Zilver Online Kopen als Belegging: Tips en opties

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Wat als je hoort dat het internet de beste plek is om zilver te kopen? Misschien denk je al snel van niet. Het klinkt niet erg gebruikelijk. Toch is het absoluut waar dat online zilver kopen vaak één van de beste opties is.

Je kan zowel fysiek zilver kopen alsook speculeren op de prijs van de grondstof die zilver in feite is.

In dit artikel lees je daarom meer over:

  • (Online) zilver kopen
  • Welke soorten zilver je kan kopen
  • De waarde van verschillende edelmetalen voor beleggers

Zilver

Zilver is één van de verschillende edelmetalen. Edelmetalen zijn niet corrosief. Dit houdt in dat de omgeving amper tot geen invloed op het metaal heeft. Zo kunnen ze niet roesten.

Zilver wordt op vele manieren gebruikt: Het kan tot munt geslagen worden en er kunnen gebruiksartikelen van worden gemaakt. In de industrie heeft het vele toepassingen en in de vorm van colloïdaal zilver of als de legering met kwik – dat tot amalgaan leidt – vind je het zelfs terug in de geneeskunde.

Fysiek zilver kopen

Fysiek zilver is al lange tijd populair als investering. Het metaal blijkt namelijk een stuk waardevaster te zijn dan bijvoorbeeld geld, dat bijna standaard onderhevig is aan inflatie. Alhoewel de zilverprijs fluctueert, stijgt deze over de jaren veelal gesproken wel. Om die reden zie je dat de prijzen van edelmetalen, zoals goud en zilver, zeker in tijden van crisis en recessie oplopen. Velen willen verliezen beperken en stoppen hun geld daarom in waardevaste edelmetalen.

Fysiek zilver koop je bijvoorbeeld bij een lokale antiquair. Maar wil je er écht in investeren, dan doe je dit meestal bij een specialist in edelmetalen. GoldRepublic is hier een goed voorbeeld van. Dit Nederlandse bedrijf verkoopt edelmetalen over de gehele wereld.

Investeren in goud en zilver

Waarom GoldRepublic?

Eenvoudig:

  • Beleg in fysiek edelmetaal met 100% juridisch eigendom zonder de ongemakken
  • Eenvoudig 24/7 edelmetaal kopen
  • Beheer uw portefeuille online
  • Op ieder moment kunt u uw edelmetaal verkopen en uw geld opnemen
Nu Kopen

Zilver baar kopen

Een zilver baar wordt ook wel een zilverstaaf genoemd. Wil je zilver kopen per kilo, dan kan dit in de vorm van een zilver baar. Er kleeft echter één groot probleem aan zilver: je betaalt hier standaard 21% BTW over. Dit is omdat zilver als een belangrijke grondstof wordt gezien. Een zilver baar kopen is daarom enkel interessant, wanneer je dit zakelijk kan doen.

Heeft een zilver baar voor particulieren wel voordelen? Dat wel. Zo worden ze over de gehele wereld geaccepteerd en omdat de hoeveelheid zilver eenvoudig te bepalen is, rekent het gemakkelijk. Zilver baren bestaan van 1 gram tot maar liefst 15 kilogram. De meest voorkomende zilver baren kennen echter een gewicht van 250, 500 en 1.000 gram.

Zilver munten kopen

Ik zal je direct het grote voordeel van zilver munten kopen verklappen: Zilver munten zijn van oudsher een betaalmiddel geweest. Hierdoor hoef je geen BTW te betalen over je aankoop. Voor zilver munten bestaat de BTW marge regeling. Dit houdt in dat je enkel 21% betaalt over de winstmarge wanneer je de munt verkoopt. Dit valt dus een stuk lager uit dan bij een zilver baar.

Zilver munten hebben als voordeel dat ze niet alleen voor beleggers, maar ook voor verzamelaars interessant zijn. Zo heb je een nog groter publiek mocht je op een dag je zilveren munten willen verkopen.

Naast de normale zilveren munt, bestaan er ook zogeheten ‘bullions’. Dit zijn munten van zilver die speciaal gemaakt zijn als beleggingsmunt. Ze hebben als officieel betaalmiddel een nominale waarde, maar deze staat niet ter verhouding tot de hoeveelheid zilver. De Canadese Zilveren Maple Leaf is een bekend voorbeeld van een bullion. Omgerekend is de munt ongeveer 3,5 euro waard. Er zit echter voor een ounce (31,1 gram) aan zilver in de munt.

Colloidaal zilver kopen

Colloidaal zilver kopen is niet direct iets wat ik persoonlijk als investering zou doen. Colloidaal zilver is namelijk een andere naam voor zilverwater. Zilverwater ontstaat door een vonk tussen twee in gedestilleerd water gedompelde zilveren elektrodes. Hierdoor ontstaan minuscule deeltjes zilver, die in het water drijven en elkaar afstoten.

Colloidaal zilver werd vroeger als geneesmiddel verkocht. Hedendaags mag het in Europa enkel nog verkocht worden als uitwendig en bacteriedodend middel. In Duitsland wordt het ook aangeboden als beschermingsmiddel voor planten tegen insecten.

Online zilver als ETC kopen

Naast fysiek zilver kopen is het ook mogelijk om te beleggen op de grondstof zelf. Dit kan als ETC, wat staat voor Exchange Traded Commodity. De ETC volgt in feite de koersprijs van de grondstof (in dit geval dus zilver) zelf.

Hierdoor kan je beleggen in zilver, zonder dat je zelf zilver als eigendom hebt. De reden dat beleggingen in ETC’s worden gedaan is, omdat veel particulieren lastig toegang krijgen tot de markt. Wil je in zilver kopen als ETC, dan kan dit bij DeGiro. Zilver kopen bij De Giro maakt je dus geen eigenaar van zilver, maar je kan wel speculeren op de waarde van zilver. Het nadeel hiervan is dat je zelf geen zilver in beheer hebt. Het is met ETC’s dus mogelijk om je volledige inleg te verliezen.

Beleggen in andere edelmetalen

Naast zilver zijn er nog andere edelmetalen. Dit zijn goud, palladium, platina, wolfraam, Rodium, Osmium, Iridium en Ruthenium. Een aantal hiervan worden ook als investering gebruikt.

Goud

Als beleggingsmetaal valt goud het best met zilver te vergelijken. Het is namelijk al vele duizenden jaren een geliefde en veelgebruikte grondstof in tal van applicaties. Daarnaast is het net als zilver een betrouwbaar en waardevast edelmetaal. Goud is per kilo een stuk meer waard dan zilver. Voor een kilo goud betaalde men eind 2021 bijvoorbeeld ruim 50.000 euro.

Platina

Platina is een lange tijd duurder dan goud geweest. Toch wordt het tegenwoordig door veel beleggers niet meer als een goede investering gezien. Dit komt omdat vooral in diesel auto’s veel platina gebruikt wordt. Sinds de dieselschandalen is de waardevastheid van dergelijke auto’s flink in het gedrang gekomen. Wel kan de opkomst van de elektrische auto voor een prijsstijging zorgen.

Palladium

Chemisch komt palladium sterk overeen met platina. Palladium is in 25 jaar veel meer waard geworden. Eind 2008 lag de prijs rond de 4.000 euro per kilo. Op het hoogtepunt in begin 2020 was een kilo palladium meer dan 80.000 euro waard. De afgelopen jaren was palladium de best presterende edelmetaal. Palladium wordt met name gebruikt bij benzineauto’s.

Goud of zilver kopen

De vraag of je beter goud of zilver kopen kan, is een lastige. Niemand kan in de toekomst kijken. Goud is zeldzamer en wordt – alhoewel minder dan zilver – veel gebruikt in de industrie. Daarbij heeft het een lange geschiedenis als waardevast investeringsobject. Om die reden wordt veel goud opgekocht door nationale banken.

Zilver is minder zeldzaam, maar nog steeds een geliefd edelmetaal. Groot voordeel van zilver is dat het met afstand het meest gebruikte metaal in de industriële wereld is. Dit komt omdat het onder andere de best geleidende metaal is. Alleen dat is al reden genoeg om zilver als waardevaster dan goud te beoordelen. Zeker omdat er al tientallen jaren meer zilver verbruikt, dan gemijnd wordt.

Om die reden investeren centrale banken ook zo goed als niet in zilver. Veel industrieën kunnen niet zonder zilver, als de centrale banken grote voorraden opkopen, dan explodeert de markt en worden veel producten letterlijk onbetaalbaar.

Door de meeste beleggers, die in edelmetalen investeren, wordt gekeken naar de ratio tussen bepaalde edelmetalen. Dit betekent hoeveel gram je van één metaal nodig hebt om 1 gram van een ander edelmetaal te kopen. Historisch gezien ligt deze ratio tussen zilver en goud vaak rond de 10/1. Dan is er dus 10 gram zilver nodig om 1 gram goud te kopen. De laatste jaren is dit ratio veel groter. Dit kan er op duiden dat zilver ondergewaardeerd is.

Starten met investeren in edelmetalen. Online zilver kopen bij Gold Republic.

Zilver kopen: alles over online fysiek zilver

Veelgestelde Vragen

De vraag of je beter goud of zilver kan kopen, is een persoonlijke. Er zijn verschillende argumenten om in goud of juist zilver te investeren. Het voordeel van zilver ten opzichte van goud is in ieder geval dat het een stuk goedkoper is en dus ook eenvoudiger aan te kopen is.

Andere waardevolle investeringen die je kan doen om je spaargeld voor jou laten werken? Lees mijn blog: Wat te doen met je Spaargeld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *