crypto’s zijn hot: In 2021 maakte AFM bekend dat bijna 10% van de Nederlanders ouder dan 18 jaar crypto’s in zijn bezit heeft.

De interesse van de criminele onderwereld in crypto’s is helaas óók groot. Deze aandacht groeit, nu de digitale munten mainstream worden, alleen maar meer. Daarom is het belangrijker dan ooit om je crypto veilig te bewaren.

In dit artikel behandelen we de volgende manieren om jouw crypto te bewaren:

  • Hot Wallets
  • Cold Wallets
  • Custodial Wallet
  • Paper Wallet

Crypto Wallet

De waarde van crypto kan van week tot week behoorlijk veranderen. Feit is dat bijna jaarlijks hoogterecords worden verbroken. Zeker op de momenten dat crypto een vlucht omhoog nemen, zie je het aantal aanvallen van cybercriminelen en ander gespuis flink toenemen. Wanneer je munten in bezit hebt, is hoe je deze crypto het best kan bewaren dan ook één van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen.

Zoals je cash geld en kaarten in een fysieke portemonnee bewaart, zo komen jouw crypto in een digitale portemonnee terecht. Deze portemonnee wordt een ‘crypto wallet’ genoemd. Er zijn verschillende soorten ‘wallets’ die deze taak op de één of andere manier voor jou op zich nemen. De meest bekende wallets zijn de custodial, hot, cold en paper wallet.

Crypto veilig bewaren

Deze wallets kunnen op basis van hardware, software of zelfs fysieke gegevens zoals papier gebaseerd zijn. Grote vraag is natuurlijk: Wat zijn per wallet de voordelen van crypto bewaren en welke wallet past het beste bij jou? Welke wallet is het meest veilig?

Het één en ander hangt af van hoe je zelf met de wallet omgaat. De basis van iedere wallet ligt namelijk in de private key. Deze ‘sleutel’ bestaat uit een lange code waarmee je als eigenaar bij je crypto terecht kan. Het grootste gevaar is dat je de code kwijtraakt of, dat deze gestolen wordt. En zonder deze code, kan je als eigenaar fluiten naar je zorgvuldig bij elkaar gespaarde crypto’s.

Naast het verliezen van je private key kan ook defecte apparatuur, hacking of het fysiek kwijtraken van bijvoorbeeld je laptop of computer voor het verliezen van je crypto’s zorgen. Hieronder behandelen we per soort wallet hoe goed jij je crypto kan bewaren.

Hot wallets

Hot wallets zijn een verzamelnaam voor alle wallets die online werken en over het algemeen via een applicatie en website te bereiken zijn. Ze worden daarom ook wel online crypto wallets genoemd. Theoretisch gezien kan je hot wallets via alle apparaten met een internetverbinding benaderen: Mobiele telefoon, laptops, tablets of zelfs je koelkast, mocht deze over een internetverbinding beschikken.

Custodial wallet
Een bijzondere variant van de hot wallet is de custodial wallet. Dit is, met name voor beginners met crypto, de meest voorkomende variant van een wallet. Custodial wallets worden beheerd door een derde partij. Vaak zijn dit exchanges, de platforms waarop crypto verhandeld kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn Binance, Crypto.com, Coinbase of de Nederlandse Bitvavo en Bitcoinmeester.

Een crypto wallet aanmaken is het gemakkelijkste met een custodial wallet. Je logt immers gewoon in met jouw gebruikersgegevens en je kan vervolgens direct bij je saldo om deze bijvoorbeeld te verhandelen. Daarnaast zijn er geen kosten verbonden aan het openen en beheren van een custodial wallet.

Het gevaar van custodial wallets zit hem in het feit, dat je jouw crypto’s aan een ander toevertrouwt. Alhoewel de platforms vaak zeer goed beveiligd zijn, bestaat de kans op een hack altijd. In dat geval kan je zomaar al jouw coins voorgoed kwijt zijn.

Bitvavo Exchange Wallet

Beheer uw portfolio bij het Nederlandse Bitvavo.      

Sluit u aan bij ruim een miljoen gebruikers die digitale valuta kopen en verkopen bij Bitvavo.

Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste exchange van Nederland.

Investeer NU →

Software wallet

Deze wallet moet je zelf installeren op je telefoon of desktop. Het grote verschil met de custiodial wallet is dat er geen derde partij aanwezig is, die de coins namens jou bewaart. Om je wallet te kunnen openen zal je wel in verbinding met het internet moeten staan. Ook dit vormt dus nog altijd een veiligheidsrisico.

Het grootste voordeel van iedere soort hot wallet is dat je crypto eenvoudig te bereiken zijn en ook gemakkelijk verhandeld kunnen worden. Door de inmenging van het internet blijven er wel veiligheidsrisico’s aanwezig. Om die reden wordt over het algemeen aangeraden om hot wallets enkel te gebruiken voor relatief kleine hoeveelheden aan coins.

Cold Wallets

In tegenstelling tot de hot wallet staat een cold wallet niet in verbinding met het internet. Om die reden worden cold wallets vaak als de veiligste methode gezien om crypto te bewaren. Andere namen die gebruikt worden voor cold wallets zijn offline- en hardware wallet voor crypto.

Cold wallets bewaren het adres en de private key van een gebruiker zonder dat het internet hierbij aan te pas komt. Vaak is er op de wallet software beschikbaar, waardoor de portfolio in te zien valt zonder dat de private key daarvoor gebruikt moet worden.

Paper wallet

De paper wallet is één van de veiligste manieren om crypto te bewaren. Je keys worden uitgeprint op papier. In dat proces worden ze van het internet verwijderd, maar blijft de portfolio op de key zelf wél beschikbaar. Je kan een paper wallet haast vergelijken met de oude sok. Het is namelijk superveilig, zolang je huis maar niet in brand vliegt, door een tornado geraakt wordt of je van je sok beroofd wordt.

Om dit soort vervelende zaken te voorkomen, lamineren de meeste mensen die paper wallets gebruiken het papier. Vervolgens wordt de paper wallet veilig opgeborgen in een kluis, dan wel thuis of zelfs bij de bank.

Hardware wallet

Crypto veilig bewaren is het makkelijkst met een hardware wallet. Een hardware wallet bestaat vaak uit een memorystick, waarin de personal keys veilig opgeborgen zijn. Het voordeel van een hardware wallet ten opzichte van een hot wallet is, dat een hardware wallet niet via het internet gehackt kan worden. Daarnaast zijn ze in principe ook beveiligd tegen virussen op computers, omdat de keys niet in aanraking komen met bijvoorbeeld kwaadaardige software.

Beste crypto wallet

Het is lastig om voor een ander te bepalen wat de beste crypto wallet is. Allereerst is het van belang wat het doel van de crypto wallet is. Wil je op kleine schaal in crypto handelen, dan is het bijvoorbeeld handig om een custodial wallet bij één van de vele online aanbieders te hebben. Wil je echter crypto sparen, dan is het verstandiger om een wallet in eigen beheer te hebben.

Hot wallets hebben als voordeel dat ze altijd en overal via het internet op te roepen zijn. Hier zit daarentegen direct ook de grootste zwakte: Door de inmenging van het internet is een hot wallet namelijk meer toegankelijk voor kwaadwillenden. Alhoewel ik hier absoluut niet mee wil zeggen dat hot wallets onveilig zijn, staat het vast dat ze minder veilig zijn dan cold wallets.

Wanneer je puur naar veiligheid zelf kijkt, dan zijn hardware wallets in de meeste gevallen de veiligste optie. Professionals en hobbyisten zijn in staat om een eigen hardware wallet te maken, maar voor de meeste mensen is een hardware crypto wallet kopen een betere oplossing. Ledger en Trezor zijn twee van de grootste namen op het gebied van hardware crypto wallets. Prijzen lopen uiteen van zo’n 50 Euro voor de goedkopere, tot 300 Euro voor de duurdere modellen.

Ledger wallet

De Ledger Crypto wallet

Voor het veilig bewaren van jouw Crypto!

Neem geen risico.

Koop Direct!

Crypto veilig bewaren draait om meer dan de wallet

Het veilig bewaren van crypto gaat niet zonder een goede wallet. Bekijk daarom altijd de verschillende opties wanneer je een crypto wallet wil aanmaken en doe goed onderzoek naar de wallet en de techniek achter de wallet. Ongeacht of het een custodial-, software-, paper- of hardware wallet is.

Je crypto’s veilig bewaren, draait daarentegen om meer dan enkel het hebben van een goede wallet. Houd daarom altijd de volgende tips in je achterhoofd:

  • Houd grote hoeveelheden crypto zo kort mogelijk in custodial wallets
  • Of het nu online of offline is: Schep nooit op over jouw portfolio
  • Kies lastige (pin)codes voor custodial wallets en hardware wallets
  • Houd rekening met phishing websites
  • Log enkel in via beveiligde wifi-verbindingen en websites met een HTTPS-certificaat
  • Verspreid je portfolio over meerdere wallets

Daarnaast is het belangrijk om niet te vergeten, dat beveiliging in het geval van crypto’s ook té sterk kan zijn. Er zijn misschien nog wel meer mensen die toegang tot hun crypto’s verliezen, omdat ze hun wallet of inlogcodes verliezen, dan dat ze gehackt of beroofd worden. Beveiliging is belangrijk, maar mag geen zorg worden. Zorg daarom altijd voor een goede balans tussen de complexiteit van je maatregelen en de veiligheid die het biedt.

Lees verder: Nederlandse Crypto Exchanges.

Veelgestelde vragen

Een crypto wallet is een ‘portemonnee’ voor de public en private keys van transacties van crypto currency . Deze portemonnee kan als hardware bestaan, maar er zijn ook crypto wallets in de vorm van software of zelfs als service van een derde partij. Crypto wallets vormen een belangrijk onderdeel van het veilig bewaren van crypto. In het artikel hierboven leer je snel de belangrijkste zaken van de verschillende soorten crypto wallets die bestaan.

Ik koop mijn Bitcoin en crypto munten onder andere bij de Nederlandse exchanges BitcoinMeester en Bitvavo.