Beleggen in Garageboxen

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

We zijn naar steeds meer manieren op zoek om passief geld te verdienen. Velen van ons hebben flink wat overwaarde op het huis of hebben simpelweg tijdens corona veel gespaard. Zolang je niets met al dat extra geld doet, kost het je tegenwoordig zelfs geld. De vermogensbelasting is namelijk hoger dan de spaarrente. Een populaire manier om passief inkomen op te bouwen, is door een garagebox te kopen en direct te verhuren. Hoe kan je starten met het beleggen in garageboxen? Je leest het hier.

Door de stijgende huizenprijzen is het ingewikkelder geworden om een huis als belegging te kopen. Daarnaast is de overdrachtsbelasting voor beleggers in 2021 aangepast. Een garagebox met een gemiddeld prijskaartje van € 20.000 is daarom voor veel mensen een ideale manier om alsnog in vastgoed te beleggen. 

In dit artikel bespreek ik met je hoe jij een passief inkomen kunt opbouwen door te beleggen in garageboxen, door te kopen en verhuren. Ik leg je uit met welke kosten je rekening moet houden, hoe je een garagebox snel kunt verhuren en met welke belastingen je rekening moet houden. Ook deel ik wat handige tips om het verhuren van een garagebox nog interessanter te maken. 

Kosten van een garagebox

Laten we eerst eens kijken met welke kosten je rekening moet houden als je een garagebox koopt. De bedragen voor zo’n garagebox kunnen behoorlijk uiteenlopen. Op Funda zijn momenteel garageboxen te vinden tussen € 7.500 en € 50.000. Deze bedragen zijn voor de meeste particulieren, die op zoek zijn naar een interessante belegging zonder lening, bij elkaar te sprokkelen. Dat maakt het natuurlijk extra interessant, omdat je niet langs allemaal instanties hoeft te gaan om een garagebox te kopen. 

Het is belangrijk om je niet blind te staren op de goedkopere garageboxen. Zoals onder andere op Funda te zien is, zijn de goedkoopste garageboxen in dunbevolkte regio’s te vinden. Je kunt dan denken aan garageboxen in provincies als Zeeland, Friesland en Groningen. De gemiddelde prijs voor een garagebox in een van die drie provincies ligt rond de € 12.000. Als je kijkt naar garageboxen in provincies als Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht, kom je aanzienlijk hogere prijzen tegen. De gemiddelde prijs van een garagebox gaat daar al snel richting de € 35.000.

Daarnaast zijn er verschillende belastingen, waarmee je rekening moet houden bij de aanschaf van een garagebox. De hoogte van deze belastingen zijn afhankelijk van de hoogte van je belegging. Voordat je gaat starten met beleggen in garageboxen, zorg dat je goed inzicht hebt in de huidige marktwaarde en je rendement. Laat je niet misleiden door voorberekende lovende rendementen. Dat het kan, dat weet ik, maar dan wel met goede berekeningen nu en op de lange termijn.

Met welke belastingen moet je rekening houden?

Sinds kort hoef je bij de aanschaf van een garagebox nog maar met één belasting rekening te houden: de vermogensbelasting. Je garagebox valt tegenwoordig in box 3, waardoor je alleen een klein percentage vermogensbelasting over de waarde van je garagebox moet afdragen. Je kunt hiervoor het best refereren naar de actuele WOZ-waarde. 

Bij het verhuren van de garagebox komen wel wat extra belastingen kijken. De precieze belastingen die hierop van toepassing zijn, kunnen per gebruik verschillen. Wanneer je de garagebox als opslag zou verhuren, hoeft jouw huurder geen btw te betalen. Daardoor hoef je dus ook geen btw af te dragen. Als je echter de box als parkeerplaats of werkruimte verhuurt, moet dat wel. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een garagebox?

Het is geen gegeven dat je met iedere garagebox passief geld kunt verdienen. Niet iedere garagebox is namelijk een even goede belegging. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten bij het kopen van een garagebox. Hoe beter de garagebox, waar jij je ogen op hebt laten vallen, op deze punten scoort, hoe hoger de kans is dat je met jouw belegging een mooi passief inkomen kunt opbouwen. 

Ontdek hoe via de videotraining van Cashflow Box. Een training voor de kennis die je nodig hebt om te beleggen in garageboxen.

CashFlow Box_beleggen in garageboxen

De Cashflow Box

Videotraining voor beginnende vastgoedbeleggers met alle kennis die je nodig hebt om te kunnen starten met het investeren in garageboxen

Ik wil die CASHFLOW met garageboxen!

Locatie van de garagebox

Een garagebox verhuren op een goede locatie is kinderwerk. Je kunt meestal binnen korte tijd een huurder vinden en aanzienlijk meer geld vragen, dan wanneer de locatie van de box niet goed is. Vooral in en rondom grote steden is er nog altijd veel vraag naar garageboxen. Dat komt om de volgende twee redenen:

 • Steeds minder woningen binnen deze regio hebben een eigen parkeerplaats
 • De woningen binnen deze regio worden alsmaar kleiner, waardoor er veel behoefte is aan externe bergruimte, zoals een garagebox

Een van je belangrijkste doelen moet daarom zijn om een garagebox te vinden, die zo dicht mogelijk in de buurt ligt van een grote stad. 

Makkelijk te bereiken

Shurgard en Allsafe zijn de twee grootste Nederlandse bedrijven op het gebied van opslagfaciliteiten. Waarschijnlijk is het je nog nooit opgevallen, maar de meeste van de locaties van zowel Shurgard als Allsafe zijn nabij grote snelwegen te vinden. Dat is een bewuste keuze van deze twee opslaggiganten. Ze willen namelijk goed bereikbaar zijn voor hun klanten. Als je de mogelijkheid hebt om een garagebox op de kop te tikken met een goed bereikbare locatie, scoor je bij al je potentiële huurders punten. 

In fatsoenlijke staat

Lang niet alle garageboxen worden door de huidige eigenaren onderhouden. Soms is de onderhoudsstaat dermate slecht, dat er eerst geïnvesteerd moet worden, voordat je de garagebox kunt verhuren. Een tegenvaller als je juist zo snel mogelijk de garagebox had willen verhuren. 

Het is daarom verstandig om bij het bezichtigen van een garagebox bij twijfel een bouwkundig adviseur mee te nemen. Dit kost je zo’n € 450 en geeft je direct een idee van het benodigde onderhoud. 

Soms is echter een garagebox waar flink onderhoud voor nodig is juist interessant. De kans is namelijk groot, dat de garagebox in kwestie er ook voor een veel lagere prijs op staat. Mogelijk lukt het je zelfs om de garagebox te kopen, door onder de vraagprijs te bieden. Als de kosten van de onderhoudswerkzaamheden meevallen, heb je mogelijk een pareltje te pakken. 

Multifunctioneel

De beste garageboxen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Ze kunnen worden opgezet als opbergruimte, klusruimte of zelfs als werkruimte. Dat komt omdat de meeste garageboxen een rechthoekige indeling hebben. Door vervolgens de box van bepaalde attributen te voorzien, zoals een werkbank of juist veel stellingkasten, kun je gemakkelijk de functie van de box aanpassen. 

Hierdoor kun je een garagebox meteen al op drie manieren aanbieden. Je doelgroep wordt hierdoor veel groter. In plaats van dat jij je alleen kunt richten op mensen, die een garagebox voor hun sportwagen zoeken, kun je ook hele andere doelgroepen aanspreken:

 • Klussers die een werkruimte zoeken
 • Kunstenaars die een atelier zoeken
 • Beginnende ondernemers die een extra opslagfaciliteit nodig hebben

En ga zo maar door!

De garagebox die jij op het oog hebt, moet natuurlijk wel geschikt zijn om multifunctioneel in te richten. Zo dient de box die jij wilt kopen groot genoeg te zijn. Ook is het belangrijk dat de indeling van de box een rechthoek is. Dit zorgt ervoor dat de box zo optimaal mogelijk kan worden ingericht! Dit komt er allemaal kijken bij het beleggen in garageboxen.

Klein beginnen met een garagebox of toch meteen een pandje kopen?

Als je er zeker van bent dat je in vastgoed wilt beleggen, maar nog niet precies weet waarin, is het verstandig om de hulp van een expert in te schakelen. Een garagebox kopen als belegging is natuurlijk een ideale manier om met een relatief kleine belegging je vastgoedportefeuille op te starten. Je moet alleen wel rekening houden met dat het rendement in euro’s aanzienlijk lager is, dan wanneer je een pandje zou verhuren. 

Wie momenteel nog erg twijfelt om te beginnen met beleggen in garageboxen, doet er goed aan om een cursus van de CashFlow Box te volgen. Vooral als je nog niet eerder in vastgoed geïnvesteerd hebt, kan zo’n cursus je helpen om veel beter te begrijpen wat op het gebied van vastgoed verstandig is. Experts leren je de belangrijkste ins en outs van vastgoed, waardoor je minder snel een miskoop doet. In de wereld van vastgoed kan een miskoop je duur komen te staan. Een kleine investering in het verbreden van je kennis kan daarom zeker geen kwaad. 

CashFlow Box_beleggen in garageboxen

De Cashflow Box

Videotraining voor beginnende vastgoedbeleggers met alle kennis die je nodig hebt om te kunnen starten met het investeren in garageboxen

Ik wil die CASHFLOW met garageboxen!

Hoe kun je een garagebox verhuren?

Je kunt een garageboxen op een groot aantal manieren verhuren. Als je handig met internet bent, zijn er bijvoorbeeld al tientallen manieren waar je gebruik van kunt maken. Alle voorbeelden uit het volgende overzicht zijn manieren, waarop andere beleggers de afgelopen jaren met succes hun garagebox verhuurd hebben:

 • Adverteren via Marktplaats
 • Adverteren via Social Media (Facebook, Instagram en Linkedin)
 • Google Advertenties
 • Advertenties in lokale media (Regiobladen en radio)
 • Mond-op-mond reclame
 • Flyers
 • Billboards
 • Fora (het liefst lokaal)
 • Facebookgroepen
 • Buurt Whatsappgroepen

Handige tips voor het verhuren van een garagebox

Als het je ondertussen gelukt is om een mooie garagebox op de kop te tikken, heb je vaak al het belangrijkste werk gedaan. Er is momenteel enorm veel vraag naar garageboxen, waardoor het vinden van een huurder niet veel werkt kost. Toch zijn er wat tips die je kunnen helpen om nog meer geld met het verhuren van je garagebox te verdienen:

 • Zorg ervoor dat gas- en stroomkosten niet binnen de huurprijs vallen.
 • Probeer eventueel onderhoud samen met omliggende garageboxen te regelen.
 • Voorkom dat je garagebox leegstaat. Door een ruime opzegtermijn aan te houden, weet je al vroeg wanneer je op zoek moet naar een nieuwe huurder.
 • Wees kritisch met het accepteren van een huurder. Een betrouwbare huurder, die zorgvuldig met jouw garagebox omgaat, is goud waard. 
 • Kies een notaris die ervaring heeft met garageboxen als belegging. Dit scheelt vaak geld in het opstellen van de benodigde documenten. 
CashFlow Box_beleggen in garageboxen

De Cashflow Box

Videotraining voor beginnende vastgoedbeleggers met alle kennis die je nodig hebt om te kunnen starten met het investeren in garageboxen.

Ik wil die CASHFLOW met garageboxen!

Lees ook mijn blog: Hoe kan je met een klein bedrag beleggen in vastgoed?