Hoofd leegmaken na het werken met deze 11 sporten en andere tips

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

De gedachten tuimelen over elkaar door je hoofd.

Soms heb je het na een belangrijke meeting met één van je klanten, of nadat je urenlang hebt gezwoegd om iets voor elkaar te krijgen. Het is verleidelijk om nog verder te werken, want er staat nog zoveel op je to-do list. Maar het is veel slimmer om je hoofd leeg te maken. Leuk, dat hoofd ‘leegmaken’… Maar hoe doe je dat eigenlijk? 

Ga sporten om je hoofd leeg te maken

Wat als je hoofd te vol zit? Hoe krijg je gedachten uit je hoofd? Na mentale inspanning is fysieke inspanning nodig. Het is een manier om je hoofd te laten ontspannen. Ondernemen is als het beoefenen van een topsport. Je gaat voor een doel en dat wil je halen. Het leven als een ondernemer vraagt, net als bij een topsporter, veel van je lichaam. Al kun je tijd technisch niet zoveel bewegen als een topsporter, is het wel belangrijk om beweging in je dag te integreren. 

Dit zijn de redenen om te sporten na of tijdens het werken:

 • Je creatiekracht neemt toe wanneer je je hoofd leegmaakt met sporten.
 • Het geeft voldoening wanneer je aan het begin of na een drukke dag toch bent gaan sporten.
 • Sporten heeft een positieve impact op je mentale gezondheid, het risico op een depressie en stemmingsstoornissen neemt af.
 • Je krijgt een frisse kijk op de zaken.
 • Je ontwikkelt een gezonde conditie, waardoor je beter tegen stress en angsten kunt.
 • Het verbetert je slaappatroon. Beter slapen betekent verbeterde hersenactiviteiten en dit zorgt weer voor een betere concentratie en een sterker geheugen.
 • Je vermindert de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en COPD.
 • Het vergroot je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde.
 • Het zorgt voor ontspanning.
 • Je humeur wordt beter.
 • Je hoofd wordt leeg, doordat bewegen zorgt voor defragmentatie (het opruimen van informatie).
 • Het zorgt voor sociale contacten als je bij een vereniging sport of met een clubje sport.
 • Het verhoogt je stofwisseling.

PS: Zo ontwikkel je een sportmentaliteit

Welke sporten helpen je het beste om je hoofd leeg te maken?

Wanneer je van al de opgenoemde redenen wil profiteren, kun je het beste een duursport doen. Met krachtsport kun je namelijk niet al deze effecten bereiken (al is er ook een hoop voor krachtsport te zeggen). Duursport is een sport waarbij je uithoudingsvermogen wordt aangesproken. Onder duursport valt:

 1. Hardlopen
 2. Joggen
 3. Mountainbiken
 4. Sportief wandelen
 5. Sportief fietsen
 6. Langlaufen
 7. Schaatsen
 8. Nordic Walking

Deze sporten kun je doen in de natuur, zoals op het strand, het bos of op de heide. Zo’n natuurrijke omgeving helpt weer om stress te verminderen. 

Andere sporten om zen van te worden

Naast deze duursporten, zijn er nog een aantal sporten die orde in de chaos scheppen. Denk daarbij aan zensporten. Deze helpen je geest en lichaam met elkaar te verbinden en laten je ademhaling juist flink dalen. De focus ligt vooral op de ademhaling. Met een langzame ademhaling wordt de drukte in je hoofd rustiger. Dus als je jezelf vraagt: hoe kan ik mijn hoofd ontspannen? Dan zijn dit de sporten die je hierbij helpen. 

 1. Yoga
 2. Pilates
 3. Tai Chi

Wil je wel sporten, maar wil je dit het liefst thuis doen? Bekijk dan deze tips om effectief thuis te sporten. 

Hoe kom ik van de chaos in mijn hoofd af: andere manieren om focus aan te brengen

Wil je een vitaal en vervullend leven? Dan is je gezondheid, zowel mentaal als fysiek ontzettend belangrijk. Hoewel sporten dus een goede manier is om je hoofd leeg te maken, zijn er nog een aantal zaken die je kunt toepassen om meer rust in je hoofd te ervaren. 

Breng rustmomenten aan in je dag

Ga je altijd gelijk door van de ene naar de andere taak? Ben je altijd aan het rennen van afspraak naar afspraak? Dan mis je een momentje waarop je even rust hebt, waardoor je tot ’s avonds laat nog chaos in je hoofd ervaart. Leg voor 5 minuten je smartphone weg, drink een kop koffie of thee zonder dat je aan het werk bent of lees een paar bladzijdes uit een boek. 

Je hoofd leegmaken: breng orde in je financiën

Maak je je zorgen over je financiële situatie en krijg je daarom je hoofd niet leeg en rustig? Je kunt blijven piekeren, of je pakt de situatie aan en kijkt hoe je jouw situatie verbetert. Start een side hustle naast je bedrijf bijvoorbeeld, of creëer op een andere manier meerdere inkomstenstromen, door te investeren of te beleggen. Door zelf de controle over de situatie te pakken, merk je dat je minder piekert en meer zelfvertrouwen krijgt. 

Schrijf alles van je af

Wanneer je hoofd overstroomt van gedachten, is het van je afschrijven een manier om hiervan af te komen. Niet dat je iets met de gedachtestroom gaat doen als het eenmaal op papier staat, maar je krijgt grip op je denken. Doe het vijf tot tien minuten en je merkt dat je grip krijgt op je gedachten. Zaken kun je beter parkeren en stopzetten voor zolang het nodig is. Je kunt tegen jezelf zeggen: ik hoef er niet meer aan te denken, want ik heb het al opgeschreven en parkeer het daarom nu. 

Werken met je handen 

Zit je voor je werk veel achter de laptop? Vooral dan ervaar je vaak dat je hoofd soms overvol is. Naast sporten is er een andere manier om te ontspannen: werken met je handen. Ga een half uurtje tuinieren. Met je handen in de aarde aard je letterlijk weer. Of bak een gezonde cake van havermout en banaan. Andere manieren om met je handen te werken: ga klussen, knutselen, schilderen, haken of was je auto. 

Breng focus aan met een strategisch jaarplan

Wanneer alle to-do’s door je hoofd vliegen, is het tijd om focus aan te brengen. Maak een strategisch jaarplan en koppel daar je acties aan. Hierdoor zoom je uit van alle details en breng je weer richting en structuur aan. Aan de hand hiervan kun je een goede planning maken, waardoor je duidelijkheid hebt en je de chaos in je hoofd structureert. Vind je het lastig om een strategisch jaarplan op te zetten? Laat je hier dan bij helpen door een goede Business Strateeg. 

Gerdi, Positionering & Business Strateeg voor ambitieuze ondernemer die strategisch willen investeren in zichzelf, hun bedrijf en in andere assets, zodat zij meer waarde creëren om winstgevend te groeien, zowel persoonlijk als zakelijk

♟Gerdi, Positionering & Business Strateeg voor ambitieuze ondernemer die strategisch willen groeien op een onderscheidende en strategische manier.

Vol focus en energie de juiste acties op het juiste moment inzetten om jouw ambitieuze doelen te behalen.

📞 Plan een strategiesessie met mij in en ik bespreek graag welke nieuwe kansen en mogelijkheden ik voor jou voorzie en samen met jou te werken aan jouw strategisch jaarplan.

💻 Meld je aan en ontvang meer van mijn opMERKelijk Winstgevende tips & tricks via je mail. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwe kansen en waardevolle ontwikkelingen voor nieuwe business en groei.

Zodat jij vol focus en energie kan leven en ondernemen en je richten op die zaken die er echt toe doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *