Wat is nu echt gezonde voeding?

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Iedereen weet dat gezond eten belangrijk is, maar wat nu precies gezonde voeding is daar zijn de meningen nogal eens over verdeeld.

Ongezond eten leidt tot een vergrote kans op ziektes, maar het zorgt er ook voor dat je jezelf minder goed voelt, denk aan minder energie, neerslachtigheid, niet goed kunnen slapen enzovoorts. In dit artikel bekijken we een aantal producten die echt gezond zijn en dus niet mogen ontbreken aan jouw dagelijkse voedingspatroon. Ps: Sommige van deze producten zullen je verbazen. Want gezonde voeding hoeft echt niet saai en smakeloos te zijn.

Tips en producten om gezond te eten

Als je gezonder wil eten, zijn er veel dingen die je kunt doen. Denk aan het verminderen van je suiker inname, het schrappen van verzadigde vetten, kiezen voor plantaardige producten en natuurlijk veel vers fruit en groente eten. Tevens is het belangrijk om gevarieerd te eten en op regelmatige tijdstippen. Overdag te weinig eten, kan er namelijk makkelijk toe leiden dat je jezelf in de avond volstopt met junkfood. Hieronder heb ik 7 verschillende producten en tips op een rij gezet, waardoor gezond eten een stuk makkelijker wordt.

1. Een kopje koffie is gezond

Koffie is een van de voedingsmiddelen die je waarschijnlijk niet had verwacht in deze lijst, maar het is wel degelijk erg gezond. Hoewel er nog steeds onderzoek naar wordt gedaan, is gebleken uit studies dat koffie gerelateerd kan worden aan de gezondheid van je hersenen. Als je dus graag een aantal kopjes koffie drinkt, dan kun je dit gerust blijven doen. Voor diegene die niet goed tegen cafeïne kunnen, biedt decafeïne een oplossing. Decafé lijkt veel van dezelfde voordelen te hebben als koffie, evenals groene thee.

Er zijn echter ook ongezonde manieren om koffie te drinken, zoals koffie met veel suiker of melk. De meest gezonde manier om van een kopje koffie te genieten is zwart. Even wennen in het begin, maar na verloop van tijd wil je niets liever. Als je graag een kopje koffie drinkt in de ochtend, vergeet dan ook niet om te ontbijten. Het is namelijk ongezond om het ontbijt over te slaan, omdat dit negatieve gevolgen kan hebben voor je bloedsuikerspiegel en je bloeddruk. Als je niet weet wat een gezond ontbijtje is, ga dan voor het volgende voedingsmiddel in deze lijst.

Voeding heeft een grote impact op de gezondheid van je hersenen. Van alles wat je eet, gaat maar liefst 20-25% van de binnengekregen energie naar je hersenen.

Wat hebben jouw hersenen nu allemaal nodig?

2. Kies voor bessen en ander fruit

Bosbessen staan bekend als een superfood en onderzoek heeft uitgewezen dat ze zelfs goed zijn voor je hersenen, net zoals koffie dus. Bosbessen zijn ook nog eens rijk aan vitamine C en kalium. Dit laatste helpt je vochtbalans op peil te houden en is gunstig voor je bloeddruk. Net zoals vrijwel alle dingen, is het verstandig om niet “te” veel fruit te nuttigen. Hoewel het niet te vergelijken is met andere soorten suikers, is het beter om alle soorten voedsel in de juiste verhouding te eten.

Niet alleen bosbessen zijn erg gezond, maar ook andere bessen en fruit hebben een positief effect op je welzijn. Probeer zoveel mogelijk verschillende soorten fruit te nuttigen, aangezien een gevarieerd voedingspatroon erg belangrijk is als je gezond wil eten. Andere fruitsoorten die erg gezond zijn om regelmatig te eten, zijn: appels, bananen, sinaasappels, dragon fruit, mango, ananas, perzik, kiwi en avocado. (Al kun je eigenlijk niet snel misgrijpen als het gaat om gezond fruit). Avocado wordt overigens door veel mensen beschouwd als een groente, maar botanisch gezien is het een fruitsoort. Houd er wel rekening mee dat avocado meer vetten bevat (gezonde vetten) dan andere soorten fruit en groente.

Lees ok mijn artikel: Welke vitamines heb je echt nodig?

3. Snack gezond voeding met noten

Vaak is het bereiden van gezonde maaltijden iets dat velen van ons wel lukt, maar wordt het lastig als we zin krijgen om iets te snacken. Gelukkig is er een snack die zowel lekker als erg gezond is, en dat zijn nootjes. Dan heb ik het niet over borrelnootjes en dergelijke, maar over rauwe noten. Ongezouten en ongeroosterd zijn ze namelijk het gezondst. Noten staan erom bekend om een gunstig effect te hebben op onze gezondheid. Walnoten bevatten bijvoorbeeld omega 3, amandelen bevatten veel calcium, cashewnoten zijn rijk aan magnesium en hazelnoten zitten boordevol vitamine E.

Natuurlijk zijn er nog veel meer andere noten met voordelen die passen bij gezond eten, maar die kan ik hier niet allemaal opnoemen. Let bij het kopen van noten dus op of het om rauwe noten gaat. Het is ook beter om noten te kopen inclusief het “schilletje”, zoals bruine in plaats van witte amandelen. Ook nu is het weer belangrijk om met mate te genieten, want noten bestaan net zoals een avocado voor een groot gedeelte uit vet.  

Lees het boek Vet belangrijk van Mariëtte Boon en Liesbeth van Rossum waarin je alles lees over de feiten en fabels over voeding, vetverbranders en verborgen dikmakers. Een echte aanrader als je meer wil weten over een gezond voedingspatroon.

4. Af en toe een stukje pure chocolade

Nu we toch zijn aangekomen bij gezonde snacks, kun je ook kiezen voor een stukje pure chocolade. Hoewel het niet bewezen is, zijn onderzoekers van mening dat pure chocolade gunstige effecten heeft op je gezondheid (als je het met mate eet). Het lijkt er namelijk op dat pure chocolade het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen, aangezien de flavonolen gunstig lijken te zijn voor je hart. Dit geldt echter wel alleen voor een specifieke categorie van chocolade, namelijk pure chocolade zonder melk, cacaoboter en suiker. Even goed op de verpakking kijken dus. 

5. Ga voor gekleurde groenten

De categorie groenten mag natuurlijk niet ontbreken als we het hebben over gezonde voeding. Als je niet weet wat voor groenten je moet kiezen, kun je het beste gedurende de week verschillende kleuren groenten nuttigen. Want iedere kleur heeft zo zijn eigen gezonde eigenschappen. Oranje groenten zoals wortels en pompoen zijn rijk aan bètacaroteen, dat ook wel provitamine A wordt genoemd. Bètacaroteen kan door je lichaam worden omgezet in vitamine A en draagt bij aan een betere weerstand, en aan de gezondheid van je huid, haar en botten. In tomaten en rode paprika’s zit veel lycopene. Deze antioxidant zit overigens ook in watermeloen en onderzoekers zijn van mening dat deze stof bijdraagt aan gezonde cellen en weefsel. En het zou tevens ook een positieve werking hebben op de prostaat. Ook groene groenten zijn gezond, waarbij over het algemeen geldt: hoe donkerder de groene kleur; hoe gezonder. Denk dus aan boerenkool en spinazie, in plaats van ijsbergsla. Boerenkool is toch een soort supergroente, en bevat zowel vitamine A, C en K, evenals de mineralen koper, calcium en kalium.

De manier waarop je groenten bereidt, draagt ook bij aan de mate van gezondheid. Over het algemeen is het eten van rauwe en gekookte groenten gezonder dan bijvoorbeeld het bakken ervan. Ook is het beter om groenten te stomen, dan te koken in een ruime hoeveelheid water. En wist je dat diepvriesgroenten erg gezond zijn? Deze worden namelijk erg snel na het oogsten ingevroren, waardoor veel voedingsstoffen bewaard blijven.

6. Kies voor peulvruchten als basis

Een andere categorie die je niet zal verbazen als we het hebben over echt gezond eten, zijn peulvruchten. Je kunt hierbij denken aan linzen, kikkererwten, bonen, maar ook pinda’s behoren officieel gezien tot deze groep. Het is een brede groep en peulvruchten zijn erg veelzijdig. Het is dus niet moeilijk om deze voedingsmiddelen aan gerechten toe te voegen.

Naast vezels en proteïne, bevatten ze ook mineralen zoals folaat (ondersteunt de aanmaak van rode- en witte bloedcellen), zink (heeft een positieve invloed op je immuunsysteem), ijzer (voor de vorming van hemoglobine) en magnesium. Dit laatste mineraal is belangrijk voor tal van processen in ons lichaam, zoals het metabolisme, de werking van de spieren en meer. Uit een studie is zelfs gebleken dat een kleine hoeveelheid peulvruchten per dag, al een positief effect kan hebben op het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, en het je levensduur kan verlengen.

Meer weten over gezonde voeding en gezond leven? Volg dan bv een cursus over Voedingsleer.

7. Selecteer de juiste graanproducten, zoals volkoren brood

Graanproducten zijn over het algemeen erg gezond, mits je de juiste producten uitkiest. Ze maken met name in ons land een belangrijk deel uit van het dagelijkse voedingspatroon, denk aan boterhammen en cornflakes. Toch zijn niet alle granen even gezond en om echt gezond te eten, moet je kiezen voor volle of hele granen. Denk dus aan zilvervliesrijst in plaats van witte rijst, volkoren pasta in plaats van witte pasta en aan volkorenbrood in plaats van wit brood. Als je twijfelt tussen volkoren en bruin brood, kun je beter voor volkoren brood gaan. Dit brood bestaat namelijk voor 100% uit volkorenmeel, terwijl bruin brood een mix is van volkorenmeel en bloem. Je kunt overigens niet op de kleur afgaan als je brood uitkiest, want soms is brood bijgekleurd. Om het gezondste brood te kiezen, kun je het beste op het etiket kijken naar de ingrediënten. 

Graanproducten zitten vol met gezonde stoffen, zoals: koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en diverse mineralen. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan die volkorenproducten vergelijken met hun tegenhangers die niet veel vezels bevatten en hiermee is aangetoond dat volkorenproducten het risico kunnen verlagen op bepaalde hartziekten en darmkanker. Brood is daarnaast een van de belangrijkste bronnen voor jodium, iets dat we anders vrijwel niet binnenkrijgen. Jodium heb je nodig voor de productie van het schildklierhormoon.

Tot slot 

Wat gezonde voeding is, wat echt gezond eten is, is lastig om te beantwoorden. Over veel producten is geen onderzoek gedaan en het is ook per persoon verschillend wat het gezondste is. Wat wel vaststaat is dat bovengenoemde producten een gezonde keuze zijn, waarbij het belangrijk is om zoveel mogelijk te variëren. Bij groenten en fruit kun je dit eenvoudig doen om verschillende kleuren te kiezen. Echt gezond eten bestaat niet alleen uit het toevoegen van gezonde voeding aan je eetpatroon, maar ook aan het laten staan van ongezonde dingen. Daarnaast is het ook belangrijk om het nuttigen van gezonde voeding gedurende de dag te verdelen, denk aan meerdere maaltijden per dag en het niet overslaan van je ontbijt bijvoorbeeld. 

Voeding heeft een grote impact op de gezondheid van je hersenen. Van alles wat je eet, gaat maar liefst 20-25% van de binnengekregen energie naar je hersenen.

Wat hebben jouw hersenen nu allemaal nodig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *