Waarom is bewegen gezond?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Dat bewegen ontzettend gezond is zowel fysiek als mentaal, weten we allemaal. Maar waarom is bewegen eigenlijk zo gezond, en wat doet het precies met je brein en je lichaam?

In dit artikel bekijken we een aantal van de belangrijkste voordelen van beweging. Waarom is bewegen gezond en wat zijn de positieve effecten van bewegen op je lichaam en je brein?

Bewegen is goed voor je botten

Een belangrijke reden om met enige regelmaat, en het liefste iedere dag, te bewegen is omdat het goed is voor je botten. Naarmate je ouder wordt ligt botontkalking (osteoporose) op de loer en iedere dag bewegen kan dit proces vertragen. Het is ongeacht je leeftijd goed om te bewegen om je botten zo sterk mogelijk te houden, evenals het doen van spierversterkende oefeningen. Hierbij kun je denken aan krachttraining maar ook aan traplopen, waardoor je eveneens je botten versterkt. Door te bewegen en het tegengaan van botontkalking, zorg je ervoor dat je minder snel iets breekt. Als je veel stil zit voor je werk, is het dus erg goed om in de pauze een rondje te lopen of om te kiezen voor een sta bureau. 

Minder kans op hart- en vaatziekten

Door voldoende te bewegen verklein je de kans op hart- en vaatziekten. Hieronder vallen dingen zoals hartfalen, een beroerte, een aneurysma, hartritmestoornissen en een hartstilstand. Volgens de Nederlandse Hartstichting verklein je de kans op deze en nog meer ziekten zelfs wel met 20 tot 30%, door regelmatig te bewegen. Voor volwassenen betekent dit dat je minimaal 2,5 uur per week matig intensief dient te bewegen, zoals wandelen of fietsen. En je minimaal 2 keer per week spierversterkende oefeningen moet doen. Dit zijn bijvoorbeeld fitness oefeningen, maar je kunt ook balansoefeningen integreren als je wat op leeftijd bent.

Als je niet gewend bent om veel of regelmatig te bewegen, kun je dit het beste rustig aan opbouwen. Loop dus letterlijk niet meteen te hard van stapel, maar bouw de mate en intensiteit van beweging langzaam op. Zo verklein je de kans op blessures en houd je dit ook het makkelijkste vol. 

Beweging is goed voor je hersenen

Beweging is erg goed voor je hersenen en dat is niet het enige. Je geheugen wordt er tevens beter van, je slaapt beter als je fysiek actief bent geweest en het is een erg goede manier om stress te verminderen. Hieronder de belangrijkste voordelen van beweging en de gezondheid van je brein.

Rust in je lichaam en brein. Stress verminderen door te bewegen en je manier van denken te veranderen.

Rust in lichaam en brein

Online Cursus van Bureau Breinfijn.

In 6 stappen naar een langetermijns resultaat.

Start Direct >>

Betere hersendoorbloeding

De reden dat beweging positief is voor je hersenen, is omdat het bloed door je lichaam begint te stromen als je beweegt. Ook je hersenen raken dan beter doorbloed, wat ervoor zorgt dat er zuurstof naar je hersenen gaat. De Nederlandse Hersenstichting geeft aan dat er zelfs nieuwe hersencellen worden aangemaakt als je beweegt en de verbindingen tussen je huidige hersencellen worden versterkt.

Twee hersengebieden die extra worden beïnvloed als je beweegt zijn de prefrontale cortex en de hippocampus. Je prefrontale cortex zorgt er onder andere voor dat je keuzes kunt maken en het is belangrijk voor het regelen van je emoties. Je hippocampus, waarvan je er twee hebt, wordt als eerste getroffen als je lijdt aan dementie. Als er schade optreedt aan de hippocampus beïnvloedt dit je kortetermijngeheugen en het zorgt ervoor dat je gedesoriënteerd raakt. Als dit hersengebied erg beschadigd, kun je zelfs geen herinneringen meer vormen. Beweging is dus extra goed voor de positieve effecten van je geheugen en zijn deels bepalend voor je denkvermogen. Beweging is zelfs zo goed, dat recente onderzoeken hebben uitgewezen dat het dementie kan vertragen. Zelfs mensen die al lijden aan dementie hebben baat bij voldoende beweging.

Minder stress

Beweging heeft tevens een positieve invloed op je mentale gezondheid, waardoor je jezelf bijvoorbeeld beter voelt op een slechte dag na een lekkere wandeling. Het kan zelfs angsten en neerslachtige gevoelens verminderen, gezien het zorgt voor een betere stemming. Je vraagt je wellicht af hoe het kan dat beweging goed is voor je humeur.

Ten eerste omdat je tijdens het bewegen minder de neiging hebt om te piekeren en minder last hebt van negatieve gedachten. Dit komt onder andere omdat je afgeleid bent. En doordat je met iets anders bezig bent om je op te concentreren. Dit wordt versterkt doordat je door te bewegen ook bepaalde stofjes aanmaakt, die helpen om je in een betere stemming te brengen. Een van deze stofjes is serotonine. Serotonine wordt ook wel het gelukhormoon genoemd en het is een neurotransmitter. Het heeft meerdere functies in het lichaam, maar één ervan is het zorgen voor een gevoel van rust en kalmte, en het onderdrukken van bepaalde emoties zoals angst en verdriet. Beweging is dus wel degelijk een goede manier om je stressniveau te verlagen, wat uiteraard ook gezond is voor je lichaam.

Waarom is bewegen goed voor je lichaam? Je beter voelen door te bewegen.

Je slaapt beter

Door overdag te bewegen en actief bezig te zijn, heeft hier een ander hormoon baat bij. Dit is namelijk het zogenaamde slaaphormoon, oftewel melatonine. Dit hormoon wordt geproduceerd in je lichaam uit serotonine, waar we het zojuist over hebben gehad. Melatonine is verantwoordelijk voor je slaap-waakritme en beweging beïnvloedt dit op een positieve manier. De productie van melatonine staat in direct verband met je netvlies. Hoe minder licht; hoe meer melatonine je lichaam aanmaakt om je voor te bereiden op de nacht. Dit is een reden waarom het wordt afgeraden om in bed op je telefoon te kijken. Hoewel beweging erg goed is voor de aanmaak van dit slaaphormoon, kun je dit beter niet doen vlak voordat je gaat slapen omdat je lichaam dan zelf nog “te wakker” is. 

15 tips voor betere nachtrust

Met beweging verbeter je je weerstand

Naast het feit dat beweging je bloed door je lichaam laat rondgaan, zorgt het er ook voor dat je immuun cellen door je lichaam gaan circuleren. Dit heeft een positief effect op je immuunsysteem en het is ontstekingsremmend, waardoor beweging je weerstand verbetert. Een betere weerstand zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt (denk aan een tijdelijke ontsteking) en minder vatbaar bent voor chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Een andere manier waarop beweging je weerstand ten goede komt, is doordat je door te sporten of te bewegen vet gaat verbranden. En ook een lager vetpercentage zorgt ervoor dat je minder vatbaar bent voor ontstekingen. Het tegendeel is echter weer niet zo positief, waardoor té veel beweging en intensief sporten juist nadelig is voor je immuunsysteem.

Dit is iets wat bij recreatieve beweging eigenlijk niet voorkomt, maar bijvoorbeeld wel bij mensen die aan topsport doen. Het beste is dus om regelmatig, matig-intensief te bewegen. 

Beweging en je conditie

Net zoals het feit dat beweging gezond is, geldt hetzelfde voor het hebben van een goede conditie. Als je een goede conditie hebt betekent dit dat je fit bent en je niet snel buiten adem raakt. Maar hoe weet je nu eigenlijk of je een goede conditie hebt?

Om hierachter te komen is het belangrijk om te begrijpen dat je conditie eigenlijk uit twee aspecten bestaat. De conditie die je van nature hebt en de conditie die je opbouwt tijdens het bewegen of sporten. Iedereen is in staat om zijn conditie te verbeteren, maar sommige mensen beginnen als het ware met een “voorsprong”. Als je van nature een goede conditie hebt ben je over het algemeen tot meer in staat als het gaat om fysieke inspanningen. Je bent dan bijvoorbeeld ook minder vaak ziek en je herstelt sneller.

Je conditie verbeteren doe je door te bewegen of te sporten. Echter denken veel mensen dat enkel je uithoudingsvermogen van invloed is op je conditie. Maar er spelen ook andere dingen een rol, zoals je spierkracht, lenigheid, coördinatie, snelheid en balans.

Er zijn meerdere manieren om te testen of je een goede conditie hebt. Waarbij je veelal tot het maximale gaat en er wordt gemeten hoeveel zuurstof er naar je spieren gaat. Als je spieren meer zuurstof kunnen opnemen doordat er meer haarvaten naar deze spieren toegaan, betekent dit ook dat je uithoudingsvermogen beter is. Dit zorgt ervoor dat je ook sneller herstelt, na bijvoorbeeld een zwaardere inspanning. 

Meten is weten. Check hier de beste sporthorloges.

Meer weten over waarom bewegen zo gezond is?

Waarom is bewegen zo gezond? Beweging en gezondheid gaan hand in hand samen. En dit wordt duidelijker, nu er steeds meer bewijs komt dat bijvoorbeeld lang stilzitten vrijwel even ongezond is als roken. Omdat er veel bij komt kijken waarom bewegen zo gezond is, is dit een onderwerp waarover ontzettend veel te ontdekken valt. En in dit artikel heb ik enkel een tipje van de ijsberg belicht.

Als je het leuk vindt om meer te leren over een gezonde leefstijl, dan kun je jezelf hierin verdiepen door het volgen van een studie of cursus. Bijvoorbeeld de opleiding Fit & Gezond van de NHA. Het is een mooie manier om je eigen gezondheid te verbeteren, maar ook interessant als je houdt van ondernemen. Je kunt jouw kennis namelijk op tal van manieren delen, door zelf lessen te geven, erover te bloggen of door mensen van een persoonlijk gezondheidsadvies te voorzien. Ook op mijn site vind je meer informatie over onderwerpen die te maken hebben met zowel ondernemen als gezond leven. 

Lees verder: Mentale gezondheid: 5 tips om mentaal fit te blijven als ondernemer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *