Wat is een NFT en hoe weet je welke NFTs te kopen?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Wat is een NFT eigenlijk? Welke NFTs brengen veel op en welke moet je kopen? Bored Apes, Mutant Apes of toch Caked Apes? Of moet je juist voor Alien Frens kiezen? Welke NFTs de beste investering zijn, is op dit moment voor velen een waar raadsel. Dat zal het ook nog wel even blijven.

Want na het lezen van dit artikel heb je weliswaar een beter idee van de populairste NFT projecten, maar is het nog altijd onmogelijk om precies in te schatten welke NFT je het best kunt kopen.

Wat is een NFT eigenlijk?

Voordat je verder leest over de tips om te bepalen welke NFT je moet kopen, wil ik je nog een korte uitleg over NFTs geven. Een NFT is het best te vergelijken met iets dat je in het echte leven ook kunt verzamelen, zoals Pokemonkaarten, Flippo’s en kunst. Het enige verschil is dat NFTs digitaal zijn. Daarom noemen we ze ook Non Fungible Tokens. Oftewel, niet-tastbare tokens.

Verderop in dit artikel leg ik je uit wat precies voor de waarde van een NFT zorgt. Voor de meeste projecten die we aan kunnen duiden als verzamelingen spelen unieke kenmerken een belangrijke rol in de waarde. Vooral NFTs waar verschillende soorten van zijn zoals Cryptopunks en Bored Apes. NFTs met unieke kenmerken die minder vaak voorkomen, leveren meer op dan minder zeldzame kenmerken. Zo zijn er van de 10.000 Bored Apes slechts 49 NFTs met lasers als ogen.

De risico’s van NFTs

Dat de wereld van NFTs vol met valkuilen zit, is voor niemand een verrassing. Vraag en aanbod kan kortom vaak genoeg uit twee personen bestaan. Dit betekent als een potentiële koper verdwijnt, de waarde van een NFT snel kan afnemen. Een NFT marketplace als OpenSea geeft dit doorgaans goed weer. Voor veel NFTs zijn er geen biedingen te vinden, terwijl ze wel onderdeel van bekende projecten zijn. Het is dan ook vaak niet mogelijk om, zoals bij een crypto munt, direct je NFT te verkopen.

De belangrijkste risico’s van NFTs zijn als volgt samen te vatten:

  • De vraag naar NFTs is doorgaans klein. De vraag kan binnen korte tijd verdwijnen waardoor de waarde snel daalt.
  • Veel NFT platforms zoals OpenSea zijn gecentraliseerd. Alhoewel de registratie van je NFT bij het OpenSea platform op de blockchain is, kan OpenSea door het gecentraliseerde karakter aanpassingen doen. Dit betekent dat je NFT niet volledig onder jouw controle staat.
  • Het grootste NFT platform OpenSea wil naar de beurs. Hierdoor moet het aan bepaalde regelgeving voldoen. Dit kan nadelig voor gebruikers van het platform zijn, omdat OpenSea in dat geval aan de Amerikaanse regelgeving moet voldoen. Een gevolg hiervan kan zijn, dat het verplicht wordt om je identiteit als OpenSea-gebruiker te verifiëren.
  • Als iemand het lukt om je wallet met NFTs te hacken, kun je al je NFTs verliezen.
  • Het is betrekkelijk eenvoudig om kopieën van NFTs te maken en deze als echt te verkopen. Koop alleen NFTs van geverifieerde projecten en doe dit alleen via betrouwbare NFT marketplaces, zoals OpenSea en SuperRare.
  • Het is waarschijnlijk dat wanneer de algehele populariteit van cryptocurrency afneemt, de populariteit in NFTs ook afneemt. Je bent dus niet alleen afhankelijk van de vraag naar een specifiek project, maar ook de vraag naar cryptocurrency en NFTs in het algemeen.

Een NFT kopen is dan dus ook zeker niet zonder risico. Je kunt weliswaar een aantal van deze risico’s voorkomen door bij een respectabel platform je NFTs te kopen, zoals OpenSea of SuperRare. Marktrisico’s zijn daarentegen een stuk lastiger om te voorkomen. Wel kun je ervoor kiezen om nooit meer in NFTs te investeren, dan je acceptabel vindt om te verliezen.

Tips om te bepalen welke NFT interessant is

Om het je zo makkelijk mogelijk te maken je eigen strategie te vormen, heb ik een stappenplan opgesteld dat je kunt volgen om je eigen NFT avontuur te beginnen. Voordat je dit doet, adviseer ik je om de bovenstaande risico’s nog een keer goed door te nemen. Welke NFTs je ook koopt: er zijn altijd risico’s waarmee je rekening moet houden.

Lees de volgende lijst met tips als een stappenplan. Volg iedere stap en laat je niet leiden door impulsbeslissingen.

Stap 1: Een goed NFT project vinden

Het is zinloos om lukraak naar NFTs te gaan zoeken. Er zijn ondertussen al honderden miljoenen NFTs waardoor willekeurig zoeken je niet gaat helpen. De meest effectieve manier om te zoeken, is door te beginnen bij een specifiek NFT project. Vanaf dat punt, kun je binnen dat project naar NFTs gaan zoeken, die volgens de overige stappen interessant zijn. Voorbeelden van NFT projecten zijn Doodles, Cryptopunks, Mutant Apes en Cool Cats.

Persoonlijk zoek ik het liefst naar NFT projecten via het platform OpenSea. Voor dit artikel houden we dan ook even de NFT projecten aan die op OpenSea te koop zijn.

Je kunt het best geverifieerde projecten op de NFT Marketplace van OpenSea overwegen. De verificatiestatus van een NFT project is op OpenSea te herkennen aan het blauwe vinkje dat op de profielpagina van het project te vinden is.

Vervolgens heb je de keuze om te kiezen voor NFT projecten, waar al veel activiteit is of NFT projecten die net gelanceerd zijn. De keuze op dit vlak is zeer afhankelijk van je budget. Populaire projecten zijn doorgaans al prijzig en vereisen daarom een hogere investering.

Projecten die je op voorhand niet moet kiezen, zijn projecten met:

  • Meer dan 20.000 NFTs
  • Weinig activiteit
  • Fors dalende prijzen
  • Kant-en-klare kopieën van bekende projecten

Stap 2: Prijs en budget

Als je eenmaal een NFT project hebt gevonden dat aansluit op de eisen uit de bovenstaande stap, is het tijd om naar NFTs te gaan zoeken. Voordat het leuk wordt, moeten we eerst nog even streng voor onszelf zijn. Er moet namelijk een budget gesteld worden. Het is algemeen bekend dat het eenvoudig is, wanneer we iets leuks zien, we sneller geneigd zijn om buiten budget te gaan. Of dat nu met NFT of crypto is.

Kies een budget dat je maximaal aan een NFT wilt uitgeven. Haal hier 10% af. Als je budget 0.5 Ethereum is, is je daadwerkelijke budget 0.45 Ethereum. Die 10% reserveren we voor transactiekosten. Je moet op een later moment namelijk wel je NFT kunnen verkopen.

Op OpenSea, het NFT crypto platform, kun je nu in het zoekfilter aan de linkerzijde je budget invullen. Je kunt hier een bedrag in USDC (Dollars) invoeren of ETH (Ethereum). Vul hier je budget in en je krijgt nu een overzicht te zien van alle NFTs binnen het desbetreffende project. Alle NFTs die je ziet staan, zijn ofwel direct te koop binnen je budget of accepteren biedingen die hier tussenvallen. Tijd voor de volgende stap.

Stap 3: Unieke kenmerken

Hoe unieker een NFT is, hoe meer de NFT hoogstwaarschijnlijk waard is. Alhoewel dit lang niet voor ieder NFT project opgaat, kun je succesvolle NFT projecten hier op nakijken. De meest waardevolle NFTs bij projecten als Cool Cats, Doodles, CryptoPunks, Bored Apes en soortgelijke projecten, zijn de NFTs met de meest zeldzame kenmerken.

Indien je OpenSea op Engels ingesteld hebt, kun je per NFT eenvoudig de kenmerken bekijken door naar Properties te gaan. Hier zie je per NFT de kenmerken staan. Doorgaans heeft een NFT vier tot acht kenmerken. Bij Caked Apes, een recent gelanceerd project, variëren de kenmerken bijvoorbeeld voor de neus, vacht, ogen, hoofd, torso en mond.

Nu is het natuurlijk het doel om de meest unieke NFT binnen je budget te vinden. Iets wat aardig wat tijd kost, want de uniekheid van een kenmerk verschilt per project. Sommige projecten hebben honderden kenmerken per element, zoals honderden soorten neuzen of monden. Andere projecten juist een klein aantal kenmerken. Daarom gaan we de zoekfilters gebruiken om de NFTs te filteren.

Als je teruggaat naar het hoofdoverzicht van de NFT collectie, zie je alle NFTs staan die binnen je budget vallen. In het zoekfilter, kun je ook alle kenmerken zien. Bijvoorbeeld vacht, hoofd en neus. Je kunt ook de specifieke soorten kenmerken vinden, zoals een rode neus of gouden vacht. Per soort kenmerk, staat weergegeven hoeveel NFTs er zijn met deze soorten kenmerken.

Nu is het slechts een kwestie van geduld met het aanklikken van zeldzame kenmerken, totdat je een combinatie tegenkomt die zeldzaam is.

Stap 4: Ezelsbruggetje voor het bepalen van de waarde

Een handige methode om te bepalen welke NFT je kunt kopen, is door de percentages van alle NFTs die je overweegt op te tellen. Laten we als voorbeeld deze aap uit het project Caked Apes nemen.

Alles bij elkaar genomen, zijn de unieke kenmerken van deze aap 18% uniek. De achtergrond komt 6% van de tijd voor, de ogen 3%, de vacht 4%, het hoofd 1%, de neus 3% en de torso 1%. Het hoofd en de torso zijn het zeldzaamst. Voor dit project zijn kenmerken met 1% zeer zeldzaam, daar wil je er dus zoveel mogelijk van hebben. Tellen we alle procenten bij elkaar op, komen we op 18 uit met twee keer 1%. Als je ziet dat alle andere NFTs binnen je selectie op een hoger aantal punten uitkomt of niet vaker dan 1 keer 1% kenmerken hebben, weet je dat je al de beste NFT binnen je budget voor je hebt!

Leer over Digitale Kunst (NFTs)

In de NFT Cursus van Moosty.nl leer jij over digitale kunst (NFTs): van kopen en verkopen tot NFTs op juiste waarde schatten.

Daarnaast leer je welke onmisbare tools je nodig hebt en natuurlijk hoe je zo goedkoop mogelijk NFTs kunt inkopen.

Deze NFT Cursus is zeer praktisch en betaalbaar.

Je krijgt ook direct toegang tot de Moosty Community Discord, waarin je gelijkgestemden leert kennen en samen van elkaar kan leren.

Leer over Digitale Kunst (NFTs)

Betaalbare, praktische NFT cursus geschikt voor iedereen

Bekijk de inhoud van deze cursus

Digitale Kunst (NFTs)

DE NFT cursus geschikt voor iedereen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *