Groeiaandelen die ik dit jaar in de gaten ga houden

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Groeiaandelen worden met name gekocht om vroeg in te stappen, in de hoop dat het bedrijf een mooie groei zal doormaken en je hier in de toekomst geld aan zal verdienen.

Het gaat bij groeiaandelen vaak om relatief jonge ondernemingen, met een hoge winstverwachting.
In dit artikel bespreek ik mijn persoonlijke top 8 van groeiaandelen, die ik in de gaten ga houden dit jaar.

Wat zijn groeiaandelen?

Voordat we ingaan op wellicht de beste groeiaandelen van 2023, eerst wat meer informatie over wat groeiaandelen precies zijn en waarom ze interassant zijn om in het oog te houden.

Zoals de naam al aangeeft zijn dit aandelen van bedrijven waarvan wordt verwacht dat ze een snelle en sterke groei zullen doormaken, met een laag dividendrendement.

Het dividendrendement bereken je als volgt: deel de waarde van het totale jaarlijkse dividend door de huidige koers van het aandeel. Stel dat je een aandeel koopt voor €100,- en het uitgekeerde rendement is €10,-. Dan bedraagt de dividend rente (10/100)x100%, wat neerkomt op een dividendrendement van 10%.

Het tegenovergestelde van een groeiaandeel is een waarde aandeel. Dit zijn aandelen waarvan wordt verwacht dat ze een gelijkmatige groei zullen hebben en juist een hoog dividendrendement.

Voordelen van het kopen van groeiaandelen:

  • De mogelijkheid om een groot rendement te behalen op de langere termijn
  • Het zijn potentiële marktleiders, wat kan resulteren in een constant rendement gedurende meerdere jaren
  • Je hebt meestal niet veel kapitaal nodig om in groeiaandelen te investeren, waardoor ze ook erg interessant zijn voor de beginnende belegger of voor investeerders met een kleiner budget
  • Je maakt kans op een hoog rendement, wat wel gepaard gaat met een verhoogd risico

De beste groeiaandelen van 2023

Voordat ik inga op de beste groeiaandelen van dit jaar, is het belangrijk om jezelf te realiseren dat dit soort aandelen gepaard gaan met een verhoogd risico. Mede omdat het nog onzeker is of deze bedrijven goed zullen presteren. Investeren in welke vorm dan ook gaat natuurlijk gepaard met risico’s, dus investeer alleen geld in aandelen dat je ook daadwerkelijk kunt missen. Ben jij trouwens ondernemer en mocht je overigens nog andere manieren zoeken om te investeren, kijk dan eens op mijn persoonlijke blog.

Als Business Strateeg help ik ambitieuze online ondernemers om winstgevend te groeien door te investeren en innoveren in zichzelf, hun bedrijf als in andere assets, zodat zij hun leven en bedrijf gaan leiden waar zij financieel onafhankelijkheid en ongelimiteerd vrij zijn.

Gerdi Hulsink, High-Value Positionering & Business Strateeg voor ondernemers die meer waarde willen creëren en gaan verdienen wat ze waard zijn, door te investeren in zichzelf, hun bedrijf en andere hun vermogen.

1. AirBnB

Waarschijnlijk ken je het bedrijf AirBnB wel. Het is een online marktplaats voor het verhuren van woningen, waar je ook als particulier een accommodatie kunt verhuren. Inmiddels wordt het platform echter met name gebruikt voor de verhuur op de lange termijn door zakelijke spelers op de markt.

AirBnB is een Amerikaanse onderneming, dat is opgericht in 2008 en inmiddels meer dan 5.500 werknemers in dienst heeft. Het bedrijf maakt echter al sinds 2015 verlies. Echter verwachten veel deskundigen dat AirBnB een positieve groei zal doormaken de aankomende jaren. 

AirBnB is in 2021 toegetreden tot de beurs, met een prijs van $144 per aandeel. Inmiddels heeft dit aandeel behoorlijk wat fluctuaties doorgemaakt, die liggen tussen de $89 en $216. Ook heeft de onderneming niet alleen maar positief in het nieuws gestaan, en er lopen dan ook nog steeds een aantal rechtszaken. Het is dus een risicovol aandeel, maar zeker een interessante optie om in de gaten te blijven houden.

trading navigator methode review. Gratis handleiding 30 winstgevende aandelen_beleggen. trading navigator methode review

Ontdek hoe je binnen 5 minuten 30 winstgevende aandelen selecteert

Gratis handleiding

Vraag Direct aan!

2. Cloudflare

Ook Cloudflare is net als veel aandelen in mijn lijst een Amerikaans onderneming. Cloudflare bestaat sinds 2009 en richt zich op het aanbieden van internetdiensten voor websites, zoals beveiliging en het tegengaan van cyber aanvallen. 

Sinds 2019 staat het bedrijf op de beurs genoteerd en net als AirBnB is dit bedrijf niet enkel positief in het nieuws gekomen. Waaronder twee grote storingen die het bedrijf heeft meegemaakt, in 2019 en 2020. Meer dan 12 miljoen sites waren destijds meer dan een half uur offline.

Cloudflare heeft tegen alle verwachtingen in vorig jaar in Q2 voor het eerst kiet gespeeld, terwijl Wall Street analisten nog een verlies hadden verwacht. De stijgende behoefte naar de diensten die deze onderneming levert, is ook terug te zien in de resultaten van het opvolgende kwartaal. Wat een van de redenen is om dit aandeel wat extra aandacht te geven. Dit aandeel zou namelijk wel eens grote sprongen kunnen maken in 2023.

3. Uber

Uber is wellicht een van de bekendste bedrijven uit deze top 8 van groeiaandelen. Deze onderneming maakt het mogelijk om vervoer te regelen van zowel professionele aanbieders als particulieren. Waarbij Uber maar liefst een kwart ontvangt van de totale omzet van deze privéchauffeurs, in ruil voor hun bemiddeling.

Net als meerdere ondernemingen in deze lijst maakt ook Uber op het moment van schrijven nog grote verliezen. Wat op zich heel normaal is voor ondernemingen die nog in de startfase zitten. Hoewel Uber erg populair is onder de gebruikers van de app, is er ook veel tegengas gegeven. Waardoor er nog steeds meerdere rechtszaken lopen tegen het bedrijf, die het niet eens zijn met de manier waarop Uber zaken doet en vanwege de volgens hen oneerlijke concurrentie. Inmiddels is UberEats sterk in opkomst, een platform dat is opgericht door Uber voor het bestellen en laten bezorgen van maaltijden.

Beleggers hebben echter niet altijd vertrouwen in het Uber aandeel, met name vóór de pandemie. In 2020 en 2021 ging het echter een stuk beter en begon het aandeel te herstellen, maar het is nog steeds behoorlijk volatiel. Het is afwachten wat het aandeel gaat doen, maar meerdere experts zien dit aandeel zelfs als een hyper-groeiaandeel.

4. Meta

Meta is het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp. Opgericht door Mark Zuckerberg samen met zijn medestudenten en gevestigd in Californië. Hoewel de onderneming al bestaat sinds 2004, heeft het recentelijk een naamsverandering ondergaan. Naast andere ondernemingen zoals Apple, Amazon, Microsoft en Alphabet, wordt het gezien als onderdeel van de ”Big Five”. Het is een technologiebedrijf wat met name omzet genereert door het verkopen van advertenties.

Meta aandelen zijn erg populair, omdat dit aandeel gezien wordt als een aandeel met een relatief laag risico. Hoewel Meta een solide bedrijf is met een bewezen business model, zijn er ook een aantal schommelingen geweest. Zoals bijvoorbeeld de problemen met de EU en de boetes die zijn opgelegd. Toch heeft het aandeel veel groeipotentieel, tenminste volgens de oprichter zelf die van mening is dat Meta nog steeds niet is waar het zou moeten zijn.

Meta is tevens een onderneming die erg innovatief is, zoals met hun Metaverse en de innovatie op het gebied van VR. Alleen al door de ontwikkelingen van de Metaverse, is dit zeker een groeiaandeel om niet uit het oog te verliezen.

trading navigator methode review. Gratis handleiding 30 winstgevende aandelen_beleggen. trading navigator methode review

Ontdek hoe je binnen 5 minuten 30 winstgevende aandelen selecteert

Gratis handleiding

Vraag Direct aan!

5. Marvell Technology 

Marvell Technology opereert in een andere sector dan bovengenoemde aandelen, namelijk het produceren van halfgeleiders en aanverwante technologieën. Het is ook weer een Amerikaanse onderneming, maar met vestigingen in andere landen waaronder Duitsland, Japan en Zwitserland. Een aantal producten die het bedrijf maakt zijn: harde schijven, processors en chips. Marvell Technology bestaat al sinds 1995, en in 2006 hebben ze de XScale processor technologie overgenomen van Intell.

Mede dankzij de sterke fundamenten van dit bedrijf, schatten experts in dat deze onderneming groeipotentie heeft voor 2023 en de daaropvolgende jaren. 

6. Shopify

Shopify is een e-commerce platform waarbij iedereen op een eenvoudige manier een webshop kan beginnen. De onderneming bestaat sinds 2004, maar pas in 2006 hebben ze het bedrijfsmodel verandert naar het helpen van anderen met het doen van online verkopen via een eigen webshop. Ze zijn namelijk ooit begonnen als een webshop met snowboard artikelen.

Een van de voordelen van dit groeiaandeel is het feit dat het een relatief goedkoop aandeel is om aan te schaffen. Tijdens de pandemie heeft deze onderneming een enorme boost doorgemaakt, omdat het kopen van producten is verschoven naar online webshops. 

Experts verwachten dat Shopify een groot marktaandeel zal weten vast te houden, omdat ze in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amazon de mogelijkheid bieden om een eigen shop te openen. Grote concurrenten van Shopify zijn Wix en WooCommerce. 

7. Zscaler

Zscaler bestaat sinds 2007 en biedt hun diensten wereldwijd aan. Ze bieden cloud beveiliging aan, waaronder cloud migratie. Dit is een proces waarin applicaties en data worden verplaatst naar een cloud omgeving.

Hoewel deze Amerikaanse onderneming een sterke groei doormaakt, is het aandeel in 2022 behoorlijk gezakt qua waarde. Mede dankzij het belang van deze sector in de nabije toekomst, verwacht het bedrijf een grote groei door te gaan maken in 2023. 

8. Li Auto

Tot slot het aandeel van Li Auto, het enige Chinese aandeel in mijn lijst van beste groeiaandelen voor 2023. Deze onderneming staat ook wel bekend onder de naam Li Xiang, dat EV voertuigen produceert. Li Auto is opgericht in 2015, waarbij het ook in datzelfde jaar toe is getreden tot de beurs.

Het is een aandeel dat moeilijk te voorspellen is, mede vanwege de lockdowns in China. Toch lijkt het een erg solide bedrijf te zijn, met een sterke indicatie dat het zal groeien in de aankomende periode. Experts verwachten zelfs dat een verdubbeling van de waarde van het aandeel mogelijk is in 2023, mede dankzij het enorme aantal verkopen de afgelopen tijd. Kortom, een aandeel om regelmatig even te checken.

Beleggen is niet zonder risico. Bepaal je eigen strategie en beleg alleen met geld dat je kan missen. Mis je nog specifieke kennis, leer meer over beleggen bijvoorbeeld via de online cursus Trading Navigator of het online Programma Slim Beleggen en laat je goed informeren. Omring je met een team van experts die je kunnen adviseren, bv bij de community van de Trading Navigator.

Harm van Wijk Online beleggen trading navigator methode review

Heb je al enige ervaring met beleggen? Bepaal dan welke  strategie je wilt toepassen.

Met Trading Navigator van Harm van Wijk.

Ontdek hoe u met eenvoudige software inclusief cursus geld verdient op de beurs 

Meld je Direct aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *