Hoe kun je met een klein bedrag beleggen in vastgoed?

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Veel mensen denken dat het niet mogelijk is om met een klein bedrag te beleggen in vastgoed, toch zijn er een hoop manieren waarop dit wel degelijk kan.

Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van crowdfunding, maar ook indirect investeren met behulp van vastgoedfondsen. In dit artikel bekijken we samen de mogelijkheden, zodat ook jij je geld voor je kunt laten werken.

Inhoudsopgave

Waarom zou ik beleggen in vastgoed?

Als we kijken naar de bekende Engels uitspraak “why the rich own nothing”, wordt hiermee aangegeven dat de meest succesvolle investeerders hun geld niet zomaar op de bank laten staan. De vraag is alleen wat de mogelijkheden zijn, als je slechts een klein bedrag hebt om te investeren. Je kunt er dan over denken om dit dus te stoppen in vastgoed. Beleggen in vastgoed is over het algemeen een vrij veilige manier van investeren. De wereld wordt nu eenmaal niet groter en er komen steeds meer mensen bij.

Hieronder alvast drie redenen, waarom ook jij moet beginnen met het investeren in vastgoed:

  • 1. Het beleggen in vastgoed zorgt vaak voor een groot rendement
  • 2. Je kunt op meerdere manieren geld verdienen; het bezit kan in waarde stijgen en je kunt het in de tussentijd ook nog verhuren
  • 3. Beleggen in vastgoed kan ook met een klein bedrag

 Wat is vastgoed?

Vastgoed, ook wel onroerend goed genoemd, omvat eigenlijk alles van huizen, appartementen, garageboxen tot zakelijke gebouwen, maar ook grond. Eenvoudig gezegd, zijn het eigenlijk alle bezittingen die je kunt kopen op een vastgoed website.

Hoe investeer je in vastgoed met een klein bedrag?

Allereerst is het goed om te begrijpen dat er twee verschillende manieren zijn om te investeren in vastgoed. Zo kun je direct en indirect investeren:

Direct investeren in vastgoed:
je koopt zelf vastgoed; ofwel je bent de eigenaar van een woning, stuk grond en dergelijke
Indirect investeren in vastgoed:
je investeert in vastgoed via een derde partij. Je maakt bijvoorbeeld gebruik van een beleggingsfonds

Verschillende soorten vastgoed

Naast de verschillende manieren om te investeren in vastgoed, zijn er ook nog verschillende soorten onroerend goed. Hieronder heb ik ze voor jou op een rijtje gezet:

Residentieel vastgoed:
dit zijn alle soorten vastgoed waarin mensen kunnen wonen. Van studenten- tot seniorenwoningen en van vrijstaande villa’s tot studio appartementen.
Commercieel vastgoed: dit zijn alle panden voor zakelijk gebruik, denk aan vakantiewoningen, fabrieken, kantoren en dergelijke
Garageboxen: deze categorie omvat andere soorten vastgoed die bij de bovenstaande twee categorieën passen. Dit kunnen zowel bergingen en garageboxen zijn, als parkeerplaatsen in een parkeergarage.
Grond: leegstaande grond kan bij een van bovenstaande categorieën behoren en dit is afhankelijk van de bestemming. Zo kun je grond kopen om er een woning op te bouwen of commercieel te gebruiken. Soms kan een stuk grond zowel gebruikt worden voor persoonlijke- als commerciële doeleinden, denk aan landbouwgrond voor het houden van paarden of het verbouwen van maïs.

CashFlow Box_beleggen in garageboxen

De Cashflow Box

Videotraining voor beginnende vastgoedbeleggers met alle kennis die je nodig hebt om te kunnen starten met het investeren in garageboxen

Ik wil die CASHFLOW met garageboxen!

Indirect investeren in vastgoed met een klein bedrag

Als je niet zoveel geld hebt om te investeren, kan het lastig zijn om direct te investeren in vastgoed. Enkel een garagebox of grond is misschien mogelijk, maar ook hiervoor heb je al snel meer dan €5.000,- nodig. Door indirect te investeren heb je ineens veel meer mogelijkheden en dit kan ook voor veel kleinere bedragen. Al heb je maar €50,- hebt om te investeren.

Verschillende manieren om (in)direct te investeren in vastgoed

Ook al heb je maar een klein bedrag te besteden, toch is het belangrijk om van te voren goed te bedenken hoe je dit wil doen. Je kunt je geld natuurlijk maar één keer “uitgeven”. Als je gaat investeren, kun je het behaalde rendement natuurlijk herinvesteren.

Om zoveel mogelijk rendement te behalen, is het verstandig om een methode uit te kiezen die voor jou het meest interessant is. Bedenk hierbij ook hoeveel tijd je hebt voor jouw investering. Als je weinig tijd te besteden hebt, kan het soms beter zijn om te kiezen voor een optie die jou al het werk uit handen neemt.

Beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds kun je zien als een verzamelpunt. Het fondsvermogen is het totale bedrag dat in het beleggingsfond zit en dit geld is afkomstig van meerdere beleggers. Deze portefeuille wordt beheerd door een expert, waardoor je er zelf verder niets aan hoeft te doen. Vaak bestaat de portefeuille uit meerdere soorten aandelen, zodat het riscico zoveel mogelijk gespreid is.

Beleggingsfondsen zijn grofweg onder te verdelen in aandelenfondsen en obligatiefondsen. Bij een aandelenfonds worden er aandelen van bepaalde bedrijven gekocht en ben je als het ware een klein beetje mede-eigenaar van deze ondernemingen. Bij een obligatiefonds wordt er als het ware geld geleend aan een instantie, waarvoor je in ruil een vergoeding ontvangt. Over het algemeen hebben deze een lager risico, maar ook een lager rendement.

Veel beleggingsfondsen hebben een bepaald thema en dit kan van alles zijn, denk aan: een bepaalde geografie of sector. Er zijn dus ook beleggingsfondsen die enkel uit vastgoed bestaan; oftewel vastgoedfondsen. Als je geld stopt in zo’n vastgoedfonds wordt er gezamenlijk geïnvesteerd in meerdere soorten vastgoedprojecten, verdeeld over de hele wereld. Je bepaalt overigens zelf hoeveel geld je investeert in zo’n vastgoedfonds. De ene investeerder investeert misschien tienduizenden euro’s, terwijl de ander een bedrag van 250 euro investeert. Het kan zijn dat er een minimum bedrag wordt gehanteerd, maar dit verschilt per aanbieder en vastgoedfonds. 

Vastgoed community samenwerken en verdienen met vastgoed

Samen winnen met vastgoed

Alle kennis, ervaringen en bruikbare contacten voor vastgoedbeleggers op één plek

Schrijf je nu in bij de nummer 1 vastgoed community van Nederland

Index fondsen

Een indexfonds is een beleggingsfonds, met het verschil dat ze ernaar streven om hetzelfde rendement te behalen als een bepaalde index, zoals de Nasdaq, de AEX en de Dow Jones. Het woord index staat voor Statistics, Economics en Finance. Het is een lijst van verschillende aandelen of obligaties van bedrijven die in de index zijn opgenomen. Gezamenlijk bepalen ze de waarde van deze index. Een andere naam voor een indexfonds is een ETF. Het fijne hiervan is dat het vaak een makkelijk manier is om te beginnen met beleggen in vastgoed en dit kan al met een klein bedrag. Je kunt ook op ieder moment stoppen met investeren en je geld laten uitbetalen.

Crowdfunding

Crowdfunding is een alternatieve manier van investeren en je kunt deze methode ook gebruiken om te investeren in vastgoed. Het is een brede term en in veel gevallen wordt het gebruikt, wanneer meerdere ondernemers gezamenlijk een kredietaanvraag doen bij de bank voor een bepaald project. Je kunt ook geld samenleggen met andere mensen, om vervolgens samen vastgoed te kopen. Het is hierbij wel belangrijk dat je in zee gaat met mensen die je kunt vertrouwen en dat je alles goed laat vastleggen op papier. Niet alleen het financiële gedeelte, maar ook de praktische zaken zoals wie wat regelt en wie welke taken op zich neemt.

Je kunt bijvoorbeeld via crowdfunding met meerdere mensen doen, door samen geld in te leggen of door gezamenlijk een lening aan te gaan. Je kunt dit echter ook alleen doen, bijvoorbeeld door een stukje land te verhuren of door het verhuren van een parkeerplaats. Als je met een klein bedrag wil investeren in vastgoed, moet je gewoon iets creatiever te werk gaan. 

Geld verdienen door te investeren in vastgoed

Met name als je direct investeert in vastgoed, kun je vervolgens op twee manieren geld verdienen met jouw investering. Zo ontvang je als het ware dubbel rendement.

Als eerste doordat het vastgoed hopelijk zelf in waarde stijgt. Hou er natuurlijk rekening mee dat dit ook andersom kan zijn en dat het vastgoed object in waarde daalt. De huizenmarkt kan zowel stijgen als dalen, waardoor ook de prijzen fluctueren. Een van de manieren om het risico te beperken van jouw directe investering, is door te kiezen voor een opknapper. Denk aan een verouderde woning om te renoveren, of een appartement dat ouderwets is ingericht en je cosmetisch goed onder handen kunt nemen.

De tweede manier waarop je geld kunt verdienen door te investeren in vastgoed, is door het vastgoed als het ware aan het werk te zetten. De makkelijkste manier en waar de meeste mensen voor kiezen, is het vastgoed te verhuren. Denk aan het verhuren van een woning of winkelpand. Wees ook hier erg voorzichtig, want je wil niet in een horrorverhaal terecht komen, waarbij de huurders jouw woning volledig hebben vernield.

Hou er rekening mee dat het direct investeren in vastgoed ook bepaalde nadelen met zich meebrengt. Zo zijn er altijd bijkomende kosten, denk aan onroerend goed belasting en verzekeringen. Als eigenaar van een woning ben je natuurlijk nooit klaar en dien je dus ook rekening te houden met onderhoudskosten. Het kan ook zijn dat het niet lukt om het vastgoed te verhuren, om wat voor reden dan ook. Denk aan de locatie, geen vraag naar huurwoningen en dergelijke. Dit betekent niet dat je je moet laten weerhouden om direct te investeren in vastgoed, maar wel dat je rekening moet houden met eventuele obstakels die op jouw pad terecht komen. 

Kijk hier de mogelijkheden voor het verdienen met het verhuren van vakantiewoningen.

Vind jouw ultieme vakantiewoning en verdien 25.000 Euro per jaar

De #1 cursus van Nederland en België gericht op vakantiewoningen

Start hier!

Investeren in vastgoed in het buitenland

Een andere manier waarop je kunt investeren in vastgoed, is om verder te kijken dan de grens. Nederland is een economisch welvarend land, wat terug te zien is in de vastgoedprijzen. In landen die minder ontwikkeld zijn, is het vaak veel goedkoper om te investeren in vastgoed. Met name als je kiest voor een land dat in een stijgende economische ontwikkeling zit, is de kans groot dat je in de loop der tijd een mooi rendement kunt verdienen. 

Investeringsplatformen gebruiken

Er zijn ook platformen waar je al met een klein bedrag geld kunt investeren, zelfs vanaf 50 euro. Je leent dan als het ware geld aan iemand anders via het platform, met vastgoed als onderpand en hiervoor ontvang je in ruil een rendement. Deze platformen regelen in feite alles voor je. Legale aanbieders controleren zowel de betrouwbaarheid van de ontvanger van de lening, als het pand zelf. Als de lener de lening niet kan afbetalen, zal het onderpand worden verkocht. Uiteraard brengen alle vormen van investeren risico met zich mee, maar met een onderpand verklein je dit.

Er zijn zowel platformen voor de Nederlandse als de buitenlandse vastgoed markt en je kunt deze online vinden. Je investeert een bepaald bedrag en soms zelfs in een object naar keuze. Dit kunnen woningen zijn, maar ook supermarkten en kantoorpanden. Sommige van deze aanbieders beleggen niet alleen in vastgoed, maar ook in aandelen en obligaties. Hou er rekening mee dat je je investering vaak voor een bepaalde periode moet vastleggen, aangezien het een lange termijn belegging is. Er kan worden gewerkt met bepaalde uitstap termijnen, denk aan 3, 6 of 9 maanden. Als je eerder uitstapt, moet je in dat geval een vergoeding betalen. 

Iedere investering brengt risico met zich mee

Tot slot wil ik erbij vermelden dat dit artikel geen financieel advies is. Iedere vorm van investeren brengt risico’s met zich mee en dat geldt natuurlijk ook voor het investeren in vastgoed met een klein bedrag. Zorg er dan ook voor dat je niet meer geld investeert, dan je kunt missen.

Risico’s van beleggen in vastgoed hebben onder meer te maken met: de markt zelf, de rente, de verhuur, leegstand en liquiditeit. Dit laatste wil zeggen dat een belegging niet liquide is en nauwelijks kan worden verhandeld of worden verkocht. Je hebt ook geduld nodig als je investeert in vastgoed, want het is nu eenmaal een investering voor de langere termijn.

Vastgoed community samenwerken en verdienen met vastgoed

Samen winnen met vastgoed

Alle kennis, ervaringen en bruikbare contacten voor vastgoedbeleggers op één plek

Schrijf je nu in bij de nummer 1 vastgoed community van Nederland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.