Hoe kan ik mijn levensstijl veranderen? Een nieuwe start

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Hoe verander ik mijn leven? Als jij je dit afvraagt, is het je waarschijnlijk nog niet gelukt om je leven om te gooien. De reden dat je deze vraag stelt, komt meestal voort uit een gevoel van ongenoegen en behoefte aan verandering. Een nieuwe start maken, kost tijd en energie. Er zijn tal van kleine dingen die je zal moeten aanpakken, om je levensstijl te veranderen en een nieuwe start te maken. Gelukkig zijn dit veelal dingen, waar je vandaag al mee kunt beginnen om een nieuwe wending te maken. Hoe volop kan genieten en kan gaan leven in je eigen stijl.

In dit artikel lees je hoe je dit kunt doeIen dit artikel geef ik je 10 handige tips, om je levensstijl te veranderen. 

Vind een doel in het leven waar je gelukkig van wordt

Om een doel te vinden in het leven, is het belangrijk om erachter te komen wat voor jou belangrijk is. Stel jezelf vragen als: Wat vind ik leuk? Wat zijn mijn dromen? en Waar word ik gelukkig van? Raak niet gefrustreerd als je er niet meteen achter kunt komen. Hou bijvoorbeeld een boekje bij, waarin je dingen opschrijft die je fijn vindt om te doen, dingen waarvan je een glimlach krijgt op je gezicht en dingen die je dicht aan het hart liggen. Vraag eens aan anderen wat zij bij jou vinden passen? Of doe een online test, om erachter te komen waar je interesses liggen. Het vinden van een doel is niet makkelijk, maar wel van essentieel belang om jouw leven een andere wending te geven. Iets om de tijd voor te nemen en waar je nog lange tijd plezier van zal hebben.

DOEN waar je knettergoed in bent, energie van krijgt en impact mee maakt

Gerdi Hulsink, Strategisch Business Partner voor Innovatie en Groei.

Maak een dromen moodboard

Met dromen bedoel ik in dit geval niet het echte dromen, maar het dagdromen. Het fantaseren over dingen, zoals we deden in onze kindertijd. Vaak verbieden we het onszelf om als volwassenen te dagdromen, omdat dromen niet altijd realistisch of haalbaar zijn. Toch is dagdromen een goede manier om erachter te komen, hoe je jouw leven kunt veranderen in de positieve zin. Een moodboard van je dromen, oftewel een dreamboard, kan een goede manier zijn om je wensen te visualiseren. Een dreamboard kan bestaan uit meerdere afbeeldingen, waarmee je een specifiek beeld kunt schetsen van jouw dromen. Een enkele afbeelding kan al helpen, bij het realiseren van je dromen. Een dreamboard is een dagelijkse herinnering, aan datgene wat voor jou het allerbelangrijkste is.

Stel jezelf doelen waar je niet onderuit kunt

Het stellen van doelen, is een goede manier om bepaalde dromen om te zetten tot actie. Dit vergt een grote dosis doorzettingsvermogen en motivatie. Doelen opstellen kun je op verschillende manieren doen. Zelf vind ik het fijn om eerst een lange lijst te maken, van alles wat er in me opkomt. Deze doelen verdeel je vervolgens op basis van termijnen waarbinnen je deze wil realiseren, denk aan 1 maand, 1 jaar en 5 jaar. Uiteindelijk streep je zoveel mogelijk doelen weg, totdat je er maximaal 3 per termijn overhoudt. Een andere manier om doelen te stellen, is door uit te gaan van één lange termijn doel en deze onder te verdelen in subdoelen. Zo zorg je ervoor dat het realistisch blijft. Om jezelf te blijven motiveren, is het belangrijk om het behalen van ieder doel te vieren met een kleine beloning. Jarenlang werken aan een immens groot doel, is erg moeilijk om vol te houden.

Laat spijt je niet tegenhouden

Spijt is iets dat we allemaal kennen en hoe vervelend het ook is, dit gevoel zal je alleen maar tegenhouden als je het niet kunt loslaten. Om je levensstijl te veranderen, is het belangrijk om negatieve emoties los te laten. Richt je energie op de dingen in je leven, die je wel kunt beïnvloeden. Alleen op die manier, kun je je richten op jouw nieuwe start.

Voel je dat er meer in je zit en dat je meer impact wil maken? En droom je al langer om je eigen bedrijf te starten? Wat houdt je tegen om die nieuwe start te maken? Lees ook mijn artikel over hoe je impact kan maken als ondernemer.

Treed buiten je comfortzone

Iets doen buiten je comfortzone is niet makkelijk, maar wel cruciaal als je je levensstijl wil veranderen. Het zorgt ervoor dat je dingen vanuit een ander perspectief gaat zien. (Het geeft je een andere kijk op het leven en laat je dingen op een andere manier ervaren.) Een manier om uit je comfortzone te treden, is door iets te doen dat je eng vindt. Denk aan: spreken voor een groep mensen, je verhaal delen via een Youtube video of bergbeklimmen. Schrijf de dingen op die je graag zou willen doen, maar eng vindt. Begin met de makkelijkste activiteit op je lijstje en werk langzamerhand toe naar de engere dingen. Het aangaan van je angsten vergt wilskracht, maar zorgt er uiteindelijk voor dat ze je niet in de weg kunnen staan om te bereiken wat je echt graag wil. Niets is erger dan dat je later moet zeggen, ik wilde het zo graag; maar ik durfde niet. 

Je doelen in je leven zijn het makkelijkste te behalen, door kleine stapjes te nemen. Vanuit de beweging komt de groei.

Zorg voor een evenwichtig leven

Als je leven in balans is, heb je meer tijd en energie voor nieuwe dingen. Zoals het veranderen van je levensstijl; jouw nieuwe start. Een evenwichtig leven start met een gezonder leven. Denk aan voldoende beweging en gezonde voeding. Wat betreft beweging, is het goed om een van bewegen of sport te kiezen die bij jezelf past. Er zijn sporten die zowel je lichaam als mentale gesteldheid goed doen, denk aan yoga. Een evenwichtig leven is het makkelijkste te behalen, door kleine stapjes te nemen, zodat je je motivatie niet verliest. Op deze manier hou je nieuwe gewoontes het beste vol. Een bijkomend voordeel is, dat je ook energie over houdt voor positieve veranderingen en het waarmaken van je doelen.

Zelfacceptatie

Jezelf accepteren zoals je bent, is een van de lastigste dingen. Veelal zijn we niet tevreden met onszelf en vergelijken we onszelf met anderen. Toch is zelfacceptatie ontzettend belangrijk, want de enige die verantwoordelijk is voor jouw geluk, ben jij zelf. Hetzelfde geldt voor de keuzes die je maakt, om je levensstijl te veranderen. Al deze dingen vergen mentale kracht. Realiseer je dat er altijd mensen zullen zijn, die een andere mening hebben of het er niet mee eens zijn. Het is belangrijk om jezelf te blijven en je niets aan te trekken van anderen. Accepteer jezelf en datgene wat jou uniek maakt; dit zal je genoeg zelfvertrouwen geven om je dromen waar te maken.

Geniet van het moment 

Genieten van het moment, is even belangrijk als het genieten van de kleine dingen. Hoewel je leven er misschien nog niet zo uitziet als je zou willen, is het belangrijk om gelukkig te zijn met de dingen die je wel hebt. Er zullen namelijk altijd dingen zijn in het leven die je graag anders zou zien en daarom is het belangrijk om iedere dag te blijven genieten. De zoektocht naar geluk, zal er anders voor zorgen dat je vergeet om stil te staan bij de kleine dingen die het leven zo mooi maken. Denk aan het bijkletsen met een goede vriend(in), het zonnetje dat op je gezicht schijnt of je huisdier, die je komt vergezellen voor een knuffel. Stel jezelf de vragen: Wat heb ik nodig, hoe verander ik mijn levensstijl en wie kan mij daarbij helpen?

Lees ook mijn artikel: Wat je kunt doen om je beter te voelen. Zodat jij volop leeft in het NU en geniet van je leven.

Geniet van de zoektocht en het leren van nieuwe dingen

Je levensstijl veranderen zal nooit van de één op de andere dag gebeuren. Dit zou onrealistisch zijn. Daarom is het belangrijk om te genieten van het proces en het leren van nieuwe dingen. Ook als je nog niet weet hoe je jouw levensstijl wil omgooien, is het belangrijk jezelf te voeden met nieuwe kennis en ervaringen. Denk aan: het lezen van een boek, luisteren naar een podcast, het aangaan van een gesprek met een onbekende of het bezoeken van een nieuwe locatie. Al deze nieuwe dingen zullen je helpen om erachter te komen, waar je naar op zoek bent. Het helpt je namelijk om creatiever en innovatiever te denken.

Hou niet vast aan gewoontes

Gewoontes kunnen er insluipen en ervoor zorgen dat je jezelf onbewust tegenhoudt om je levensstijl te veranderen. Soms is het goed om bepaalde gewoontes, of een bepaalde mindset, los te laten. Denk erover na, waarom je bepaalde dingen doet of vindt. Niemand wordt geboren met gewoontes, maar je ontwikkelt deze in de loop der jaren. Stil staan bij jouw overtuigingen en gewoontes, zal je helpen om eens met andere ogen tegen je eigen leven aan te kijken. Hou vooral niet vast aan gewoontes, die je tegenhouden om je levensstijl te veranderen.

Veelgestelde vragen – FAQ’s

Waarom is het goed om je gevoelens te uiten? 

Door het uiten van je gevoelens, kom je erachter waar je niet tevreden over bent. Met name negatieve gevoelens zorgen ervoor, dat je je levensstijl wil veranderen. Door deze gevoelens te erkennen en te benoemen, kun je hier iets aan doen. Negatieve gevoelens zijn ook een uitlaatklep voor het kwijtraken van spanningen. Door deze eruit te laten, kun je ze een plek geven. Hoe verander ik mijn levensstijl, zodat je een nieuwe start kan maken. Het antwoord daarop dat zit in jezelf. Zet die nieuwe stap en ga jouw leven leiden.

Een nieuwe start maken in je leven. Veranderen van je levensstijl om te gaan leven in je eigen stijl.

Een nieuwe start maken in je leven.

Zet die stap en verander je mindset, om te leven en ondernemen op jouw voorwaarden.

DOEN waar je goed in bent en stik gelukkig van wordt

Vanuit je passie en potentieel meer impact maken