Essentialisme: Niet Meer Alles Moeten

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

In de hectische wereld van vandaag, waarin we constant worden overspoeld met informatie, verwachtingen en verplichtingen, is het gemakkelijk om het gevoel te krijgen dat we alles moeten doen en iedereen tevreden moeten stellen. Maar wat is nu de essentie van je leven? De kern van essentialisme om te leven en niet meer alles te moeten. Jouw tijd en energie besteden aan die zaken die ertoe doen.

Maar wat als er een manier was om deze vicieuze cirkel te doorbreken en een leven te leiden dat echt betekenisvol is? Dit is waar het boek “Essentialisme: Niet Meer Alles Moeten” van Greg McKeown om de hoek komt kijken.

Wat is Essentialisme?

Essentialisme is een filosofie die draait om het maken van bewuste keuzes en het terugbrengen van de overvloed aan informatie, vragen en indrukken tot de essentie. Het gaat niet om het minimaliseren van je bezittingen, zoals bij minimalisme, maar om het focussen op wat echt belangrijk is in je leven en werk. Het stelt je in staat om te ontdekken waar je ogen van gaan stralen, wat je blij maakt, en wat essentieel voor je is. En, heel belangrijk, de rest te schrappen.

Hoe kom je tot de essentie?

  1. Bewuste keuzes maken: Essentialisme vraagt van jou om bewuste keuzes te maken over waar je je tijd en energie aan besteedt. Dit betekent dat je nee moet zeggen tegen dingen die niet bijdragen aan je doelen en passies. Zoals McKeown zegt: “Als je niet prioriteert wat belangrijk is, zal iemand anders dat voor je doen”.
  2. Focus op wat ertoe doet: In plaats van te proberen alles te doen, richt je je op de zaken en mensen die er echt toe doen in zowel je leven als je bedrijf. Dit helpt je om de juiste dingen gedaan te krijgen en uiteindelijk een leven te leiden dat er echt toe doet.
  3. Loslaten van overbodige zaken: Essentialisme gaat ook over het loslaten van dingen die niet essentieel zijn. Dat vraagt dus om het anders te gaan doen, om te veranderen. En verandering roept veelal weerstand om en verandering vinden we spannend. Maar het levert je uiteindelijk meer op in minder tijd en met meer energie. Het schrappen van overbodige zaken is een middel, geen doel op zich.

Hoe dan ook, de essentie is. Gaan doen waar je knettergoed in bent, energie van krijgt en impact mee maakt. Want daardoor zal je winstgevend groeien door de impact die je maakt. En zal je meer omzet en vrijheid weet te realiseren.

Voor de verdieping, lees mijn blog: Essentialisme: wat is de essentie van het leven?

Hoe pas je Essentialisme toe?

  • Definieer wat Essentieel voor jou is: Bepaal wat echt belangrijk is in je leven en werk. Dit kan variëren van persoonlijke doelen tot professionele en zakelijke ambities.
  • Maak bewuste keuzes: Wees selectief in wat je doet en met wie je je tijd doorbrengt. Zeg nee tegen dingen die niet bijdragen aan je essentiële doelen.
  • Creëer systemen: Ontwikkel systemen die het uitvoeren van essentiële taken zo moeiteloos mogelijk maken. Dit helpt je om consistent te blijven en je doelen te bereiken zonder overweldigd te raken. Ik schrijf er regelmatig over – Framework Thinking. Strategisch denken in systemen. Strategisch denken de sleutel tot succes.

Voor de verdieping, lees mijn blog: Framework Thinking voor creatieve oplossingen en meer succes.

De voordelen van Essentialisme

Door essentialisme toe te passen, kun je stress en teleurstelling achter je laten en een leven vol passie en doel vinden. Het helpt je om je tijd en energie te besteden aan wat echt belangrijk is, waardoor je meer voldoening en succes ervaart. Zoals Simon Sinek zegt: “Working hard for something we don’t care about is called stress; working hard for something we love is called passion”.

En dat heb ik teruggevonden na mijn grote verandering, de carriereswitch die ik een aantal jaar geleden maakte. Na mijn carriere van 20 jaar in het internationale bedrijfleven (corporate business) heb ik het roer omgegooid omdat ik te ver was afgedwaald van de essentie van mijn leven. Ik heb mijn baan in loondienst opgezegd om mijn eigen bedrijf te beginnen. En dat is de beste beslissing geweest om weer mijn leven te gaan leiden. En tegelijkertijd een succesvol en winstgevend bedrijf te bouwen en door te groeien.

Conclusie

Het pad naar een vervullend en hoogwaardig leven begint bij het begrijpen van de essentie en het omarmen van essentialisme. Door te investeren in jezelf, je passies na te jagen en bewuste keuzes te maken, kun je een leven leiden dat er echt toe doet. Dus, ben jij klaar om een essentialist te worden? Stel jezelf deze vraag terwijl je op weg bent naar een leven dat er echt toe doet.Voor meer inspiratie en praktische tips, raad ik je aan om het boek “Essentialisme: Niet Meer Alles Moeten” van Greg McKeown te lezen. Het zal je helpen om de juiste keuzes te maken en een leven te leiden dat echt betekenisvol is. Met deze aanpak kun je je leven transformeren en je doelen bereiken zonder overweldigd te raken. Succes met het toepassen van essentialisme in jouw leven en werk!

Als je geïnteresseerd bent in het verbeteren van je mentale en fysieke gezondheid, dan zijn er tal van boeken die je kunnen helpen op je reis. Je vindt hier een selectie van mijn favoriete boeken.

Lees hier ook mijn andere blogs over de boeken Heel je hoofd en They ask, You answer.