10 Signalen dat je ongezond bent en die je niet moet negeren

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Wist je dat je lichaam ook onbewuste signalen afgeeft, om je te laten weten dat je ongezond bent? Ik heb het dan niet over overduidelijke symptomen, zoals bijvoorbeeld pijn. Bij deze onbewuste signalen lijkt het meer, alsof je lichaam je toefluistert dat je ongezond bent. Jouw gezondheid is kostbaar, dus pak de signalen op en werk eraan. Hoe signaleer jij ongezonde signalen en hoe kan je gezonder leven? 

Je huid en je nagels vertellen je bijvoorbeeld van alles, over de gezondheid van je lichaam. Maar ook als je vaak moe bent, je een onregelmatige stoelgang hebt of je vaak zenuwachtig bent, kan dit betekenen dat je ongezond bent. Voordat we verder gaan op deze signalen, heb ik voor jou een korte opsomming gemaakt van gezonde gewoontes.

Doe deze dingen om minder ongezond te leven 

 • Drink voldoende water, minimaal 1.5 à 2 liter per dag
 • Beweeg regelmatig, minstens 30 minuten per dag
 • Eet gevarieerd en voeg voldoende groente, fruit en vezels toe aan je voeding
 • Slaap tussen de 7 en 9 uur per nacht
 • Ontspan regelmatig, om stress te voorkomen

Hieronder zoals beloofd de 10 signalen, waarmee je lichaam je probeert te vertellen dat je ongezond bent.

Signaal 1: Je kan niet goed slapen

Natuurlijk slaapt iedereen wel eens een keer minder goed. Dat is niet meteen iets om je zorgen over te maken. Als je hier echter vaker last van hebt, is het verstandig om te onderzoeken of er een onderliggende oorzaak is. Het kan namelijk ook een van de signalen zijn, dat je ongezond bent. Waarmee je lichaam probeert te vertellen dat er iets aan de hand is en dat je er een ongezonde leefstijl hebt.

Als je slapeloosheid ervaart, dan is het goed om een slaapdagboek bij te gaan houden. Hierin schrijf je op: wanneer en hoe lang je hebt geslapen, wat je overdag hebt gedaan en of je bepaalde middelen hebt gebruikt (zoals: koffie, nicotine, alcohol, drugs of medicijnen). Door dit een langere periode te doen, kan het je helpen om de oorzaak van jouw slaapproblemen te achterhalen. Als je veel snurkt, kan dit ook een teken van slaapapneu zijn. Dit is een aandoening waarbij je adem tijdens het slapen tijdelijk stokt.

Signaal 2: Je wordt kleiner

Dit is een signaal dat vaak onopgemerkt blijft, omdat we onszelf als volwassenen eigenlijk nooit meer opmeten. Toch kan het korter worden een teken zijn dat je ongezond bent. Hoewel algemeen wordt gedacht dat je krimpt als je ouder wordt, hoeft dit niet het geval te zijn. Het krimpen heeft te maken met de staat van je botten en het is best mogelijk dat je heel jouw leven sterke botten blijft houden.

Als je lengte afneemt, kan dat veroorzaakt worden door botontkalking. Wat weer kan komen omdat je:

 • niet voldoende beweegt
 • te weinig kalk binnenkrijgt via voeding
 • te weinig wordt blootgesteld aan zonlicht
 • lichaam te weinig vitamine D opneemt 
 • in de overgang bent 
 • bepaalde medicatie gebruikt 
 • een onderliggende ziekte hebt

Signaal 3: Je hebt vet rond de heupen en/of buik

Als je lichaam een vorm van een appel heeft, met vet rondom de buik en/of de heupen kan dit een teken zijn dat je ongezond bent. Om specifieker te zijn: je hebt dan meer kans op problemen die te maken hebben met je metabolisme. Denk aan het metabool syndroom, waarbij er 5 risicofactoren zijn: abdominale obesitas (vet rond de buik), een hoge bloeddruk, een laag HDL-cholesterolgehalte en een verhoogd glucosegehalte en/of triglyceridengehalte in het bloed.

Deze 5 factoren geven een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes 2. Er is nog best veel onduidelijkheid, over de oorzaken van het metabool syndroom. Een gezond gewicht handhaven, gezonde voeding en voldoende beweging, zijn dingen die in ieder geval helpen voor je gezondheid.

Drink voldoende, beweeg regelmatig, eet gevarieerd, slaap voldoende en ontspan regelmatig.

Signaal 4: Je bent erg vaak moe

Moeheid kan erg vervelend zijn, zeker als je constant moe bent zonder een directe aanleiding. Een keertje moe zijn na een dag fysiek hard werken of het zorgen voor jonge kinderen is natuurlijk heel normaal. Maar, als de oorzaak onduidelijk is, kan het zijn dat je lichaam je iets probeert te vertellen.

Jouw moeheid kan komen door het nuttigen van producten die ongezond zijn, denk aan: erg bewerkte voeding, sigaretten, alcohol, suiker en gefrituurde voeding. Het kan ook veroorzaakt worden door stress, omdat je lichaam dan als het ware in een constante vluchtmodus zit. Probeer voldoende uit te rusten, maar ook te blijven bewegen en op zoek te gaan naar ontspanning. Zo kun je je lichaam weer opladen.

Signaal 5: Je hebt donkergekleurde urine

Je urine vertelt je heel veel over de gezondheid van je lichaam. Het klinkt misschien niet als het meest fijne om te doen, maar af en toe checken welke kleur je urine heeft kan een hoop ellende voorkomen.

Als je urine een donkergele kleur heeft, kan dat betekenen dat je niet genoeg water drinkt. Je lichaam is dan niet goed gehydrateerd en dat is erg ongezond. Onthoud hierbij dat alcohol het tegenovergestelde effect heeft en juist vocht uit je lichaam onttrekt. Het beste is om voldoende water te drinken en eventueel vers sap of kruidenthee. Als je het lastig vindt om voldoende te drinken, zorg er dan voor dat je altijd een flesje water bij hebt. Zet deze in het zicht, om jezelf er regelmatig aan te herinneren om een slok water te drinken.

Signaal 6: Je bent vaak zenuwachtig

Als je vaak het gevoel hebt dat je zenuwachtig of angstig bent, kan dit tevens een signaal van je lichaam zijn dat je ongezond bent. Gevoelens van angst kunnen een mentale oorzaak hebben, maar het kan echter ook een fysieke oorzaak hebben of een mix zijn van beide. Angstgevoelens kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van hormonale onevenwichtigheden of hyperthyreoïdie. Dit is een aandoening waarbij je schildklier te veel schildklierhormonen aanmaakt en het komt vooral voor bij vrouwen.

Het beste dat je kunt doen als je je angstig voelt, is bij jezelf te rade gaan of er een oorzaak is voor deze gevoelens. Probeer hier vervolgens iets aan te doen, eventueel met hulp van een professional zoals een psycholoog. Zijn er geen aanwijsbare oorzaken voor jouw angstgevoelens of zenuwachtigheid, neem dan contact op met je huisarts. Signalen van langdurige stress geven aan dat je ongezond bent.

No stress programma bij langdurige stress, overspannenheid en burnout. Bureau Breinfijn.

No Stress Programma

Het No Stress programma helpt om structureel je copingvaardigheden te verbeteren zodat je sneller herstelt van stress, overspannenheid en burnout

Voorkom stress

Signaal 7: Je hebt een onregelmatige stoelgang

Je darmen en ontlasting kunnen je een hoop vertellen over je gezondheid. Als je niet vaak naar het toilet moet voor nummer twee, bijvoorbeeld om de dag, dan kan er meer aan de hand zijn. Als je last hebt van constipatie, betekent dit dat je lichaam de voeding niet goed kan verteren. Er kunnen dan gifstoffen door je darmwand sijpelen. Dit kan op zijn beurt weer zorgen voor ontstekingen.

Verstoppingen kunnen meerdere oorzaken hebben en het is goed om erachter te komen waardoor het komt. Ga na of je wel genoeg drinkt, genoeg vezels eet en of je voldoende beweegt. Al deze dingen zijn van invloed op je stoelgang. Als je ondanks een gezonde levensstijl toch last blijft houden van constipatie, dan kan het zijn dat je medicatie nodig hebt.

Signaal 8: Je bent vaak ziek

Als je vaak ziek bent, en hiermee doel ik op het feit dat je iedere verkoudheid of griep die de ronde doet krijgt, dan is dit een teken dat je ongezond bent. Een gezond persoon moet in staat zijn om veel van deze virussen en infecties te weerstaan. Als je altijd door iedereen wordt aangestoken, kan dit betekenen dat je geen goede weerstand hebt en je immuunsysteem niet optimaal functioneert.

Probeer je levensstijl zo gezond mogelijk te maken. Dit betekent ook weer dat je rekening moet houden met de standaarddingen, zoals: gezonde voeding, voldoende beweging en het drinken van voldoende vocht. Als het je niet lukt om bepaalde tekorten aan vitaminen of mineralen op een natuurlijke manier binnen te krijgen, vul deze dan aan met supplementen. 

Nutrifoodz Magnesium Complex. Signalen dat je ongezond bent. Supplementen voor een gezonde leefstijl.

Nutrifoods Magnesium Complex

Brengt snel het magnesiumgehalte van jouw lichaam weer in gezond evenwicht, zodat je minder pijn hebt, meer ontspanning, rustgevend slaapt en natuurlijke stressverlichting voelt…

Bestel direct

Signaal 9: Je hebt gebarsten lippen, ontstoken tandvlees en/of huidproblemen

Gebarsten lippen kunnen een signaal zijn dat je een tekort hebt aan vitamine B12. Dit herken je vooral aan kloofjes en gescheurde mondhoeken. Als je een tekort hebt aan vitamine B12, kun je dit ook merken aan: minder gevoel in de vingers, duizeligheid, een gevoel van zwakte, hoofdpijn en oorsuizen. Je kunt dit tekort aanvullen met supplementen. Soms kan het tekort ook worden veroorzaakt door medicatie of een onderliggende aandoening, zoals een darmziekte.

Ook de conditie van je tandvlees vertelt je een hoop over jouw lichaam. Als je regelmatig ontstoken tandvlees hebt of aften, kan dit betekenen dat je een lagere weerstand hebt. Het kan van allerlei oorzaken hebben als je tandvlees ontstoken is. Misschien poets je te hard, flos je niet, heb je tandplak of tandsteen, heb je veel stress of zelfs wel diabetes. Het is hoe dan ook vaak een teken dat je ongezond bent.

Huidproblemen zoals acne, psoriasis en eczeem, kunnen eveneens signalen zijn waarmee je lichaam aangeeft dat je ongezond bent. Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en heeft meerdere functies. Een daarvan is ons duidelijk maken als er iets met ons lichaam aan de hand is. Misschien heb je wel last van een allergie of heb je veel last van stress, waardoor je huid opspeelt. 

Signaal 10: Je nagels zien er anders uit

Je nagels geven vaak subtiele signalen af, als je ongezond bent. Deze zijn lang niet altijd duidelijk, maar toch vertellen ze je heel wat. Hoewel het meestal geen reden tot paniek is, is het wel iets om in de gaten te houden. Onze nagels zijn als het ware een afspiegeling van onze gezondheid. Hierdoor zien we het ook aan onze nagels, als we ongezond zijn. 

Belangrijke nagelsignalen:

 • Bleke nagels kunnen een teken zijn dat je bloedsomloop niet goed is. Extreem bleke nagels kunnen duiden op bloedarmoede, of zelfs hartfalen
 • Witte nagels of wit gekleurde nagels, kunnen eveneens een teken zijn van hartfalen. Ze komen ook voor bij mensen met diabetes
 • Gele nagels wijzen meestal op een schimmelinfectie, zoals kalknagels
 • Lepeltjesnagels zijn nagels die als het ware “hol” zijn. Het kan een signaal zijn dat je een gebrek hebt aan ijzer, maar het kan ook komen door contact met bepaalde oplos- of schoonmaakmiddelen. Ze kunnen ook worden veroorzaakt door Lupus of een andere bindweefselziekte
 • Ribbels in de nagels kunnen duiden op meerdere dingen. Eén ervan is een tekort aan bepaalde vitaminen of mineralen, zoals: vitamine A, zink en calcium. Zijn de ribbels verticaal met puntjes, dan kan het een signaal zijn dat je last hebt van psoriasis of artritis
 • Blauwachtige nagels kunnen duiden op een gebrek aan zuurstof, bijvoorbeeld door hartproblemen. Hetzelfde geldt voor rode nagelbedden 
 • Droge en broze nagels kunnen aanduiden op een aandoening van de schildklier. Ze kunnen echter ook het gevolg zijn van een schimmelaandoening
 • Zwarte lijnen onder de nagel dien je meteen te laten onderzoeken door een arts. Dit kan een melanoom zijn; een gevaarlijke vorm van huidkanker


Deze 10 signalen dat je ongezond bent, klinken misschien wel erg verontrustend. Onthoud dat ze meerdere oorzaken kunnen hebben, die lang niet allemaal ernstig zijn. Door goed op je lichaam te letten en te luisteren naar wat je lichaam jou verteld, kun je op tijd actie ondernemen en ongezondheid tegengaan. Twijfel je erg aan je gezondheid, dan is het altijd verstandig om een arts te raadplegen.

Investeren in jezelf, investeren in je bedrijf en investeren in je financiële vrijheid en toekomst. Ze gaan hand-in-hand. Des te sterker jij staat en een gezond leven leidt, des te sterker je staat in je bedrijf en kan bouwen aan een gezonde en financiële toekomst.

Tijd en gezondheid zijn kostbaar en die zijn voor mij leidend hoe ik mijn leven en mijn bedrijf leidt. Niet voor niets dat ik mijn bedrijf Health & Business Strategy heb genoemd. Met de focus op mentale en fysieke gezondheid om maximaal te kunnen presteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *