Beginnen met beleggen kan erg spannend en overweldigend zijn. Je wil jouw hardverdiende geld natuurlijk op een zo goed mogelijke manier investeren en met name als je nieuw bent in het beleggen is het lastig waar je moet starten. Hierbij vind je makkelijke tips om te beginnen met beleggen.
In dit artikel geef ik je een aantal makkelijke tips om te beginnen met beleggen.
Inhoudsopgave
Beleggen is nooit zonder risico
Houd er altijd rekening mee dat beleggen, zoals iedere vorm van investeren, risico’s met zich meedraagt. Investeer dus enkel met geld dat je kunt missen en vergeet niet dat je ook je hele of een deel van je investering kunt verliezen. Gelukkig kan het ook een geweldige manier zijn om extra inkomsten te genereren, als je bereid bent om risico te nemen. Laat je goed informeren.
>> Wil je graag meer leren over online beleggen van een expert? Of zoek je tips om te beginnen met beleggen of een netwerk van experts om je heen die je kunnen ondersteunen? Waar jij vragen aan kan stellen? Bekijk dan de Trading Navigation van Harm van Wijk. De Trading Navigator Methode geeft je toegang tot een complete 6-weekse cursus met software en een netwerk van experts ter ondersteuning voor al je vragen.
Heb je al enige ervaring met beleggen? Bepaal dan welke strategie je wilt toepassen.
Met Trading Navigator van Harm van Wijk.
Ontdek hoe u met eenvoudige software inclusief cursus geld verdient op de beurs
Tip 1: Bepaal je doel
Voordat je begint met beleggen, is het essentieel om je doel te bepalen. Wat wil je met jouw investering bereiken? Wil je financieel onafhankelijk kunnen leven, met pensioen gaan, wat extra geld verdienen voor leuke uitjes of die speciale droomreis bekostigen? Zodra je weet wat jouw doel is, kun je namelijk beginnen met het opstellen van een plan om dit te bereiken.
De volgende stap is om erachter te komen hoe snel je jouw doel wil behalen en ook hoeveel risico je bereid bent om te nemen. Als je er tijdens het nadenken achter komt dat je het geld dat je wil investeren eigenlijk niet kunt missen of als je het heel erg zou vinden als je jouw investering zou kwijtraken, dan is het waarschijnlijk geen goed idee om met dit geld te gaan beleggen.
Zodra je een doel voor ogen hebt, dien je er een bepaalde termijn aan vast te hangen. Deze termijn moet realistisch zijn en overeenkomen met de hoeveelheid risico waar jij je comfortabel bij voelt. Over het algemeen zijn investeringen op de korte termijn die veel winst kunnen opleveren risicovoller, dan investeringen op de langere termijn met een kleinere winstmarge.
Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om juist meer risico te nemen, als je pas winst wil opnemen uit je investering over tientallen jaren. Op deze manier is de kans groter dat jouw belegging kan herstellen van een eventuele neergang in de markt. Probeer voor jezelf dus om de balans te vinden tussen de hoeveelheid risico en de termijn.
Tip 2: Diversifieer je portefeuille
Uiteraard zul je ergens moeten beginnen, als je voor het eerst gaat beleggen. Het is helemaal niet erg om te beginnen met een klein bedrag in een enkel aandeel als een test, om erachter te komen hoe een bepaald platform werkt bijvoorbeeld. Maar zodra je dit weet, is het verstandig om je portefeuille zoveel mogelijk te diversifiëren. Op deze manier spreid je als het ware het risico over meerdere investeringen.
Een makkelijke manier om te starten met het diversifiëren van je beleggingsportefeuille, is door te beleggen in een Exchange Traded Fund. Dit wordt ook wel een ETF of tracker genoemd. Je kunt een ETF het beste vergelijken met een beleggingsfonds. Een ETF volgt bijvoorbeeld een index (zoals de AEX of S&P500) of een samenstelling aan producten. Het is een perfecte manier om je portefeuille op een eenvoudige manier te diversifiëren en het risico te spreiden. Ook als je werkt met een kleiner budget.
Naast het diversifiëren in verschillende aandelen, kun je ook beleggen in diverse productsoorten. Denk aan aandelen, obligaties, futures, opties en meer. Ik heb hieronder de verschillen tussen een aantal van deze activa voor je op een rij gezet:
- Beleggingsfondsen: een beleggingsfonds bevat zowel aandelen, obligaties als andere producten van meerdere ondernemingen. Beleggingsfondsen worden beheerd door experts, waar je als belegger aan kunt deelnemen
- ETF’s: een ETF is een product dat een index, grondstof, obligatie of een samenstelling aan producten volgt en in tegenstelling tot andere beleggingsfondsen als aandeel wordt verhandeld op de markt
- Aandelen : een aandeel is een verhandelbaar bewijs waarin staat dat je een deel van het kapitaal van de onderneming bezit
- Futures: een future is een termijncontract tussen twee partijen, inclusief een vastgestelde termijn en waarde. De partij die koopt heeft de long positie en de partij die de future verkoopt heeft de short positie
- Obligaties: je leent met het kopen van een obligatie geld aan een bedrijf, stad of overheid. In ruil daarvoor ontvang je rente, wat ook wel couponrente wordt genoemd. Een obligatie heeft vaak een vooraf bepaalde vervaldatum
- Opties: het kopen van een optie geeft je het recht om een specifiek product later voor een bepaalde prijs te kopen of te verkopen. Dit kunnen zowel opties zijn van een index, als van een specifiek aandeel
Trading Navigator
Ontdek hoe je met eenvoudige software inclusief cursus geld verdient op de beurs
Als je een gediversifieerde portefeuille opbouwt, dan spelen ieder van deze activa een eigen rol. Zo kun je met aandelen veel rendement behalen, terwijl obligaties over het algemeen zorgen voor kapitaal behoud. Uiteraard is het ook hier weer belangrijk om te onthouden dat iedere vorm van beleggen risico’s met zich meedraagt, maar door het diversifiëren van je portefeuille kun je dit risico wel zoveel mogelijk spreiden. Het risico van een goed gediversifieerde portefeuille is namelijk veel kleiner, dan een portefeuille waarbij je al jouw geld hebt belegd in één enkel aandeel.
Tip 3: Herbalanceren
Eens in de zoveel tijd is het essentieel om een kritische blik te werpen op je portefeuille en eventuele aanpassingen te maken. De markt is constant in beweging en dit is uiteraard ook van invloed op jouw beleggingen. Vergelijk jouw portefeuille opnieuw met de door jou opgestelde doelen en termijnen, om te zien of jouw beleggingen hier nog steeds bij passen.
Na een lange bull run (als de prijzen van aandelen snel stijgen) kunnen bijvoorbeeld sommige aandelen een veel groter onderdeel uitmaken van jouw portefeuille, dan in eerste instantie je bedoeling was. Hierdoor neem je na verloop van tijd misschien ook wel meer of juist minder risico dan je zou willen.
Herbalanceren is de oplossing om dit te voorkomen, door bepaalde posities te verkopen en opbrengsten te verplaatsen. Herbalanceer jouw beleggingsportefeuille minimaal een keer per jaar, maar doe dit ook als de markt een grote verandering doormaakt.
Als je twijfelt of het de moeite waard is om je portefeuille te herbalanceren, vraag je dan af hoe je jezelf zou voelen als een bepaald aandeel enorm in waarde zou dalen. Als je je hierbij oncomfortabel zou voelen, is het tijd om veranderingen door te voeren. Zelfs als je een kleine portefeuille hebt, is het belangrijk om de juiste balans te vinden binnen de soorten aandelen en activa’s. Laat geen enkele activa een te groot deel krijgen, van jouw algehele portfolio.
Tip 4: Kijk uit voor leverage (hefboomwerking)
Naast bovengenoemde activa, zijn er ook hefboomproducten. Deze worden met name door ervaren beleggers gebruikt, om met een kleine investering een hoog rendement te behalen. Echter gaat hiermee ook een hoog risico gepaard. Hefboomproducten worden verstrekt door grote financiële instellingen en worden onder andere turbo’s, boosters of sprinters genoemd. Stel dat een aandeel 1% stijgt en je een hefboom van 5 gebruikt, dan profiteer je van een stijging van 5%.
Als je begint met beleggen dien je uit te kijken voor deze hefboomwerking, in het Engels ook wel leverage genoemd. Je leent namelijk geld om het potentiële rendement te verhogen. Je kunt hierdoor eenvoudig en snel in financiële problemen komen. Zelfs ervaren beleggers dienen erg uit te kijken voor deze hefboomwerking, aangezien het catastrofale gevolgen kan hebben als dit hefboomeffect niet in je voordeel werkt. Vermijd hefboomproducten dus ten aller tijde, zolang je deze nog niet volledig begrijpt.
Tip 5: Doe het rustig aan
Als je gaat beginnen met beleggen, wil je natuurlijk zo snel mogelijk en zo veel mogelijk winst maken. Om je geld voor je te laten werken, heb je echter geduld nodig en het is dan ook verstandig om rustig aan te doen. Beleggen is een vorm van investeren die met name op de lange termijn erg winstgevend kan zijn. Je zal kennis moeten opdoen om te begrijpen hoe dit precies in zijn werk gaat. Neem dan ook de tijd om het beleggen onder de knie te krijgen. Onthoud dat dit gepaard zal gaan met vallen en opstaan.
Tip 6: Bepaal je beleggingsstijl
Tips om te beginnen met beleggen. Zoals ik al in de eerste tip heb besproken, is het goed om een bepaald doel voor ogen te hebben. Iets anders dat je zal helpen om succesvol te beleggen, is het bepalen van je beleggingsstijl. Kies de vorm die past bij de door jou gestelde doelen en termijnen. Hierbij heb je de keuze uit actief en passief beleggen.
Als je kiest om actief te beleggen, dan speel je als belegger in op de veranderingen in de markt. Actieve beleggers handelen vaak in meerdere soorten activa, waaronder opties en futures. Om actief te beleggen zul je je echt moeten verdiepen in het beleggen zelf. Leren om de markt zo goed mogelijk te begrijpen. Het is een stijl die doorgaans meestal door ervaren beleggers wordt gekozen, omdat het naast kennis ook veel tijd vergt.
Wat is passief beleggen?
Een simpelere manier om te beginnen met beleggen, is passief beleggen. Bij passief beleggen leg je de focus op de lange termijn. Terwijl deze bij actief beleggen meer op de korte termijn ligt en het behalen van zoveel mogelijk rendement. Als je passief wil beleggen kun je het beste kiezen voor meerdere stabiele producten met een laag risico. Op deze manier spreid je het risico zoveel mogelijk, bijvoorbeeld door te investeren in ETF’s. Uiteraard kun je ook een andere beleggingsstijl kiezen of langzamerhand een steeds actievere vorm van beleggen aannemen.
>> Wil je graag meer leren over online beleggen van een expert? Of zoek je een netwerk van experts om je heen die je kunnen ondersteunen en waar jij vragen aan kan stellen? Bekijk dan de Trading Navigation van Harm van Wijk. De Trading Navigator Methode geeft je toegang tot een complete 6-weekse cursus met software en een netwerk van experts ter ondersteuning voor al je vragen.
Trading Navigator
Ontdek hoe je met eenvoudige software inclusief cursus geld verdient op de beurs
Lees ook mijn blog: Wat te doen met spaargeld? Wat kan je doen met je spaargeld? Hoe kan jij je geld voor jou laten werken? Lees hier andere mogelijkheden wat jij met je spaargeld kan doen.