Top 5 Sporthorloges – Het meten van je sportprestaties

Gemiddelde leestijd: 21 minuten

Een sporthorloge is onmisbaar als je beter wil sporten en je sportprestaties wil bijhouden. Nu de technologie steeds geavanceerder wordt, worden ook sporthorloges steeds innovatiever, denk aan: een hartslagmeter, een activity tracker, een noodknop en zelfs ingebouwde bloeddrukmeters. 

Sporthorloges helpen je niet alleen om beter te presteren, maar ook om je gezondheid te monitoren. Hierdoor zijn ze lang niet alleen bedoeld voor atleten, maar voor iedereen die zijn gezondheid belangrijk vindt. Zo houden sommige sporthorloges bij hoeveel en hoe goed je slaapt en of er veranderingen zijn in je gezondheid die aandacht vereisen.

Het is echter niet altijd even eenvoudig om het beste sporthorloge uit te kiezen en dit is onder meer afhankelijk van hetgeen waarvoor jij een sporthorloge wil gaan gebruiken. Denk aan het meten en weten van je sportprestaties of juist voor het verbeteren van je gezondheid. Daarnaast zijn er ook horloges die specifiek zijn gericht op bepaalde sporten of activiteiten, zoals outdoor of hardlopen. In deze review bespreek ik de beste 5 sporthorloges van dit moment, zodat je precies weet welk sporthorloge past bij jouw levensstijl.

Voordelen van een sporthorloge:

 • Het meten van je sportprestaties
 • Je conditie en sportprestaties verbeteren
 • Je gezondheid monitoren
 • Sport apps voor het volgen van work-outs
 • Extra robuust en vaak waterdicht
 • Het afspelen van muziek tijdens het sporten
 • Het envoudig checken van meldingen, zonder je telefoon te hoeven pakken

Nummer 1: Apple Watch Series 8 

De Apple Watch Series 8 is verbluffend en maakt gebruik van een aantal innovatieve technologieën om je gezondheid in de gaten te houden en je veiligheid tijdens het sporten te verbeteren, zoals:

 • Gezondheidssensors, zoals meetapparatuur voor het opnemen van je temperatuur
 • Val detectie, waardoor je in verbinding wordt gebracht met hulpdiensten als je immobiel bent. (Ook handig voor liefhebbers van extreme sporten)
 • Crash detectie, waardoor in geval van een ernstig auto ongeluk de hulpdiensten worden ingeschakeld
 • Een SOS knop, om je locatie te delen met lokale hulpdiensten


Dit sporthorloge is echter niet alleen geschikt voor het testen en meten, maar beschikt ook over een prachtig en robuust design. Het display blijft altijd aan en dus makkelijk af te lezen vanuit elke hoek tijdens een workout. Deze Apple Watchis zelfs resistent tegen stof en water. Je kunt er dus gewoon mee gaan zwemmen in het zwembad of in de zee.

De reden dat dit horloge de eerste plaats heeft gekregen is zijn veelzijdigheid. Niet alleen is dit sporthorloge geschikt voor tal van sporten, maar je kunt ook gebruik maken van verschillende soorten apps, waaronder de “Sleep App”. Deze meet niet alleen hoe lang je slaapt maar ook hoeveel REM slaap je hebt gehad en hoelang je eventueel wakker bent geweest. Een andere app die erg interessant is, is de “ECG app”. Deze is te vergelijken met een eenvoudig elektrocardiogram, waarbij ook je zuurstofsaturatie wordt gemeten. De “Medication App” helpt je te herinneren wanneer het tijd is om supplementen (handig voor body builders) of medicijnen in te nemen. Vrouwelijke sporters kunnen deze Series 8 sporthorloge ook gebruiken om hun menstruatiecyclus te monitoren.

Een van de apps die je waarschijnlijk het meest zult gebruiken is de “Workout App”. Zie het als jouw persoonlijke trainer, inclusief Heart Rate Zones en op maat gemaakte intervallen om je prestaties naar een hoger niveau te tillen. Deze app is geschikt voor 11 verschillende sporten, waaronder: hardlopen, meditatie, joggen, yoga en spinnen. Je kunt nog veel meer apps op deze Apple smartwatch zetten, inclusief het streamen van muziek natuurlijk.

Apple Watch Series 8

De Apple Watch 8 heeft een strak design, nieuwe functies en extra lange batterijduur. De Apple Watch was al onmisbaar en kan nu nog veel meer.

➤ Belangrijkste kenmerken: mooi design, bijhouden van je gezondheid, workout app, waterdicht, geschikt voor veel sporten

Nummer 2: Suunto 9 Baro met GPS (Beste sporthorloge voor outdoor sporten)

Als jij een liefhebber bent van outdoor sporten, of het nu gaat om wandelen, bergbeklimmen of survival bootcamps, dan is de Suunto 9 Baro jouw vertrouwde metgezel. Dit sporthorloge beschikt over 4 verschillende batterij modussen, waardoor je nooit meer bang hoeft te zijn om onderweg zonder power komen te zitten, met een maximum van 170 uur. Het horloge geeft overigens precies aan hoeveel batterij je nog over hebt. 

De Suunto 9 Baro is getest door avonturiers in de meest extreme condities, zoals: extreme hitte, temperaturen onder het nulpunt, zand, vocht en meer. Ook houdt dit sporthorloge precies bij waar je geweest bent door middel van GPS, die ook in een lagere modus kan worden gezet om batterij te besparen. Dit sporthorloge is uitgerust met een barometer, om de luchtdruk te meten. Een must als je afhankelijk bent van de weersomstandigheden en op de hoogte wil blijven van weersveranderingen. De Suunto 9 Baro is zelfs uitgerust met een “Storm Alarm” en een alarm voor het opkomen en ondergaan van de zon.

Iets dat dit sporthorloge erg fijn maakt en waardoor je deze ook met plezier draagt in het alledaagse leven, is het design en het lichte gewicht. Het scherm is overigens extra stevig en gemaakt van saffierglas. Suunto geeft zelf aan voor welke sporten dit model het meest geschikt is en dat zijn: wandelen, hardlopen, zwemmen (inclusief open water zwemmen) en fietsen. Je hebt daarnaast de keuze uit 80 verschillende sport modussen, die je ook tijdens het sporten zelf kunt veranderen.

Suunto 9 - Multisporthorloge met GPS

Suunto 9 Baro is een multisport GPS-horloge ontworpen voor sporters die het beste van hun sporthorloge eisen.

➤ Belangrijkste kenmerken: lange batterijduur, robuust, barometer, geschikt voor outdoor sporten

Nummer 3: Garmin Forerunner 245 (Beste sporthorloge voor hardlopen)

Deze GPS smartwatch elektronica houdt precies bij hoe jij presteert tijdens het hardlopen, om je sportprestaties te verbeteren. De Garmin Forerunner 245 houdt bijvoorbeeld je hardloopdynamiek bij, zodat je efficiënter jouw conditie kunt verbeteren. Dat dit sporthorloge speciaal gericht is op hardlopers, is te zien aan de uitgebreide statistieken, zoals: 

 • Grondcontacttijd: hoeveel tijd je contact maakt met de grond
 • Cadans: hoeveel stappen je met beide voeten maakt per minuut
 • Paslengte: de afgelegde afstand van iedere linker en rechter stap
 • Verticale oscillatie: hoeveel “bounce” je hebt als je rent
 • Verticale verhouding: hoe goed je jezelf voortbeweegt
 • Hardloop vermogen: vermogensgegevens voor het berekenen van je inspanningsbelasting


Je kunt dit Garmin sporthorloge overigens ook voor andere sporten gebruiken, zoals: zwemmen, fietsen of voor het fitnessen op een crosstrainer of stepapparaat. Het horloge zal aangeven wanneer je hartslag te hoog of te laag blijft, ook als je onderwater bent. Zelfs veranderingen in je prestaties die komen door een verschil in hoogte of door warmte, kan de Garmin Forerunner 245 detecteren. Met het dragen van dit sporthorloge weet je dan ook altijd of je bezig bent om je conditie te verbeteren, je optimale conditie hebt bereikt of juist aan het overtrainen bent. Dankzij het evalueren van je recente trainings geschiedenis en prestatie indicatoren. Maak indien gewenst gebruik van de adaptieve trainingsschema’s van jouw Garmin Coach. Erg handig als je aan het trainen bent voor een marathon en baat hebt bij een deskundig trainingsschema dat zich aanpast op jouw doelen en prestaties.

Garmin Forerunner 245

De Forerunner 245 Smartwatch Music helpt je beter hard te lopen en fitter te worden; Uitgebreide hardloopfuncties met snelheidsgegevens, rondetijden en routeregistratie verhogen je motivatie.

Indrukwekkende hardloopeigenschappen

➤ Belangrijkste kenmerken: lange batterijduur, geschikt voor hardlopen en andere sporten, persoonlijke trainingsschema’s 

Nummer 4: Galaxy Watch5 Pro

Dit sporthorloge van Samsung combineert robuuste kenmerken met een prachtig design, inclusief de keuze uit verschillende wijzerplaten en verwisselbare bandjes. Het display is gemaakt van extra sterk saffierglas, waterbestendig en het horloge beschikt over een grote batterij capaciteit. De 3-in-1 bio actieve sensor is zowel een optische hartslagsensor, elektrische hartsensor en geschikt voor het meten van je bloeddruk. 

Maar dat is niet alles, want hij beschikt over verschillende soorten meetapparatuur. Je kunt ook je lichaamsvetpercentage (BIA) en skeletspier gewicht meten, wat een ouderwetse weegschaal vrijwel overbodig maakt. De Galaxy Watch5 Pro ondersteunt 90 oefeningen, waaronder het tellen van stappen en/of calorieën. De slaaptechnologie houdt bij wat jouw slaapgewoonten zijn, inclusief slaap rapporten zoals jouw REM slaap en de tijd dat je wakker bent geweest. 

Dit Samsung sporthorloge is overigens niet enkel handig tijdens het sporten, maar ook voor normaal gebruik. Denk aan het bekijken van het weer, Google Maps en Youtube Music. Als je erover denkt om jouw Watch4 te upgraden, dan draag je jouw gegevens gewoon over naar dit nieuwere model. 

Samsung Galaxy Watch5 Pro

De Galaxy Watch5 LTE is zoveel meer dan een sporthorloge. 

➤ Belangrijkste kenmerken: lange batterijduur, waterbestendig, geschikt voor veel sporten, afspelen van muziek 

Nummer 5: Fitbit Sense 2

Dit sporthorloge helpt je zowel bij het monitoren van je gezondheid, voeding en sportprestaties. De Fitbit is een bekend stukje sportelectronica, waarbij de Sense 2 er nog een schepje bovenop doet. Stress management is hier een goed voorbeeld van en helpt je om de oorzaak van stress te ontdekken, evenals het minimaliseren van de effecten. Dit doet de Fitbit Sense 2 dankzij continue monitoring van je lichaam, slimme meldingen, ademhaling begeleiding en meditatie oefeningen. Dankzij het Sleep Profile leer je om beter te slapen, helemaal in combinatie met het Fitbit Premium abonnement. De Fitbit Sense 2 speelt echt in op het meten van je gezondheid, wat je terugziet in het “Health Metrics Dashboard”. Ontdek veranderingen in je gezondheid, je lichaamstemperatuur en hartslag, inclusief een ECG app. Deze Fitbit beschikt over GPS en is tot 50 meter waterdicht.

Uiteraard helpt dit sporthorloge je ook bij het sporten zelf en voor het behalen van betere prestaties. Zo vertelt het dagelijkse herstel niveau je precies waar jouw lichaam op dat moment klaar voor is. Je kunt vervolgens indien gewenst kiezen uit de training aanbevelingen, inclusief 40 verschillende trainings modussen. Mocht dit niet voldoende zijn, dan kun je nog verschillende slimme functies van Googe installeren, zoals Maps. En, binnenkort kun je ook betalen met je pols dankzij de Google Wallet.

Fitbit Sense 2 - Smartwatch heren en dames

Fitbit Sense 2 en Premium helpen je alles uit je favoriete activiteiten te halen. Begin de dag met een overzicht van wat je lichaam vandaag aankan en de geadviseerde work-out.

Belangrijkste kenmerken: verminderen van stress, geschikt voor veel sporten, waterdicht

Lees hier meer over investeren in jezelf: Hoe jij jouw gezonde leven in eigen stijl kan leiden. Volop genieten van het leven, waar jij jouw tijd en energie besteedt aan die zaken die er toe doen in het leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *