Wil je meer energie krijgen? Start met deze tips

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Velen van ons zijn op zoek naar manieren, om meer energie te krijgen. Hoe meer energie je hebt, hoe makkelijker het is om je doelen te verwezenlijken.

Meer energie betekent ook dat je beter in je vel zit en het je zelfs gelukkiger zal maken. Als jij ook verlangt naar meer energie, start dan met deze verrassende tips. 

Ik wil meer energie, 

  • omdat meer energie, ook meer tijd betekent. Meer tijd om de dingen te doen die ik leuk vind
  • omdat door het krijgen van meer energie, ik me zowel fysiek als mentaal beter voel
  • zodat ik alles uit het leven kan halen, wat erin zit

Tip 1: Vermijd stress

Dat stress slecht voor ons is, weten we allemaal. Stress kost een hoop energie; energie die je beter anders had kunnen gebruiken. Het is dan ook erg belangrijk om stress zoveel mogelijk te voorkomen, hoe moeilijk dat soms ook is.

Gelukkig zijn er methodes om stress te vermijden en beter om te gaan met situaties die stress veroorzaken. Zorg ervoor dat je een manier vindt, die bij jou past. Je kunt denken aan: meditatie, yoga, sporten, praten met een professional, het bezoeken van een support groep, hypnose en meer. Het kost wellicht wat van jouw energie om uit te zoeken wat jou zal helpen om stress te verminderen, maar uiteindelijk zal het je een hoop nieuwe energie opleveren. 

Yoga

In een paar minuten per dag van chaotisch en gestrest naar meer rust en energie

Online cursus van Happy with Yoga Academy

Start Direct!

Tip 2: Beweeg regelmatig en in de ochtend

Regelmatig bewegen of sporten, is een goede methode om meer energie te krijgen. In de ochtend is het erg effectief, om als het ware een korte sessie “ochtendgymnastiek” te doen. Het zorgt er niet alleen voor dat je jouw dag energieker begint, maar je verbrandt op deze manier gedurende dag ook meer calorieën.

Met name op de momenten dat je juist helemaal geen zin hebt om te bewegen, is het extra belangrijk om dit toch te doen. Probeer jezelf te motiveren om door te zetten en toch een wandeling te gaan maken of naar de sportschool te gaan. Zet anders een lekker muziek je op, of spreek jezelf hardop toe dat je het kan. Bewegen en sporten zijn om meerdere redenen goed voor je, waaronder het krijgen van meer energie. Je kunt beter slapen, waardoor je de volgende dag met frisse energie zal beginnen. Je lichaam maakt tijdens het bewegen ook dopamine aan, een hormoon dat ervoor zorgt dat we ons “tevreden” voelen; een soort beloningshormoon. Doordat je je mentaal een stuk beter voelt, krijg je automatisch ook meer energie.

Lees ook mijn artikel: Thuis sporten: Tips om effectief thuis te sporten.

Tip 3: Stop met slechte gewoonten

Het stoppen met slechte gewoonten of het verminderen ervan, levert je meer energie op. Denk aan het stoppen met roken, minder alcohol drinken of minder snoepen. Een keertje zondigen is natuurlijk niet erg. Maar als deze ongezonde dingen een gewoonte zijn geworden, is het beter om er iets aan te doen. Je zal hiervoor uiteindelijk dubbel beloond worden, aangezien het gezonder is voor je lichaam en je er tevens meer energie van krijgt.

Als je van plan bent om minder te snoepen, is het belangrijk om met name je suikerinname te verminderen. Suiker zorgt namelijk voor een korte energieboost, maar op de lange termijn voel je je enkel vermoeider en heb je geen energie meer om iets te doen. Niet alle soorten suiker zijn overigens slecht voor je, het eten van fruit is bijvoorbeeld een gezonde manier om te snoepen.  

Tip 4: Zorg voor een vast slaapritme

Probeer iedere dag op hetzelfde tijdstip te gaan slapen. Hierdoor weet jouw lichaam vanzelf wanneer het tijd is om te gaan slapen. Dat is net zo belangrijk voor het tijdstip dat je wakker wordt. Zet je wekker iedere dag op hetzelfde tijdstip. Na verloop van tijd merk je dat je lichaam gewend raakt aan deze vaste tijden en je energiek wakker wordt.

Een andere manier om ‘s nachts beter te kunnen slapen (en dus overdag meer energie te hebben), is door overdag geen dutjes meer te doen en ervoor te zorgen dat je fysiek moe bent voordat je gaat slapen.

Tip 5: Meer energie door voeding

Selecteer je voeding, op basis van de energie die je ervan krijgt. Kies bijvoorbeeld voor producten die laag scoren op de glykemische index. Deze index geeft aan hoe snel koolhydraten door je lichaam worden opgenomen. Hoe langzamer dit is; hoe minder je bloedsuikers schommelen. Voeding met een lage glykemische index, geven je lichaam energie op de lange termijn. Hou er rekening mee dat ook de bereiding van eten, van invloed is op deze glykemische index. Factoren die ervoor zorgen dat de glykemische waarde hoger wordt, zijn: het verwarmen van voeding, het klein snijden van een product en een product lang bakken of koken. Voorbeelden van voeding met een lage glykemische waarde zijn: kidneybonen, tomaat, sla, linzen, walnoten en pinda’s.

Een andere manier om meer energie te krijgen, is door iedere dag te ontbijten. Het is erg verstandig om je dag te beginnen met een gezonde en voedzame maaltijd. Je moet ten slotte nog een hele dag presteren. Lukt het je niet om te ontbijten omdat je haast hebt of vanwege een andere reden, eet dan in ieder geval een banaan of een energiereep, zodat je lichaam toch wat belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Of neem een heerlijk gezonde verse sap van Happy Juices. Door de grote variatie aan verse groente en fruit krijg je veel essentiële voedingsstoffen binnen. De sapjes bevatten geen toegevoegde suikers of kunstmatige toevoegingen en zijn 100% natuurlijk. Sla je ontbijt dus niet over, neem een heerlijk gezonde sap van Happy Juices.

Gezonde verse sapjes

Gezonde sapjes, iedere dag  

Metde verse en gezonde sapjes maak je iedere dag de juiste keuze voor een gezonde leefstijl

Sapjes bestellen

Tip 6: Supplementen voor meer energie

Hoewel je het beste jouw voedingsstoffen uit je voeding zelf haalt, kan je meer energie krijgen door tekorten aan te vullen met supplementen. Er zijn verschillende vitamines en mineralen die je meer energie geven. De belangrijkste zijn vitamine C en vitamine B, maar ook magnesium en ijzer zorgen voor meer energie. Om deze vitamines en mineralen aan te vullen, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een multivitamine. Zo weet je zeker, dat je jouw dagelijkse portie aan energie gevende supplementen binnenkrijgt. Topvitamins heeft een breed assortiment van voedingssupplementen en natuurlijke voeding, waaronder hoge kwaliteit producten als superfoods, vitamines en groene shakes.

Tip 7: Ga verstandig om met cafeïne

Cafeïne kan zorgen voor een boost aan energie. Denk aan dat ene duwtje in de rug, om snel meer energie te krijgen om aan je dag te beginnen. Cafeïne neemt het gevoel van vermoeidheid weg en geeft je tijdelijk meer energie. Het kan echter ook nadelige effecten hebben, met name als je te veel cafeïne drinkt of je nog een kopje koffie drinkt voor het slapen gaan. Als je gedurende de dag geen energie meer hebt, is het onverstandig om voor cafeïne te kiezen. Kies in plaats daarvan voor voeding met voldoende koolhydraten, zoals een banaan of een bonensalade. Cafeïne kan er tevens voor zorgen dat je nachtrust verslechterd. Het zit overigens niet alleen in koffie, maar ook in frisdranken en zelfs in sommige soorten thee. 

Tip 8: Water drinken

Water drinken is ontzettend goed voor je lichaam en het wordt aanbevolen om 1,5 a 2 liter per dag te drinken. Te veel water drinken gedurende de dag of in een korte periode, is daarentegen slecht voor je en kan zelfs dodelijk zijn. Je nieren kunnen ongeveer 8 tot 10 liter water per dag verwerken en onder water, verstaan we alle vormen van vocht (inclusief andere dranken). Als je te weinig water drinkt, is een van de eerste symptomen een gevoel van moeheid.

Voldoende drinken, is dus een goede manier om jouw energieniveau weer op peil te krijgen. Ook na het sporten of bewegen, is het het beste om water te drinken in plaats van bijvoorbeeld sportdrankjes. Kies ook eens voor een kopje heet water, in plaats van thee of koffie in de avond.

Tip 9: Doe het rustig aan

Het rustig aandoen en de hoeveelheid werk en taken verminderen, zal je meer energie geven. Jezelf te veel en te grote eisen stellen, werkt namelijk alleen maar averechts. Uiteindelijk zal het ervoor zorgen dat je uitgeput raakt en minder voor elkaar krijgt, dan wanneer je het rustiger aandoet. Een van de grootste redenen van vermoeidheid, is namelijk stress en overwerkt zijn. Dit omvat trouwens niet alleen werkgerelateerde taken, maar ook sociale verplichtingen. Al die to-do dingen die op je takenlijstje staan, kunnen enorm overweldigend zijn. Sorteer deze op prioriteit, zodat je jezelf genoeg tijd geeft om niets te doen en het af en toe wat rustiger aan kunt doen. 

Tip 10: Omring jezelf met positiviteit

Jezelf omringen met positieve energie en mensen die positief in het leven staan, heeft eveneens een positieve werking op jouw energie niveau. Negatieve situaties, klagen en problemen vergen veel energie en leveren zelden iets op. Als je constant in de aanwezigheid bent van neerslachtige mensen of negatieve berichten, is het niet meer dan normaal dat je hierdoor zelf ook wordt beïnvloed. Omring jezelf daarom zoveel mogelijk met vrolijke mensen, sla het nieuws een keertje over en vermijd negatieve informatie op social media. Je zal merken dat deze kleine dingen er allemaal toe leiden, dat je meer energie en levenslust krijgt.

Tip 11: Zorg voor voldoende zonlicht

Zit jij de hele dag binnen voor je werk of gewoon omdat je het fijn vindt, dan kan jouw gebrek aan energie komen door een tekort aan vitamine D. Een manier om vitamine D op te doen, is door middel van zonlicht. Lusteloosheid en vermoeidheid zijn symptomen die je ervaart bij een tekort aan vitamine D. Niet iedereen is in staat om voldoende vitamine D te halen uit zonlicht en je kunt dit tekort ook aanvullen met supplementen. 

Veelgestelde vragen – FAQ’s

Hoe krijg je meer energie als je moe bent?

Als je moe bent, kun je verschillende dingen doen om meer energie te krijgen. Gaan sporten of bewegen is een goede manier om dit te doen. In dit artikel behandel ik nog meer manieren waarop je meer energie kunt krijgen, als je jezelf moe en uitgeput voelt.

Welke vitamine voor meer energie?

Vitamine B, C en D zijn belangrijk voor het krijgen van energie. Je kunt deze binnen krijgen door het eten van bepaalde voeding en door zonlicht (vitamine D). Je kunt een eventueel tekort ook aanvullen met supplementen. Naast deze vitamines, helpen ook ijzer en magnesium je lichaam bij het krijgen van meer energie.

Yoga

Zorg voor voldoende beweging, meer rust en energie

Online cursus van Happy with Yoga Academy

Start en krijg direct meer energie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *