Wat te doen met Spaargeld? Dit zijn je opties?

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

Als je wat spaargeld hebt, kun je dit natuurlijk op je spaarrekening laten staan, maar je kunt er ook andere interessante dingen mee doen.

Door je spaargeld te investeren kun je jouw geld voor je laten werken en met een beetje geluk een (passief) inkomen genereren. Houd er wel rekening mee dat het investeren van geld altijd gepaard gaat met risico’s.

Bepaal je investeringsdoel?

Voordat je begint met het investeren van je spaargeld, is het belangrijk om van tevoren na te denken over jouw wensen. Bepaal onder andere wat jouw investeringsdoel is, hoeveel geld je wil investeren, hoeveel risico je bereid bent om te nemen, of je winst wil maken op de korte of de lange termijn en hoeveel tijd je in de investering zelf wil stoppen. Alleen door vooraf op al deze vragen te antwoorden, zul je de juiste optie kunnen selecteren voor het besteden van jouw spaargeld.

Spaarrekening

Je geld op je spaarrekening laten staan is natuurlijk een optie. Maar het is verstandig om van tevoren wat onderzoek te doen naar de rentetarieven van diverse aanbieders. Naast de rente zelf is ook de soort rente van invloed. Zo levert rente die maandelijks wordt uitgekeerd uiteindelijk meer op, dan rente op jaarbasis. Het is dus zeker de moeite waard om diverse aanbieders met elkaar te vergelijken.

Deposito

Een van de eenvoudigste manieren om meer te halen uit jouw spaargeld is, door in plaats van een reguliere spaarrekening te kiezen voor een deposito. Deze optie wordt ook wel een termijn- of spaardeposito genoemd. De reden dat de rente bij een deposito hoger is dan bij een reguliere spaarrekening, is omdat je het geld voor een bepaalde termijn vastzet. Houd bij deze optie rekening met een minimale inleg en het feit dat je niet zomaar tussentijds geld kunt opnemen. Het verschilt per aanbieder of dit helemaal niet mogelijk is. Of dat dit wel kan in ruil voor het betalen van een boete. 

Beleggen

Een andere en interactieve manier om spaargeld te investeren, is door dit te beleggen. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel handige apps, waardoor je gewoon kunt beleggen met je smartphone. Houd er wel rekening mee dat het beleggen van je spaargeld gepaard gaat met een hoger risico, dan wanneer je het geld op je spaarrekening laat staan. Maar, over het algemeen geldt ook, hoe meer risico; hoe meer winst je zou kunnen behalen.

Je hebt bij het beleggen van je spaargeld de keuze uit meerdere opties. Zoals het kopen van aandelen, Exchange Traded Funds (ETF’s), obligaties of opties, maar ook het investeren in een beleggingsfonds. Met een aandeel koop je als het ware een stukje van een onderneming, terwijl je door het kopen van een ETF investeert in meerdere ondernemingen tegelijkertijd.

Een ETF kan bijvoorbeeld een bepaalde index spiegelen of een bepaalde sector. Een beleggingsfonds lijkt erg op een ETF en bestaat ook uit meerdere aandelen. Het grote verschil is echter dat een beleggingsfonds door iemand anders wordt beheerd, welke vaak een fondsmanager wordt genoemd. Een ETF koop je zelf op de beurs. Investeren in een beleggingsfonds is makkelijker en vereist minder kennis en tijd, maar je hebt ook minder controle over je belegging. Zowel een ETF als een beleggingsfonds zijn een goede manier om je portefeuille te diversifiëren en om zo het risico te spreiden. 

Harm van Wijk Online beleggen trading navigator methode review

Heb je al enige ervaring met beleggen? Bepaal dan welke  strategie je wilt toepassen.

Met Trading Navigator van Harm van Wijk.

Ontdek hoe u met eenvoudige software inclusief cursus geld verdient op de beurs 

Meld je Direct aan!

Net zoals de verschillende opties om te beleggen, zijn er ook tal van platforms om uit te kiezen. Bij sommige apps hoef je enkel geld te investeren, iets dat zowel eenmalig als periodiek mogelijk is, waarna het beleggen voor jou wordt gedaan. Terwijl je bij andere apps het handelen zelf in de hand hebt als een ware stockbroker. Het ligt aan jouw persoonlijke wensen en voorkeuren welke vorm van beleggen het beste bij jou past.

Lees ook mijn artikel: Makkelijke tips om te beginnen met beleggen.

Affiliate marketing

Affiliate marketing is een Engelse term, waarbij je als affiliate een product of dienst van een onderneming verkoopt of promoot. Het kan gaan om het daadwerkelijk aanleveren van klanten, maar ook om het genereren van leads of het afsluiten van abonnementen. Als dank ontvang je als affiliate een vergoeding, zoals bijvoorbeeld een percentage van het verkoopbedrag. Het kan ook voorkomen dat je een vast bedrag ontvangt, op basis van het aantal clicks of pageviews dat je genereert.

Je kunt op verschillende manieren je spaargeld investeren in affiliate marketing. Bijvoorbeeld door advertenties te plaatsen op een website, producten te verkopen op een verkoopplatform, blogs of reviews te schrijven, of door producten en/of diensten aan te prijzen op social media. Het voordeel van affiliate marketing is dat je een niche kunt zoeken die past bij jouw eigen interesses.

Je kunt je spaargeld gebruiken om zelf een affiliate site op te laten zetten. Maar ook voor het kopen van een bestaande site die wellicht al omzet genereert. Als dit laatste jouw doel is, is het belangrijk om van tevoren genoeg onderzoek te doen om erachter te komen of je te maken hebt met een betrouwbare verkoper. Er bestaan gelukkig diverse platforms waar je bestaande affiliate sites kunt kopen, waarbij de betrouwbaarheid van de aanbieder is geverifieerd.

Affliate Marketing Revolutie_online geld verdienen met affiliate marketing. Review 10K Club van Jacko Meijaard Marketing Revolutie_online geld verdienen met affiliate marketing. Review 10K Club van Jacko Meijaard

Geld verdienen op het internet met Affiliate Marketing.

Affiliate Marketing Revolutie van Jacko Meijaard

Ontdek het hier!

Timeshare

Bij timesharing investeer je in vastgoed, maar ben je enkel tijdens een bepaald tijdsbestek eigenaar. Gedurende de overige periode van het jaar zijn andere mensen eigenaar van het object. Bij timesharing gaat het meestal om vakantiewoningen. En in veel gevallen om appartementen in een resort of een huisje in een bungalowpark. Sommige timeshares werken met vaste periodes per investeerder, terwijl je bij andere kunt intekenen voor een specifieke periode. Het is vaak niet mogelijk om periodes met andere eigenaren te ruilen zonder hiervoor een extra fee te betalen. Timesharing is dus een superleuke manier om zelf vakantie te vieren. Maar het kan ook een manier zijn om geld te verdienen met jouw spaargeld.

Er zijn timeshares die het toelaten om het object te verhuren en dit kan erg winstgevend zijn. Wat de mogelijkheden zijn voor een eventuele verhuur verschilt per contract. Het is belangrijk om dit eerst na te vragen als je erover denkt om je spaargeld te investeren in een timeshare. Timeshares zijn erg populair in landen als Griekenland, Turkije en Tenerife, en dit geldt overigens niet alleen voor appartementen. Je kunt namelijk ook investeren in een zeiljacht of een vakantiebungalow in eigen land. 

Crowdfunding

Investeren in crowdfunding projecten (bv in vastgoedobjecten met MaxCrowdfund) kan een erg leuke optie zijn voor je spaargeld. Er zijn tegenwoordig tal van online platforms waar je allerlei toffe projecten en initiatieven kunt vinden om te investeren. Als het je doel is om geld te verdienen met deze investering is het belangrijk om voorafgaand voldoende onderzoek te doen naar het project van jouw interesse. Ga na of je ook daadwerkelijk een aandeel krijgt in het bedrijf of dat je een lening verstrekt die met rente zal worden afgelost. Er zijn namelijk ook crowdfunding projecten waarbij je een product of dienst ontvangt, in ruil voor een investering. Naast de tegenprestatie voor jouw investering of lening, is het belangrijk om na te gaan of een crowdfunding project kans van slagen heeft. 

MaxCrowdfund investeren in vastgoed. Review MaxCrowdFund.

Investeren in vastgoedobjecten met MaxCrowdfund

Een persoonlijke dashboard die je huidige saldo, portefeuille status en prestatie weergeeft.

Extra investeringen, stortingen of opnames kunnen in een paar klikken worden gedaan via het  eenvoudig te gebruiken platform

Peer to peer leningen

Een peer to peer lening is een lening die je verstrekt, zonder dat er een bank bij betrokken wordt. Het is een directe aanpak zonder tussenpersoon, waardoor de rente over het algemeen hoger is voor de kredietverstrekker. Uiteraard gaat het verstrekken van een lening, net zoals het investeren van geld, gepaard met risico’s. Gelukkig zijn er online een aantal betrouwbare platforms te vinden, die je kunnen helpen bij het doorlichten van de kredietnemer en het oplossen van problemen met eventuele wanbetalingen.

Vastgoed

Als je wat meer spaargeld hebt liggen, kan het een goed idee zijn om te kiezen voor het investeren in vastgoed. Je kunt hierbij denken aan het kopen van een appartement om te verhuren op de particuliere markt. Maar ook het kopen van een bedrijfspand voor het verhuren van flexibele werkplekken bijvoorbeeld. Denk wel goed na hoeveel geld en tijd je wil besteden aan deze investering. Zo kan het flippen van een oude woning erg winstgevend zijn, maar ook erg tijdrovend.

Als je niet voldoende spaargeld bezit om een woning of bedrijfsobject in eigen land te kopen, kun je er ook over nadenken om een vakantiewoning te kopen en deze eventueel te verhuren. In sommige populaire vakantiebestemmingen is vastgoed een stuk goedkoper dan in Nederland en zo voorzie je jezelf meteen van een mooie vakantiebestemming.

Je kunt er ook voor kiezen om samen met anderen te investeren, zodat jullie ieder een deel van het geld inleggen. Dit heeft niet alleen als voordeel dat je eventuele taken kunt verdelen. Maar ook dat je het risico wat meer spreidt. Als je ervoor kiest om samen met anderen vastgoed te kopen, zorg er dan wel voor dat alles eerlijk en officieel wordt vastgelegd. Maak onderling duidelijke afspraken om eventuele problemen te voorkomen.

Crypto

Crypto kan een optie zijn voor het investeren van je spaargeld. Maar je dient er wel rekening mee te houden dat crypto over het algemeen gepaard gaat met een groot risico. Dit gezegd hebbende, is het ook een manier om te investeren in decentralisatie en innovatie. Investeren in crypto is vrij eenvoudig en kan worden gedaan via een mobiele app of vanaf je laptop of computer. Het voordeel van crypto is dat je al kunt investeren met een klein bedrag. Het is dus tevens erg geschikt, als je slechts een klein bedrag van je spaargeld wil investeren. 

Wil je meer weten over investeren in crypto? Duik in de materie, ga er over lezen en laat je goed informeren. Dit is een gratis Masterclass van Madelon Vos, waar je heel veel gratis informatie over investeren in crypto krijgt. Zeker de moeite waard, ook de andere cursussen van Madelon Vos. Over het bouwen en beheren van je vermogen, crypto en trading.

Madelon Vos_gratis masterclass voor meer financiële rust.

Gratis Masterclass

Volg de gratis Masterclass in 7 stappen naar meer financiële rust

Voor Financiële Rust

Investeren in je bedrijf

Ben jij een (zelfstandig) ondernemer? En heb jij grootse plannen om door te groeien, zowel als ondernemer als met je bedrijf? Dan heb je daar ook in te investeren. Investeren om te groeien, zowel op persoonlijk als zakelijk vlak. Immers je bedrijf kan niet verder groeien dan jij als ondernemer.

Zelf ben ik al jaren aan het investeren. Investeren in mijn eigen persoonlijke ontwikkeling als in mijn bedrijf. Maar ook om mijn geld voor mij laten werken. Ik investeer in vele verschillende assets en daarnaast zorg ik altijd dat ik meerdere inkomstenstromen creëer in mijn bedrijf. Als Strategisch Business Coach voor innovatie, ontwikkeling en nieuwe business groei help ik zelfstandige ondernemers die toekomstbestendig, financieel onafhankelijk en vrij willen leven en ondernemen op hun voorwaarden.

In mijn Premium Programma Unlimited Freedom kijken we dan ook samen welk business- en verdienmodel het beste bij de ondernemer past. En hoe ook meerdere inkomstenstromen kunnen worden gerealiseerd, zodat ook zij winstgevend gaan groeien. En daarbij ook welke investeringen zij (willen) gaan doen. Investeren in jezelf. Investeren in je bedrijf. En investeren in verschillende assets. Voor mij is dit de succesformule om ongelimiteerd vrij te leven en ondernemen. Zodat ik nu volop met mijn gezin van het leven kan genieten en mijn succesvolle bedrijf leiden.

Ben jij een ambitieuze ondernemer die wil investeren en innoveren om meer waard te creëren en winstgevend te groeien? Weten welke winstgevende kansen en mogelijkheden ik voor jou voorzie? Plan een gratis Strategiesessie met mij in via deze link.

Premium Programma Unlimited Freedom

Voor ambitieuze ondernemers die weten dat zij hebben te investeren in zichzelf als in hun bedrijf om te groeien en meer impact willen maken.

En door meerdere inkomstenstromen te creëren, dat zij niet harder, juist slim hard kunnen werken aan die zaken die ertoe doen.

Toekomstbestendig en financieel vrij willen leven en ondernemen op eigen voorwaarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *