Yoga, meditatie en mindfulness liggen dicht bij elkaar en daarom is de kans groot dat je jezelf afvraagt wat nu precies de verschillen zijn. In dit artikel bekijken we wat deze begrippen precies inhouden, wat de verschillen zijn en hoe je ze kunt combineren.
Zo weet jij op het einde van dit artikel welke methode het beste bij jou past en of er misschien wel een variant is die je graag nog eens zou willen ontdekken.
Inhoudsopgave
Wat is yoga, meditatie en mindfulness?
Om erachter te komen wat het verschil is tussen yoga, meditatie en mindfulness is het belangrijk om eerst te weten wat deze drie begrippen precies inhouden. Hoewel er veel meer bij komt kijken dan ik in één artikel kan uitleggen, heb ik een zo beknopt mogelijke omschrijving gemaakt van ieder.
Wat is yoga?
Yoga is oorspronkelijk afkomstig uit het hindoeïsme, met als doel je dichter tot god te brengen. Bij het beoefenen van yoga leer je zowel je geest, je gevoel als je lichaam te beheersen. Veel mensen bedoelen met yoga echter een onderdeel ervan, namelijk het uitvoeren van fysieke oefeningen dat eigenlijk hatha-yoga heet. Vanaf nu zal ik met de term yoga dus hatha-yoga aanduiden, waarbij het doel is om je lichaam maar ook je geest te beheersen. Vaak wordt er tijdens het beoefenen van yoga en het aannemen van yoga houdingen ook aan meditatie gedaan. Er zijn verschillende vormen van yoga naast het bekende hatha-yoga, zoals: yoga nidra, yin yoga, ashtanga yoga, vinyasa yoga, slow flow yoga, power yoga, bikram yoga (hot yoga) en meer.
Practice Happy with Yoga biedt heel veel verschillende vormen van Yoga aan. Zo kan je overal, altijd en onbeperkt je practice doen! Noem het voor het gemak even ‘De Netflix van de Yoga’.
Wat is meditatie?
Meditatie is van oorsprong niet religieus en het heeft als doel om je bewustzijn te trainen, om een emotionele kalme hoedanigheid te bereiken. Meditatie komt echter ook voor in diverse geloofsovertuigingen waaronder het hindoeïsme en het boeddhisme. Waarbij religieuze aspecten en het bereiken van bepaalde doelen komt kijken. Er zijn dus veel manieren van meditatie, welke wel en niet een diepere betekenis kunnen hebben. Meditatie is op zijn beurt een methode die wordt gebruikt in mindfulness, zoals tijdens ‘mindfulness based cognitive therapy’, dat onder meer wordt ingezet bij mensen die lijden aan een depressie. Net zoals yoga zijn er ook ontzettend veel manieren om te mediteren. Denk aan: mindfulness meditatie, bodyscan meditatie, transcendente meditatie, mantra meditatie, bewegingsmeditatie en meer.
Wat is mindfulness?
Mindfulness is net als yoga en meditatie een breed begrip en kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Vaak wordt met mindfulness gewezen op het bewust zijn in het moment. Als ook het beoefenen van methodes die hierbij kunnen helpen zoals yoga en/of meditatie. Mindfulness hoeft net als meditatie geen religieuze of spirituele achtergrond te hebben, het kan ook gewoon het leegmaken van je hoofd betekenen en het stoppen van (negatieve) gedachten. Hoewel mindfulness wordt gebruikt als een overkoepelende term, is het ook een aandachtstraining, waarbij het doel is om je te focussen op het heden.
Wat is het verschil tussen yoga, meditatie en mindfulness?
Nu we weten wat deze drie begrippen precies inhouden, is het eenvoudiger om te begrijpen wat de verschillen zijn. Ik heb ze hieronder op een rijtje gezet:
- Yoga en meditatie kunnen als onderdeel worden gezien van mindfulness
- Meditatie kan worden gedaan tijdens het doen van yoga oefeningen
- Meditatie en mindfulness liggen dichtbij elkaar, maar bij mindfulness ben je jezelf bewust van het moment terwijl dit bij meditatie niet het geval is
- Yoga heeft betrekking tot het aannemen van verschillende fysieke houdingen, terwijl je bij meditatie veelal één dezelfde houding aanneemt
- Yoga en meditatie kunnen een religieuze achtergrond hebben, terwijl dit bij mindfulness meestal niet het geval is
Manieren om yoga, meditatie en mindfulness met elkaar te combineren
Gezien het feit dat yoga, meditatie en mindfulness zo dicht bij elkaar liggen, is het niet meer dan logisch om deze methodes met elkaar te combineren. Dit kan op verschillende manieren, waarvan ik er hieronder een paar heb beschreven.
Yoga nidra
Yoga nidra staat voor yoga slaap of slaap van de yogi. Tijdens het beoefenen van yoga nidra probeer je een diepe slaapstand te bereiken terwijl je wakker bent. Je kunt dit enigszins vergelijken met een soort hypnose. Yoga nidra is dus geen reguliere yoga en ook geen reguliere meditatie, want je probeert door het aannemen van een bepaalde houding (liggend op je rug) zowel je lichaam als geest te kalmeren en in een ‘waaktoestand’ tussen wakker en slapen te komen. Het doel is om alle spanning uit je lichaam en geest weg te laten vloeien. Andere voordelen die worden genoemd door mensen die yoga nidra beoefenen zijn: beter in slaap kunnen komen, beter kunnen nadenken en een uitgerust gevoel. Er zijn ook mensen die yoga nidra gebruiken om beter te kunnen mediteren.
Maandabonnement Practice Happy with Yoga
Probeer de verschillende vormen van Yoga uit, waar en wanneer het jou uitkomt deze maand.
Kundalini yoga
Kundalini yoga is een vorm van yoga, waarbij je als doel hebt om een hogere vorm van bewustzijn te bereiken. Typerend voor deze vorm van yoga is dat er veel verschillende houdingen worden aangenomen, om zoveel mogelijk energie op te wekken. Het woord kundalini staat voor ‘de opgerolde’ in het Sanskriet, dat verwijst naar het energielichaam. Hiermee wordt gedoeld op een onzichtbaar lichaam, waarbij ook de chakra’s een belangrijke rol spelen. Het is dus een vorm van yoga waarbij het spirituele aspect een grote rol speelt.
Happy with Yoga
Op de site van Happy with Yoga vind je overigens heel veel extra informatie over yoga, inclusief online yoga nidra. Hier leer je om naar zowel emotionele, fysieke als mentale ontspanning toe te werken. Je wordt hierin geholpen om je bewustzijn te laten balanceren op het randje van slaap en wakker zijn. Iedereen kan volgens Happy with Yoga deze methode beoefenen, omdat je het niet goed of fout kunt doen. Voordelen die je kunt ervaren zijn: het verminderen van stress, het verlichten van pijn, het tegengaan van vermoeidheid, rusteloosheid en slapeloosheid, en het verlagen van een hoge bloeddruk.
Wandelmeditatie
Wandelmeditatie, ook wel loopmeditatie genoemd, is zoals de naam het al zegt een vorm van meditatie, welke tevens een mindfulness oefening is. Het fijne van wandelmeditatie is dat je deze oefening bijna overal kunt doen en ook als je normaal gesproken weinig vrije tijd te besteden hebt. Bijvoorbeeld tijdens het lopen naar je werk of als je je kinderen van school op gaat halen. Er zijn wel een paar dingen waar je aan moet denken om deze wandelmeditatie uit te voeren. Kies een rustige plek uit, waar je veilig kunt wandelen zonder gestoord te worden. Wandel in een rustig tempo; langzamer dan je normaal gesproken zou doen en wees je bewust van iedere stap die je zet. Zorg ervoor dat je jezelf blijft focussen op je lichaam en de bewegingen die je maakt. Zorg ervoor dat je gedachten niet afdwalen naar andere dingen.
Vipassana meditatie
Vipassana meditatie is een eeuwenoude meditatie methode, waarbij het krijgen van inzicht centraal staat. Het wordt daarom ook wel inzichtmeditatie genoemd, waarbij zelfobservatie een belangrijk onderdeel is. Het heeft als doel je geest te zuiveren van negatieve gedachten en gevoelens, waardoor positieve gedachten en emoties meer naar boven kunnen komen. Veel mensen beoefenen vipassana meditatie om beter om te kunnen gaan met pijn, zichzelf beter te kunnen begrijpen en kalmer door het leven te kunnen gaan. Er zijn binnen deze vipassana meditatie tal van verschillende methodes, inclusief vipassana yoga.
Meditatie en mindfulness
Meditatie en mindfulness verschillen nogal van elkaar. Bij meditatie probeer je om tot rust te komen en aan zo min mogelijk te denken. Terwijl je bij mindfulness juist zoveel mogelijk in het moment probeert te staan. Bij beide methodes probeer je echter wel om rust te creëren, negatieve gedachten los te laten en te stoppen met piekeren. Je kan deze twee verschillende methodes met elkaar combineren door ze na elkaar te beoefenen. Start met een meditatie oefening om je hoofd leeg te maken, om vervolgens met mindfulness jouw doelen te visualiseren.
Veelgestelde vragen
Wat is het verschil tussen yoga en meditatie?
Bij meditatie richt je je met name op je geest in een bepaalde houding. Meestal mediteer je zittend, maar er bestaat bijvoorbeeld ook wandel-/loopmeditatie. Bij hatha-yoga, in de volksmond ook wel yoga genoemd, wissel je diverse houdingen met elkaar af. Zowel yoga als meditatie kennen tal van verschillende methoden om te beoefenen.
Wat is het verschil tussen yoga, meditatie en mindfulness?
Yoga en meditatie kunnen beide vallen onder het begrip mindfulness, waarbij allerlei methodes komen kijken waarbij je bewust bezig bent met je levensstijl. Mindfulness is echter zelf ook een methode; een aandachtstechniek waarbij het je doel is om je te focussen op het heden.
Zijn yoga, meditatie en mindfulness hetzelfde?
Nee, maar ze overlappen elkaar wel. Je kunt deze methodes ook met elkaar combineren, zoals bijvoorbeeld gebeurt bij yoga nidra en Kundalini yoga. In dit artikel lees je precies wat de verschillen zijn tussen yoga, meditatie en mindfulness.
Mindfulness voor het dagelijkse leven
Een 8-weekse Mindfulness cursus inclusief audiobestanden, video’s en dagelijkse emails. Een dagelijks stappenplan om aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren.
Lees hier meer over investeren in jezelf: Hoe jij jouw gezonde leven in eigen stijl kan leiden. Volop genieten van het leven, waar jij jouw tijd en energie besteedt aan die zaken die er toe doen in het leven.