Qigong yoga: Energiegevend alternatief voor Yoga

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Yoga is ongetwijfeld een populaire en effectieve vorm van lichaamsbeweging en geestelijke ontspanning geworden.
Maar wat als je bent uitgekeken op yoga? Qigong yoga is een alternatief voor yoga. Wat is Qigong yoga en wat zijn de voordelen van Qigong yoga?

Wat als je iets zoekt dat gemakkelijker te beoefenen is en nog meer energie geeft? Maak kennis met Qigong, een oude Chinese praktijk die steeds meer aandacht krijgt in de wereld van gezondheid en welzijn. In deze blog zullen we ontdekken waarom Qigong een fantastisch alternatief is voor yoga en hoe taoleraar en schrijver Alex van Galen deze oude Taoïstische geheimen nieuw leven inblaast met zijn unieke benadering.

Wat is Qigong?

Qigong (spreek uit als ‘chee-gung’) is een oeroude Chinese praktijk die de nadruk legt op het cultiveren van levensenergie, ook wel bekend als “qi” of “chi.” Het woord “qi” verwijst naar de levenskracht die in alle levende wezens aanwezig is, terwijl “gong” verwijst naar de vaardigheid of praktijk. Dus, Qigong kan worden vertaald als “de praktijk van het cultiveren van levensenergie.”

In wezen omvat Qigong een reeks zachte bewegingen, ademhalingstechnieken, en meditatie om de stroom van qi in het lichaam te verbeteren en te balanceren. Deze praktijk heeft diepe wortels in de Chinese geneeskunde, filosofie en spiritualiteit en wordt vaak beschouwd als een holistische benadering van welzijn.

Het verschil tussen Qigong en Yoga

Hoewel zowel Qigong als yoga gericht zijn op lichaamsbeweging, ademhaling en innerlijke rust, zijn er enkele opvallende verschillen tussen de twee. Eerder verscheen er een blog over de verschillen tussen yoga, meditatie en mindfulness. Hier zijn enkele belangrijke aspecten waarin Qigong zich onderscheidt van yoga:

 1. Eenvoud van Bewegingen: Terwijl yoga vaak vereist dat je ingewikkelde poses aanneemt, bestaat Qigong meestal uit eenvoudige, vloeiende bewegingen. Dit maakt Qigong toegankelijker voor mensen van alle leeftijden en fysieke condities.
 2. Energiegevend in Plaats van Energiekostend: In tegenstelling tot sommige yoga-oefeningen die energie kunnen vergen, zijn Qigong-oefeningen ontworpen om energie te geven. Het helpt de qi in je lichaam te activeren en te laten stromen, waardoor je je energieker voelt na elke sessie.
 3. Diepe Ademhaling: Terwijl zowel yoga als Qigong de ademhaling benadrukken, legt Qigong speciale nadruk op het cultiveren van diepe, ontspannen ademhaling. Dit kan helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de algehele gezondheid.
 4. Meditatieve Focus: Qigong omvat vaak meditatieve elementen om de geest te kalmeren en innerlijke rust te bevorderen. Het kan helpen om emotionele balans en helderheid te bereiken.
 5. Taoïstische Filosofie: Qigong is diepgeworteld in de Taoïstische filosofie, die gericht is op het begrijpen en harmoniseren van de natuurlijke orde van het universum. Dit aspect kan de praktijk een diep spirituele dimensie geven.

De universele toepassing van Qigong

Een ander fascinerend aspect van Qigong is de universele toepasbaarheid ervan. Deze praktijk kent geen leeftijdsbeperkingen en kan worden aangepast aan individuele behoeften. Het maakt niet uit of je een atleet bent die op zoek is naar verbeterde prestaties, een drukke professional die stress wil verminderen, of een senior die op zoek is naar een zachte manier om fit te blijven; Qigong kan aan ieders wensen voldoen. Daarom wint het aan populariteit bij een diverse groep mensen over de hele wereld. Het vermogen van Qigong om lichaam, geest en ziel te verenigen, maakt het tot een waardevol hulpmiddel voor iedereen die streeft naar een gezonder, gelukkiger en meer gebalanceerd leven.

Alex van Galen: Een moderne gids voor Qigong

Een van de opvallende figuren in de wereld van Qigong is Alex van Galen. Deze taoleraar en schrijver heeft meer dan 30 jaar ervaring in het intensief bestuderen en beoefenen van spiritualiteit. Hij heeft een unieke stijl van lesgeven ontwikkeld, die deze eeuwenoude Taoïstische geheimen in een modern jasje steekt.

Van Galen, een bekende schrijver voor televisie en film, heeft zijn passie voor spiritualiteit omgezet in een missie om anderen te helpen hun eigen levenskracht te ontdekken en te cultiveren. Zijn benadering van Qigong combineert diepgaande kennis van de oude praktijk met een eigentijdse en zeer heldere stijl van lesgeven. Dit maakt Qigong toegankelijk voor mensen van alle achtergronden en niveaus.

De voordelen van Qigong yoga

Ik schreef al eerder een uitgebreide blog over de voordelen van Yoga. Laten we nu eens kijken naar enkele van de voordelen die je kunt verwachten als je de Qigong praktijk omarmt:

 1. Stressvermindering: Qigong bevordert diepe ademhaling en meditatieve focus, wat kan helpen om stress te verminderen en innerlijke rust te bevorderen.
 2. Energieboost: Een van de meest opvallende voordelen van Qigong is de energieboost die je kunt ervaren na een sessie. In plaats van vermoeidheid te voelen na inspanning, voel je je verfrist en energiek.
 3. Verbeterde Flexibiliteit en Balans: De zachte bewegingen van Qigong helpen bij het verbeteren van flexibiliteit en balans. Dit kan vooral nuttig zijn voor oudere volwassenen.
 4. Emotionele Balans: Qigong helpt niet alleen bij fysieke gezondheid, maar ook bij het bereiken van emotionele balans en welzijn.
 5. Spirituele Groei: Voor degenen die geïnteresseerd zijn in spirituele groei en het verkennen van diepere aspecten van het leven, biedt Qigong een waardevol pad.

Qigong Yoga – een korte online cursus

Boost je energie met eenvoudige Qigong + Meditatie Pakket

Hoe begin je met Qigong yoga?

Als je geïnteresseerd bent in het beoefenen van Qigong, hoef je alleen maar de volgende stappen te volgen:

 1. Zoek een Gekwalificeerde Leraar: Hoewel er online bronnen zijn om zelf Qigong yoga te leren, is het vaak het beste om een gekwalificeerde leraar te vinden, zoals Alex van Galen, die je de juiste technieken en principes kan leren.
 2. Begin met Eenvoudige Oefeningen: Start met de basisoefeningen om vertrouwd te raken met de bewegingen en ademhalingstechnieken.
 3. Regelmatige Beoefening: Net als bij elke andere discipline, vereist Qigong regelmatige beoefening. Probeer dagelijks wat tijd te reserveren voor je Qigong-oefeningen.
 4. Luister naar je Lichaam: Tijdens het beoefenen van Qigong is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Doe nooit oefeningen die pijn veroorzaken of ongemakkelijk aanvoelen.
 5. Geniet van de Reis: Qigong yoga is niet alleen een oefening; het is een reis naar een betere gezondheid en welzijn. Geniet van elke stap op deze reis.

Conclusie

Qigong yoga is een opmerkelijk alternatief voor yoga, dat steeds meer mensen aanspreekt vanwege zijn eenvoud, energiegevende eigenschappen en spirituele diepgang. Met bekwame leraren zoals Alex van Galen, kunnen mensen van alle leeftijden en achtergronden de voordelen van deze oude Chinese praktijk ervaren. Of je nu op zoek bent naar stressvermindering, een energieboost, verbeterde flexibiliteit, emotionele balans of spirituele groei, Qigong kan een waardevolle toevoeging zijn aan je welzijnsroutine. Dus, waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met je reis naar een gezonder en meer gebalanceerd leven met Qigong yoga.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *