Is NLP Gevaarlijk? De Voor- en nadelen van NLP

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Neuro Linguïstisch Programmeren, afgekort als NLP, is bij velen geliefd en wordt door anderen met argusogen bekeken.

Deze methodiek, die is voortgekomen uit het bestuderen van mensen, is in de jaren 70 voor het eerst in Nederland in de vorm van een opleiding opgezet. Door de jaren heen hebben tienduizenden Nederlanders de methodiek van NLP gevolgd. Tegelijkertijd hebben ook velen NLP als een placebo-methodiek bestempeld. Ook wijzen tegenstanders op het ontbreken van wetenschappelijke onderbouwing van het nut van NLP. 

Betekent dit dat NLP gevaarlijk is? Nee. NLP heeft namelijk niet de intentie om op de wetenschap te werken. Het doel van NLP is om de levenskwaliteit van de cursist te verhogen en zoveel mogelijk vaardigheden te verbeteren. Je kunt dan denken aan vaardigheden op sociaal en professioneel vlak. In dit artikel leg ik je alles uit over de voordelen en nadelen van NLP. Na het lezen van dit artikel heb je een beter idee of NLP echt gevaarlijk is. 

nlp audio

Het Grote NLP Audiopakket

Alle Practitioner en Master theorie

START HIER>>

>> Meld jezelf aan voor de NLP-momentjes van het NLP College: ontvang regelmatig gratis audio’s, e-boeken en tips over NLP. Gewoon thuis.

De voor- en nadelen van NLP

NLP wordt alweer meer dan 40 jaar als methodiek toegepast en heeft tienduizenden Nederlanders geholpen om meer uit zichzelf te halen. In de vorm van verschillende cursussen, zoals NLP Practitioner en NLP Master Practitioner, is NLP in verschillende niveaus opgedeeld. 

Er zijn verschillende voor- en nadelen voor NLP te bedenken. Volgers van de NLP-leer zijn vanzelfsprekend louter positief over NLP. Toch zitten er wel degelijk enkele nadelen NLP vast. Het is geen gegeven dat NLP voor iedereen een positieve ervaring oplevert. Het is daarom interessant om een kritische blik te werpen op de voor- en nadelen van NLP die op het internet rondgaan. 

Wat zijn de voordelen van NLP?

De belangrijkste voordelen van NLP zijn volgens experts onder te verdelen in de volgende categorieën:

  • Het bereiken van je doelen
  • Snel en effectief veranderen
  • Beter presteren
  • Beter communiceren
  • Anderen en jezelf motiveren

Om je een beter idee te geven van de bewuste voordelen, heb ik de voordelen per stuk uitgewerkt. 

Het bereiken van je doelen

Binnen NLP speelt het manifesteren van je doelen een enorm belangrijke rol. Het doel is om goed te begrijpen wat je precies wilt bereiken en waarom. Het bepalen van je doelen is dan ook een van de meest belangrijke zaken binnen NLP. Als je eenmaal weet wat je doelen zijn, is het zaak om je in te beelden hoe het zou zijn als je deze doelen bereikt. Hoe zou jij je dan voelen? Wat zou er veranderen? Je weet dan kortom hoe jouw doelen voelen en eruitzien. Volgens de NLP-theorie kun je hierdoor jouw doelen makkelijker bereiken. Doordat je weet waar je naar toe werkt, zou je dit ook makkelijker moeten kunnen doen. 

>> Meld jezelf aan voor de NLP-momentjes van het NLP College: ontvang regelmatig gratis audio’s, e-boeken en tips over NLP. Gewoon thuis.

Sneller en effectiever veranderen

Verandering neemt een compleet andere vorm aan binnen NLP dan velen gewend zijn. Er wordt bewust bij NLP niet alleen gekeken naar de verandering van jezelf als persoon, maar ook naar de mensen waarop dit effect heeft. Je leert te begrijpen hoe je als mens kunt veranderen en hoe dit er voor jouw omgeving eruitziet. Net als het vorige voordeel, manifesteer je dus je veranderingen. Je beeld je in hoe je na deze veranderingen bent en wat de voordelen hiervan zijn. Ook voor eventueel personeel of vrienden kunnen deze veranderingen waardevol zijn. Je kunt ze beter helpen, adviseren of naar een hoger niveau tillen, doordat je simpelweg beter begrijpt welke veranderingen hiervoor nodig zijn. 

Beter presteren

Veel mensen die besluiten om een NLP-methodiek te volgen, doen dat omdat ze hun vaardigheden willen verbeteren. Ze hebben het gevoel dat er de laatste jaren weinig ontwikkeling heeft plaatsgevonden en ze willen daardoor meer uit zichzelf halen. Daarnaast ervaren veel mensen enorme werkdruk. Doordat we meer moeten doen in minder tijd, voelt het soms alsof ons leven overstroomt. 

NLP leert cursisten om met deze werkdruk om te gaan en het juist om te zetten in betere prestaties. Door een systeem aan te leren waar het verkrijgen van de juiste focus voor de juiste taak prioriteit krijgt, leer je hoe je in minder tijd meer kunt doen. Dat is niet alles, want dat wat je doet, krijgt binnen dit systeem ook aandacht. Je leert eigen processen op te zetten om alsmaar beter te worden in wat je doet. Klinkt behoorlijk abstract allemaal, maar voor NLP-ers is het een van de belangrijkste voordelen van de NLP-methodiek. 

nlp praktijk doe boek

Het NLP Praktijk Doe-Boek

139 leuke doe-challenges super simpel toe te passen in de praktijk

HAAL hem nu in huis>>

Beter communiceren

Velen vinden het lastig om correct en effectief met anderen te communiceren. Het liefst communiceren ze zelfs niet. Dat terwijl communicatie de meest effectieve manier is om het gewenste resultaat te bereiken. Je moet namelijk wel op een effectieve manier jouw boodschap kunnen overbrengen. Binnen NLP worden aan de hand van een groot aantal communicatietechnieken nieuwe vormen van communicatie aangeleerd. Het doel hiervan is om je te helpen bij het realiseren van het gewenste gedrag door effectieve communicatie. 

Anderen en jezelf motiveren

Een veelal onderbelicht maar zeer belangrijk voordeel van NLP heeft alles met motivatie te maken. Bij NLP leer je namelijk om jezelf en anderen beter te motiveren. Dat heeft alles te maken met het volgen van bepaalde theorieën die cirkelen rondom gedragsleer. Zo worden zaken als taalgebruik, non-verbale communicatie en prikkels uitvoerig besproken. 

Vanuit NLP is het doel, vooral in de gevorderde vormen zoals de NLP Master Practitioner, om cursisten te helpen met het bereiken van complete doelgroepen door middel van de juiste insteek. Door wat binnen NLP zintuiglijke taal genoemd wordt toe te passen, is het mogelijk om in de kern mensen aan te spreken en te motiveren. Hierdoor kun je ideeën en mensen in beweging brengen.

nlp college

NLPro training

Bekijk de Trainingen >>

Wat zijn de nadelen van NLP?

De belangrijkste nadelen van NLP zijn volgens experts onder te verdelen in de volgende categorieën:

  • Niet wetenschappelijk bewezen
  • Psychotherapie
  • Te snel resultaat willen
  • Kosten

Niet wetenschappelijk bewezen

Een struikelblok van veel mensen is dat NLP geen wetenschappelijke onderbouwing heeft. Zij wijzen vooral op methodieken als meditatie en yoga die bepaalde resultaten van NLP weten te bereiken en wel een wetenschappelijke onderbouwing hebben. Toch is, zoals besproken, het doel van NLP ook niet om op de wetenschap te voort te borduren. Vanuit NLP is het idee dat de uiteindelijke lesstof per cursist verschilt, omdat het onmogelijk is om vanuit de wetenschap bepaalde vaardigheden bij te brengen. 

Psychotherapie

Met enige regelmaat wordt NLP in één zin genoemd met psychotherapie. In werkelijkheid heeft NLP echter niets met psychotherapie te maken. Veel mensen beginnen aan NLP met het idee dat er wel een verband tussen de twee is. Zij hopen met NLP de impact van een (serieuze) psychische stoornis te onderdrukken of verhelpen terwijl er geen bewijs is dat dit met NLP mogelijk is. 

Te snel resultaat willen

De meeste NLP-cursussen nemen slechts enkele dagen in beslag en beloven de cursist na afloop direct resultaat. Ook dit is in werkelijkheid veelal te mooi om waar te zijn. De meeste mensen ervaren na afloop van een NLP-cursus wel een verandering in de (sociale) vaardigheden. Maar dit is meestal nog niet in de mate die door diverse NLP-cursussen beloofd wordt. 

nlp training

NLPro Training NLP Practitioner

Met Succes jezelf  ontplooien en effectief communiceren op zakelijk en persoonlijk vlak

IK DOE MEE >>

Kosten

De gemiddelde NLP-cursus kost je al snel meer dan € 1.500 tot € 2.000. Gevorderde NLP-cursussen kosten zelfs meer. Heel goedkoop is het dus niet om een NLP-cursus uit te proberen. Toch zijn de meeste cursisten van mening dat het de investering meer dan waard is geweest. Helemaal met het STAP-budget (tot € 1.000 korting) is het dan ook een stuk interessanter geworden om een NLP-cursus te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *