Thuis Sporten: Tips om Effectief Thuis te Sporten

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Het is geen geheim dat je door veel te sporten fit blijft. Doordat je fit bent, zit je doorgaans ook nog eens beter in je vel. Dat maakt het makkelijker om gezond te eten en actief te blijven bewegen waardoor je een gezonde routine volgt. Steeds meer mensen willen thuis sporten. Maar wat zijn nu de goede tips om effectief thuis te sporten?

Zowel tijdens als na corona is het heel wat lastiger geworden om buitenshuis te sporten. Tijdens corona was het bijvoorbeeld niet mogelijk om naar de fitness of tennisbaan te gaan. Ook nu vinden mensen het nog regelmatig onprettig om buitenshuis te sporten. Thuis sporten is daardoor voor velen de enige oplossing. Velen vinden het echter maar lastig om thuis effectief te sporten. Zonder apparaten en begeleiding sporten, kan dat wel?

Om je hier een handje bij te helpen, heb ik een overzicht opgesteld van de belangrijkste tips om thuis effectief te sporten. 

Waarom thuis sporten zo ontzettend belangrijk is

Tijdens Covid-19 is er veel onderzoek gedaan naar thuis sporten. Een van de interessantste onderzoeken is door de University of Illinois gedaan (Bron). Daar is namelijk onderzocht wat de verschillen zijn tussen de mensen die tijdens Covid-19 wel thuis hebben gesport en mensen die sporten op een laag pitje hebben gezet. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat mensen die tijdens corona regelmatig thuis hebben gesport, minder kans hadden om langdurig ziek te worden na een coronabesmetting. Vooral longklachten bleken aanzienlijk minder vaak bij deze groep voor te komen. Daarnaast was de gemoedstoestand van de groep die tijdens corona thuis heeft gesport beter dan de groep die tijdens deze periode niet of nauwelijks heeft gesport. 

Waarom is bewegen gezond?

Een vaste routine is allesbepalend

Thuis effectief sporten is pas mogelijk als je het consequent doet. Even een paar weken achter elkaar sporten en er dan weer mee ophouden heeft weinig zin. Je voelt je misschien tijdelijk wat fitter. Na die paar weken verdwijnt alle progressie echter al snel. Het is daarom van groot belang om een routine aan je leven toe te voegen. Wanneer we als mens iets 16 tot 18 weken op een rij doen, wordt het vanzelf een routine, dan wordt het onderdeel van jouw gezonde leefstijl. Dat is met sporten niet anders. Als je 18 weken achter elkaar iedere maandag, woensdag en vrijdag een uur sport om 09:00, blijf je dit zonder na te denken na die 18 weken doen. Het kost je vrijwel geen energie meer, het is een gewoonte geworden. Mentaal ben je al voorbereid om je nieuwe workout in te gaan waardoor alles makkelijker gaat. 

Door van thuis sporten een routine te maken, pluk je wél de vruchten van je inspanningen.

Dat is belangrijk, want er is ongetwijfeld een doel dat je voor ogen hebt. 

Haal de juiste apparatuur in huis

In dit artikel kom je twee tips tegen die misschien wat tegenstrijdig zijn. Je krijgt namelijk de tip om de juiste apparatuur in huis te halen én de tip om zonder apparatuur te leren sporten. Deze twee tips staan echter volledig op zichzelf. Je hoeft niet iedere tip uit te voeren om thuis effectief te leren sporten. 

Het in huis halen van de juiste apparatuur is bijvoorbeeld niet nodig als daar momenteel onvoldoende budget voor is. Maar is dat er wel, dan wil ik dat je zowel leert om met als zonder apparatuur thuis te sporten. 

Tegenwoordig is het heel wat makkelijker (en goedkoper) om de juiste apparatuur in huis te halen. Fitnessapparatuur.nl, fitwinkel.nl en decathlon.nl zijn drie webshops waar je betaalbaar voor fitnessapparatuur en krachtapparatuur kunt shoppen. Veel mensen denken dat je bij apparatuur al snel aan bedragen rond de duizend euro moet denken. Gelukkig kun je vanaf enkele tientjes al gewichten, kettlebells en andere hulpmiddelen kopen. 

Mocht je het groots willen aanpakken, kun je voor € 2000 tot € 3000 je eigen homegym samenstellen. Je kunt daarvoor de verschillende middelen voor overwegen. Hier de apparatuur die ik heb aangeschaft:

Zorg voor een vaste plek om thuis te sporten

Deze tip is misschien wat minder makkelijk toe te passen als je een tweekamer appartement hebt. Toch wil ik je vragen om een vaste plek aan te wijzen waar jij al je thuis workouts doet. Dit omdat je dan deze plek kunt associëren met thuis sporten. Wanneer je op die plek staat, is het tijd om te sporten. Dit is heel wat makkelijker wanneer je een wat groter huis hebt en er een kamer vrij is. Deze kamer kun je dan puur voor thuis sporten gebruiken. Als je juist een kleiner huis hebt, kun je een gedeelte van je woon- of slaapkamer voor sporten gebruiken. Met slechts een aantal sportartikelen en sportattributen tover je je woonkamer om tot eigen homegym.

back to basics

Back to Basics

Trainen doe je thuis

Shop en start direct>>

Sport altijd in sportkleding

Misschien een wat voor de hand liggende tip maar toch een die te vaak niet opgevolgd wordt. Door altijd thuis te sporten in sportkleding, maak je van het sporten een moment dat alleen om thuis sporten draait. Geen telefoon, geen tv of andere afleiding. De komende 30 of 60 minuten zijn volledig op het sporten gericht. 

Zonder apparatuur sporten? Ja!

Of je nu bewust zonder apparatuur wilt sporten vanwege je budget of niet, het is belangrijk om te leren sporten zonder apparatuur. Dit omdat er voldoende momenten zijn dat je geen apparatuur tot je beschikking hebt of je workouts volgt, waarbij je helemaal geen apparatuur nodig hebt. 

Laten we eerst eens naar de eerste reden kijken: wanneer er geen apparatuur in de buurt is. 

Met thuis effectief sporten bedoel ik binnenshuis sporten. Dit kan zijn in je eigen huis, vakantiehuisje of hotelkamer. Wie fitter wil worden, dient zoals in een latere tip te lezen is een goede routine te volgen. Dat wil zeggen dat je ook als je een keer een tijdje niet thuis bent, bijvoorbeeld op vakantie, ook je routine in stand kan houden. Je kunt natuurlijk nooit al je gebruikelijke apparatuur meenemen. Ze zien je op Schiphol al aankomen met een tas vol dumbells. 

Door een groot arsenaal aan oefeningen te verzamelen die je zonder apparatuur kunt uitvoeren, kun je overal ter wereld in iedere ruimte een workout doen. Verzamel oefeningen voor iedere spiergroep zodat je zelfs je hele lichaam kunt blijven trainen. 

De tweede reden is net wat anders, namelijk dat er workouts zijn waar apparatuur niet nodig is. Vaak is het bij deze workouts wel handig om iets van een matje te hebben. Een yogamat is meestal voldoende. 

Deze workouts zijn perfect te combineren met dat wat ik hiervoor beschreven heb. Je leert meteen een aantal oefeningen die je mee kunt nemen naar momenten dat je geen beschikking hebt over apparatuur. 

Gratis workouts? Die zijn overal te vinden!

YouTube is een geweldige bron van workouts. Er staan ondertussen tienduizenden video’s op die je kunt gebruiken om je workout vorm te geven. Je kunt workouts vinden per niveau (bijvoorbeeld voor beginners en gevorderden) maar ook per spiergroep (rug, benen, armen, cardio etc.) en doel (fitter worden, meer uithoudingsvermogen etc.). 

Een simpele zoekopdracht op YouTube opent een wereld aan workouts waarvoor je niet hoeft te betalen. Per workout is doorgaans eenvoudig te zien of je zonder apparatuur aan de slag kunt of dat er wat hulpmiddelen nodig zijn om thuis te kunnen sporten. Een bijkomend voordeel is dat je vanaf je smartphone of tablet deze workouts bij de hand kunt houden. Er is dus echt geen reden in de wereld om een thuis workout over te slaan. 

Stel realistische doelen

Als je voor het eerst begint met thuis sporten, is het allemaal nog wat onwennig. Je hebt misschien net nieuwe sportkleding gehaald, net als wat apparatuur en andere hulpmiddelen. Nu is het tijd om te bedenken waar je naar toe wilt gaan werken. Je hebt namelijk wel een doel nodig om altijd voor ogen te houden. Door ergens naar toe te leven, heb je voldoende motivatie om er volledig voor te gaan. 

Daarbij is het wel van belang dat je, vooral in het begin, realistische doelen stelt. Doelen zijn er om te halen. Ze geven motivatie en helpen je telkens een stapje hogerop te gaan. Iedere keer als je een doel haalt, kun je nieuwe doelen stellen om jezelf te blijven overtreffen. 

Zo kun je eerst met eenvoudige doelen beginnen die je binnen een paar maanden al kunt behalen, zoals:

  1. Ik wil 2 maanden lang 2 keer per week een uur wandelen
  2. Ik wil 2 maanden lang 3 keer per week krachttraining doen
  3. Ik wil binnen 2 maanden 5 kilometer kunnen hardlopen

Eenvoudige doelen die je naarmate je verder komt kunt blijven verbeteren. Zo kun je toewerken naar doelen als:

  1. Ik wil de Nijmeegse vierdaagse lopen
  2. Ik wil mijn spiermassa met 30% vergroten
  3. Ik wil de marathon van Rotterdam kunnen rennen

Zie je hoe makkelijk het is om doelen te stellen?

Vier het behalen van mijlpalen

Iedere kleine overwinning die je boekt, of het nu een kleine of grote mijlpaal is, moet gevierd worden. Door je mijlpalen een speciaal plekje te geven, heb je een ‘feestje’ om naar toe te werken. Voor het eerst een half jaar lang iedere week thuis gesport? Dan verdien je wel een bezoekje aan de spa. Of heb je voor het eerst 10 kilometer hardgelopen? Dan is het leuk om jezelf een Thaise massage cadeau te geven. Door jezelf te belonen voor het behalen van mijlpalen, wordt het veel leuker om ook echt je mijlpalen te halen. Dit geeft je motivatie om nieuwe mijlpalen te blijven zetten en het beste uit jezelf te halen. 

Ik vier mijn mijlpalen door mezelf te trakteren op een nieuw sportartikel of nieuwe sportkleding. Voor mij een extra impuls om nieuwe mijlpalen te behalen en weer nieuwe doelen te stellen.

Virtufit

Alles wat je nodig hebt om vanuit huis te kunnen sporten

Trainen in en buitens huis

Shop en start direct>>

Gezonde ondernemer, gezond bedrijf. Wil je als ondernemer je tijd besteden aan die zaken die ertoe doen? Gezond en energiek blijven om te kunnen presteren en volop van het leven te genieten? Lees hoe jij de gezonde ondernemer blijft op zowel persoonlijk als zakelijk vlak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *