Te vaak hoor ik vrouwen zeggen dat geld niet belangrijk is. En eerlijk gezegd, het raakt me elke keer opnieuw.
Geld niet belangrijk? Natuurlijk, geld is niet alles in het leven, maar het is wél essentieel om onze waarde te erkennen, onszelf waardig te belonen en, indien gewenst, een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij.
Inhoudsopgave
Stel dat je je geld zelf niet per se nodig hebt. Dan kun je het altijd doneren aan een goed doel. Maar door simpelweg te onderpresteren of onder je waarde te werken, ontneem je jezelf kansen, en mogelijk zelfs degenen om je heen. Het is cruciaal dat we, vooral als vrouwen, leren om onze waarde te bepalen en daar ook naar te handelen.
Wat maakt jouw werk waardevol?
Waarde is niet alleen een getal. Het zijn de uren die je investeert, de ervaring die je hebt opgebouwd, de unieke vaardigheden die jij hebt ontwikkeld – allemaal elementen die bijdragen aan de waarde die jij levert. Deze zijn niet gratis of vanzelfsprekend, en daar mag (en moet!) iets tegenover staan. Niet voor niets ben ik ondernemer geworden om meer vrijheid en financiële zelfstandigheid te realiseren; mijn werk is waardevol en dat mag beloond worden.
Ik merk vaak dat vrouwen zichzelf nog steeds onderwaarderen. Ze willen wel stappen zetten en groeien, maar aarzelen om een prijs te vragen die echt aansluit bij hun waarde. En dat is jammer, want dit kan op termijn leiden tot een slechtere balans tussen werk en privé, of zelfs tot een burn-out. Werk vanuit je kracht, maar laat die kracht ook erkenning krijgen.
De waarde van geld als energie
Geld is niet iets slechts. Zie het als energie die je deelt en vermenigvuldigt. Wanneer jij jezelf naar waarde laat betalen, creëer je de mogelijkheid voor anderen om dezelfde waarde te zien en hun eigen groeistappen te maken. De energie achter wat jij biedt, maakt verandering mogelijk. Dit is niet alleen voor jouw eigen bedrijf of carrière belangrijk, maar ook voor de economie en uiteindelijk de wereld.
Lees ook deze blog: Money mindset: zo verbeter jij je kijk op geld
Resultaten van de LinkedIn-poll: hoe zien anderen hun waarde?
Onlangs plaatste ik een poll op LinkedIn om te peilen hoe anderen dit ervaren. Op de vraag “Word jij betaald naar de waarde die jij biedt?” reageerden 65 mensen, met verrassende resultaten:
- 65% van de stemmers gaf aan waardegedreven prijzen te hanteren – een mooie stap naar financiële erkenning.
- 23% hanteert een uurtarief en baseert hun inkomsten niet direct op hun toegevoegde waarde.
- 9% gaf aan hun waarde niet goed te kennen, wat aantoont hoe belangrijk het is om hier bewust naar te kijken en eventueel begeleiding of advies te zoeken.
- 3% durft hun prijs niet te verhogen, wat een gemiste kans is om te groeien.
Deze cijfers laten zien dat we nog een lange weg te gaan hebben om iedereen naar waarde betaald te krijgen. Het doet me beseffen dat financiële zelfwaardering voor velen een continu proces is, iets wat elk jaar opnieuw geëvalueerd mag worden. Neem je waarde serieus, en laat die ook weerspiegeld worden in wat je verdient.
Lees ook mijn empowered letter: Laat jij waarde op de tafel liggen?
Tijd om op te staan voor je waarde
Of je nu op zoek bent naar een nieuwe baan, een carrièreswitch wilt maken, een freelance-opdracht aanneemt, of je eigen aanbod hebt, zorg ervoor dat jouw tarieven of salaris je waarde weerspiegelen. En vergelijk jezelf niet te veel met anderen. Jouw unieke bijdrage is de waarde die telt.
Laten we onszelf dit jaar nog opnieuw de vraag stellen: word ik betaald naar mijn waarde? En laten we er actief aan werken om daar “ja” op te kunnen antwoorden. Wil je samen kijken hoe jij jouw waarde beter kunt uitdrukken in je tarieven of salaris? Maak dan een kennismakingsafspraak met Gerdi en zet die eerste stap richting een eerlijke beloning voor wat jij te bieden hebt.