Online boekhouden: Welke boekhoudsoftware is het beste?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Online boekhouden is niet meer weg te denken bij het runnen van een onderneming. Online boekhoudsoftware zorgt ervoor dat je als ondernemer tijd bespaart en dus ook meer tijd overhoudt voor de dingen die er echt toe doen zoals het ondernemen zelf. welke boekhoudsoftware is het beste en welke boekhoudsysteem ga jij aanschaffen voor je online boekhouden?

Vanwege het grote aanbod online boekhoudpakketten kan het lastig zijn om te bepalen welke boekhoudsoftware het beste is. 

In dit artikel vergelijk ik een aantal van de meest gekozen boekhoudsoftware, zoals: SnelStart, Jortt, E-boekhouden, AFAS en Exact Online. Na het lezen van dit artikel weet je precies welk programma de meeste waarde biedt, het goedkoopste is en het meest uitgebreid is.

Welke boekhoudsoftware is het goedkoopst?

Als eerste bekijken we de prijzen van online boekhoudsoftware. Kies echter niet meteen voor het goedkoopste boekhoudpakket, maar bekijk ook welke functies worden aangeboden en of er eventuele verborgen kosten zijn. Doe je dit niet, dan ben je uiteindelijk misschien zelfs duurder uit of zit je opgescheept met boekhoudsoftware waar je niets aan hebt. De beste boekhoudsoftware voor het online boekhouden die moet voldoen aan jouw bedrijf en aan jouw wensen. Kijk vooral naar de functie en mogelijkheden die jij nodig hebt en laat je niet alleen leiden door de kosten.

Prijzen en functies vergelijken van boekhoudsoftware

In dit artikel vergelijken we de prijzen van 5 verschillende boekhoudpakketten met elkaar en ik heb deze hieronder voor jou in een overzichtelijke tabel gezet.

Naam boekhoudsoftware:Goedkoopste pakket:Functies:Duurste pakket:Functies:Gratis proefperiode:Extra:
SnelStart€11Beperkt€40CompleetJa, 30 dagenGeen verborgen kosten
JorttGratisBeperkt€34,50CompleetJa, 30 dagen100% tevredenheidsgarantie
E-boekhouden€9,95Compleet€14,50CompleetJa, 30 dagenGratis voor startende ondernemers
AFAS€59UitgebreidOp aanvraagErg uitgebreidJa, 30 dagenPrijzen op aanvraag
Exact Online€39Uitgebreid€111Erg uitgebreidJa, 30 dagenVeel koppelingen met externe apps
Overzicht van de beste boekhoudsoftware voor online boekhouden op dit moment.

Functies online boekhouden

Online boekhoudsoftware beschikt over tal van functies, welke variëren per aanbieder en pakket. Het is belangrijk om na te denken over de functies die jouw onderneming nodig heeft, voordat je een keuze maakt. Denk aan het opstellen van facturen, het doen van de BTW en ICP aangifte, het bijhouden van uren en/of kilometers, het krijgen van financieel inzicht en het scannen van losse bonnetjes.

Hieronder heb ik voor jou van ieder pakket de belangrijkste verschillen en functies genoemd, zodat je al een idee hebt welk pakket het beste bij jou en je onderneming past.

Functies SnelStart

SnelStart biedt behoorlijk wat pakketten aan, waarvan het inStap pakket het goedkoopste is. Dit pakket is met name gericht op facturatie, het efficiënt invoeren van losse bonnetjes en het verkrijgen van inzicht. Voor een compleet boekhoudpakket kun je beter kiezen voor een van de duurdere pakketten voor zowel factureren als boekhouden. Het pakket van €16,50 per maand is in principe voldoende voor een startende ondernemer, inclusief het online doen van je BTW aangifte. De overige drie pakketten bieden ieder extra functies aan, zoals: abonnementsfacturen, het versturen van herinneringen, transitorisch boeken, orderbeheer enzovoorts. Het ligt dus aan jouw onderneming, welk pakket het beste past. 

Ondernemers en accountants werken met boekhoudsoftware Snelstart

Ondernemen doe je met de SnelStart Boekhoudsoftware

Je administratie automatiseren?

De slimme boekhoudsoftware van SnelStart maakt het mogelijk.

Maak kennis met het SnelStart-Systeem.

Kies je Boekhoudsysteem>>

Functies Jortt

Jortt is een van de weinige aanbieders met een gratis online boekhoudprogramma. Al kunnen we eigenlijk niet spreken over een echt boekhoudprogramma, maar wel over gratis facturatie software. Jortt biedt daarnaast complete boekhoudsoftware aan, waarbij de prijs is gebaseerd op het aantal boekingen. Tot 250 boekingen per maand maak je gebruik van het pakket voor de ZZP van €17,50 per maand en bij meer boekingen is er nog het MKB en Plus pakket. Alle betaalde pakketten zijn sowieso inclusief de volgende functies: een boekhoudbot, een automatische bankkoppeling, elektronische BTW aangifte, rapportages, een scan-app voor Android en iOS en het versturen van periodieke facturen. Bij de twee duurste pakketten kun je ook nog profiteren van functies als de Jortt API en de Jortt opstartservice. Jortt is een boekhoudprogramma dat in staat is om mee te groeien met je onderneming.

Functies E-Boekhouden

E-Boekhouden is gratis voor startende ondernemers en dit geldt voor de eerste 15 maanden. Dit gratis pakket biedt dezelfde functies aan als het goedkoopste ZZP mini pakket, dat €9,95 kost voor maximaal 240 boekingen per jaar en een onbeperkt aantal facturen. Functies die binnen dit pakket vallen zijn: het mailen en scannen van losse bonnen, automatische bankkoppelingen, het doen van de BTW-aangifte en opgaaf ICP, uitgebreide rapportages, werken met budgetten, een automatisch incasso, het meesturen van een iDEAL betaallink met facturen, kilometer- en urenregistratie en meer. Kom je boven de 240 boekingen per jaar uit, dan dien je een duurder pakket te nemen. E-Boekhouden is erg geschikt en voordelig voor startende ondernemers, waarbij ook de betaalde pakketten ontzettend veel te bieden hebben voor een zachte prijs. 

Functies AFAS

AFAS werkt net iets anders dan de andere online boekhouddiensten in deze lijst, aangezien ze werken met prijzen op maat. Ze hanteren wel een vast tarief voor startende ondernemingen dat ligt op €59 per maand. Dit is inclusief meerdere administraties, een scan & herken optie, het automatisch verwerken van debiteuren, het automatisch betalen van crediteuren, het doen van de BTW en ICP aangifte, bankkoppelingen en meer. Naast de functies voor het boekhouden en factureren, ontvang je voor deze prijs ook de modules activa, CRM en algemeen. Onder deze laatste module valt onder andere de klantenservice en een dagelijkse back-up. AFAS is met name een geschikte keuze als je al gestart bent en behoefte hebt aan een uitgebreid online boekhoudprogramma. Je betaalt over het algemeen iets meer voor de beste online boekhoudsoftware, maar je ontvangt daarvoor ook veel meer dan de standaard functies en modules voor het boekhouden.

Functies Exact Online

Exact Online biedt meerdere pakketten aan, welke allemaal te koppelen zijn met externe apps. Dit zorgt ervoor dat de dienst erg veelzijdig is. Hoewel de software iets duurder is, ontvang je daarentegen ook veel extra functies en opties. Het goedkoopste pakket van €39 per maand omvat onder andere: het werken met meerdere valuta, kostendragers, de BTW en ICP aangifte, het aanmaken van relaties door middel van een koppeling met de KVK, een audittrail en meer. Indien nodig kun je voor een extra bedrag het aantal gebruikers ophogen. Exact Online is een van de meest uitgebreide boekhoudprogramma’s, welke met name geschikt is voor ondernemingen die al langere tijd bezig zijn of bedrijven die snel groeien. 

Een online boekhoudpakket dat met je meegroeit

Naast de functies die jouw onderneming nu nodig heeft, is het ook slim om na te denken over de toekomst. Zodat je niet van boekhoudsoftware hoeft te wisselen, als je onderneming is gegroeid. Bekijk de prijzen per administratie en gebruikers, en ga na of de software uit te breiden is. Ieder online boekhoudpakket hanteert een eigen systeem. Zo werkt E-Boekhouden bijvoorbeeld met prijzen die afhankelijk zijn van het aantal boekingen per jaar. Zo beschik je ook met een goedkoper pakket over het gebruik van alle functies. Bij Exact Online en SnelStart ontvang je voor het afnemen van een duurder boekhoudpakket daarentegen ook meer functies. Terwijl AFAS werkt met een prijs op aanvraag, waarbij wordt gekeken naar bepaalde details van jouw onderneming. Jortt biedt op zijn beurt weer een gratis pakket aan en pakketten die speciaal zijn ontworpen op de rechtsvorm van een onderneming, zoals de ZZP of het MKB. 

Gebruiksgemak online boekhoudsoftware

Als je een keuze hebt gemaakt op basis van de prijs en de aangeboden functies, is het verstandig om het pakket eerst uit te proberen. Vrijwel alle online boekhoudsoftware dienstverleners bieden een gratis proefperiode aan. Zo kom je er zelf achter of een programma prettig werkt en of de functies voldoen aan jouw wensen en eisen. Je hebt er tenslotte weinig aan, als je een boekhoudprogramma niet fijn vindt werken.

Klantenservice online boekhoudsoftware

Hoewel online boekhouden je leven als ondernemer een stuk makkelijker maakt, zul je vroeg of laat tegen iets aanlopen waarvoor je hulp nodig hebt. Op dit soort momenten is een beschikbare en professionele klantenservice onmisbaar en het is dan ook belangrijk om dit onderdeel op te nemen in deze vergelijking. Ik kan je met veel plezier meedelen dat alle boekhoudprogramma’s die aan bod zijn gekomen, beschikken over een klantenservice waarbij de medewerkers verstand van zaken hebben en op meerdere manieren te bereiken zijn. Toch zijn er ook een aantal verschillen, welke ik hieronder zal belichten.

Exact Online beschikt over een uitgebreide klantenservice en tevens over veel informatie om je boekhoudkundige kennis bij te spijkeren. Denk aan video tutorials, een FAQ pagina, een kennisbank en zelfs online trainingen en seminars. Om contact op te nemen met de klantenservice log je in op de Exact Online klantenportaal. Ook AFAS beschikt over een online support center, met eveneens een grote collectie van handige informatie. De beste manier om contact op te nemen met AFAS, is door middel van het online contactformulier. Telefonisch contact opnemen kan enkel als je een betaalde account hebt bij AFAS. Bij E-Boekhouden werken ze weer net iets anders en kun je jouw vragen ook stellen via Whatsapp. Je kunt daarnaast ook gebruik maken van het e-mailadres en het telefoonnummer. Jortt is 24/7 bereikbaar via het online contactformulier en je kunt ook bellen tijdens kantooruren. Als je hebt gekozen voor het duurste pakket, dan ontvang je ook de Jortt opstartservice met uitleg over de inhoudelijke gang van zaken en de regels van de Nederlandse belastingdienst. Tot slot de klantenservice van SnelStart, waar 60 werknemers voor je klaar staan. Je kunt hen zowel per e-mail als telefonisch bereiken tijdens kantooruren.

Conclusie – Welke online boekhoudsoftware is het beste voor het boekhouden?

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel weet welk online boekhoudprogramma het beste is voor jouw onderneming. Aangezien iedereen andere wensen en verwachtingen heeft, is het onmogelijk om één boekhoudprogramma aan te wijzen als winnaar. Zo biedt Jortt een gratis pakket aan en specifieke pakketten op basis van rechtsvorm, zijn AFAS en Exact Online het meest uitgebreid, biedt Snelstart erg veel keuzemogelijkheden en biedt E-boekhouden de meeste mogelijkheden voor een klein bedrag.

Ik gebruik SnelStart als Boekhoudsysteem. Het biedt mij alle mogelijkheden die ik nodig heb in mijn bedrijf en ik vind het directe contact met de klantenservice van Snelstart een absolute groot voordeel.

Ondernemers en accountants werken met boekhoudsoftware Snelstart

Ondernemen doe je met de SnelStart Boekhoudsoftware

Je administratie automatiseren?

De slimme boekhoudsoftware van SnelStart maakt het mogelijk.

Maak kennis met het SnelStart-Systeem.

Kies je Boekhoudsysteem>>

>> Wil jij ook slimmer ondernemen op een onderscheidende en strategische manier en winstgevend doorgroeien? Zodat jij ook echt die vrijheid gaat ervaren waarom jij ondernemer bent geworden? Als Businesscoach en strateeg, help ik ambitieuze ondernemers die op een onderscheidende manier meer winstgevend willen worden. Goed geld verdienen door niet harder, maar juist slimmer te gaan ondernemen, zodat jij gaat leven en ondernemen op jouw voorwaarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *