Ondernemers Mindset: Welke mindset past bij succes?

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Ondernemer zijn, is iets dat niet voor iedereen is weggelegd en als je start met een eigen bedrijf is dit geen garantie voor succes. Welke ondernemers mindset levert je meer succes op? Wat zijn de kenmerken van een succesvolle ondernemer?

Een van de dingen die belangrijk zijn om succesvol te zijn als ondernemer is je mindset. In dit artikel ga ik op zoek naar de mindset die het beste is om je kans op succes als ondernemer te vergroten. (Inclusief inspirerende quotes van bekende mensen met deze ondernemers mindset). 

Wat is een ondernemers mindset?

Voordat we ingaan op het soort mindset dat je nodig hebt om succesvol te zijn in datgene wat je doet, is het belangrijk om eerst even kort te omschrijven wat een ondernemers mindset precies is. Een ondernemers mindset is een combinatie van overtuigingen en denkprocessen, waarbij je de wereld op een bepaalde manier ziet. Het zijn dingen die jou als ondernemer drijven, zoals de overtuiging dat je de kracht hebt om je leven te veranderen en op die manier te leven als jij dat wil. Mensen met een ondernemers mindset geloven dat ze in staat zijn om zichzelf te ontwikkelen en hun onderneming te laten groeien, om uiteindelijk succes te behalen.Daarom spreek ik altijd over een groeimindset. 

Wat succes is, is uiteraard voor iedereen persoonlijk. Volgens de Van Dale is succes “een goede afloop, uitkomst of uitslag” of “iets dat goed afloopt”. Over het algemeen kun je succes meten aan de hand van de door jou gestelde doelen. Waarbij het vooral belangrijk is of je in je eigen ogen succesvol bent. Want uiteindelijk gaat het om een gevoel, dat je de dingen hebt bereikt die je graag wilde behalen. Voor mij is het belangrijk dat je jouw energie, kracht en leiderschap ook uitstraalt, want jouw klant die voelt ook hoe sterke groeimindset jij hebt. 

En realiseer je. Jouw bedrijf groeit niet verder dan jij als de leider van je bedrijf, dus blijf jezelf ontwikkelen zowel op persoonlijk- als op zakelijk gebied. 

De kenmerken van een ondernemers groeimindset

Als ondernemer is het belangrijk om op een bepaalde manier te denken, iets dat je vervolgens weer aanzet tot een bepaalde manier van handelen. Hieronder heb ik een aantal kenmerken voor jou op een rij gezet van een ondernemers groeimindset. Maak je overigens geen zorgen als je deze aspecten niet (allemaal) bezit. Het voordeel van een mindset is dat je eraan kunt werken, want het is tenslotte het Engelse woord voor “een manier van denken”. Je kunt dus leren om te denken als een ondernemer.

Zelfstandig

Een van de belangrijkste kenmerken van een ondernemers mindset is de drang naar zelfstandigheid. Dit betekent dat je graag je eigen weg volgt en zelf bepaalt hoe je de dingen aanpakt. Het betekent ook dat je je niet snel laat beïnvloeden door anderen, al kan het natuurlijk geen kwaad om advies aan te horen van mensen die ergens verstand van hebben. 


Quote Estee Lauder – Oprichtster van het gelijknamige cosmeticabedrijf en heeft de term ongeparfumeerd bedacht:

I never dreamt for success. I worked for it”. 

Gemotiveerd

Ondernemer zijn betekent gedisciplineerd en strategisch werken en hierbij past over het algemeen geen 9 tot 5 mentaliteit. Om succes te hebben als ondernemer moet je gemotiveerd zijn om te werken, zonder dat je hiervoor door iemand anders moet worden aangespoord. Waardoor we meteen ook bij de volgende eigenschap aankomen, doorzettingsvermogen.

Quote Henry Ford – uitvinder van de personenauto en begon in 1903 zijn eerste autofabriek:

“When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it”. 

Doorzettingsvermogen

Motivatie en doorzettingsvermogen hangen nauw met elkaar samen, want beide heb je nodig als je tegen problemen aanloopt. Problemen oplossen hoort nu eenmaal bij het ondernemen en fouten zijn vaak de dingen waarvan jij als ondernemer het meeste leert. Het maken van fouten kun je het beste zien als een leerproces waar je doorheen moet, om er vervolgens sterker uit te komen. Als je niet in staat bent om door te zetten in moeilijke periodes, is het onmogelijk om als ondernemer succesvol te zijn.

Quote Warren Buffett – Amerikaanse ondernemer en zakenman met een geschat vermogen van 109 miljard dollar:

“We don’t have to be smarter than the rest, we have to be more disciplined than the rest”. 

Verantwoordelijk

Een andere eigenschap van ondernemers is een gevoel van verantwoordelijkheid. Ondernemers weten dat ze uiteindelijk zelf verantwoordelijk zijn, ook al gebeurt iets buiten hun schuld om. Dit houdt in dat je jouw succes niet laat afhangen van anderen en jezelf de verantwoordelijkheid neemt. Door verantwoordelijkheid te nemen voor alles wat er jou kant op komt, zul je in staat zijn om dit te verbeteren en vooruitgang te boeken. De enige die jou tegenhoudt ben jij namelijk zelf.

Quote Peter Drucker – Amerikaanse hoogleraar en schrijver, met een specialisatie in management:

“The best way to predict the future is to create it.”

Groots denken en vooruit kijken

Als ondernemer moet je in staat zijn om groots te denken en ervan overtuigd zijn dat je een situatie kunt verbeteren. Denk aan het creëren van meer kansen, het verdienen van meer geld en het verbeteren van je eigen kunnen. Iemand met een ondernemers mindset ziet een overvloed aan nieuwe mogelijkheden en kansen. Als Business Strateeg help ik ambitieuze ondernemers om strategisch te vernieuwen om door te groeien. Juist door nieuwe mogelijkheden en kansen te creëren jouw onderscheidende positie in de markt vergroten en jouw waardepropositie te versterken, waardoor jij wordt opgemerkt door jouw topklanten.


Quote Richard Branson – Britse zakenman en oprichter van de Virgin Group:

Business opportunities are like buses, there’s always another one coming”.

en strateeg voor ambitieuze ondernemers die strategisch willen vernieuwen om door te groeien naar de top van hun markt.

Onderscheidend in de markt met een Winstgevende Strategie

Alleen voor ambitieuze ondernemers die willen innoveren en groeien op een onderscheidende en strategische manier.

Gerdi Hulsink

Business Strateeg, meer dan een business coach voor ambitieuze ondernemers die groots denken en grootse ambitieuze plannen hebben.

Doel georiënteerd

Succes is een gecompliceerd begrip, maar door jezelf doelen te stellen kun je dit erg eenvoudig maken. Doelen kun je namelijk meten en daardoor kun je uiteindelijk concluderen of het behalen van jouw doelen succesvol is. Een manier om doelen te meten is door deze op te stellen in de vorm van SMART doelen. SMART staat voor doelen die zowel: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden zijn. Een voorbeeld van een SMART doel is bijvoorbeeld: Binnen een maand tijd wil ik mijn investering van 1.000 euro hebben verdubbeld door x nieuwe klanten te krijgen. Bij het opstellen van doelen is het belangrijk om onderscheid te maken tussen korte- en lange termijn doelen. Op deze manier kun je kleine successen behalen, terwijl je naar het grotere doel toe werkt.

Quote Marie Forleo – Amerikaanse onderneemster en de schrijfster van het boek Everything is Figureoutable:

“Success doesn’t come from what you do occasionally, it comes from what you do consistently”.

Niet bang zijn om te falen

Zoals al eerder besproken, is het maken van fouten onoverkomelijk als ondernemer. Als je een ondernemers mindset wil hebben, mag je niet bang zijn om fouten te maken of om te falen. Falen is niets meer dan een leermoment dat je helpt om dichter bij jouw doel te komen. Onthoud ook dat het maken van een fout niets zegt over jou als persoon. Falen betekent namelijk niet dat je onsuccesvol bent, maar het gaat erom hoe je hiermee omgaat. Probeer dankbaar te zijn voor de fouten die je maakt en er zoveel mogelijk van te leren.

Quote Thomas Edison – Uitvinder, onder andere van de gloeilamp, filmcamera en fonograaf:

I have not failed, I’ve just found 10.000 ways that don’t work”.

Willen groeien

Als ondernemer is het belangrijk om de drang te hebben om vooruit te komen en om te groeien. Dit geldt zowel voor je persoonlijke vaardigheden, als de groei van je onderneming. Iemand met een ondernemers mindset is ervan overtuigd dat ze zelf invloed hebben op hun eigen groei en hoe ze hun leven leiden. Terwijl mensen zonder deze mindset het leven meer zien als iets dat vast staat. Veel ondernemers zijn ervan overtuigd dat je jezelf moet blijven ontwikkelen, om ook als onderneming te kunnen blijven groeien. Iets waardoor we bij het volgende kenmerk aankomen

Quote Elon Musk – Op het moment van schrijven de rijkste man op aarde en oprichter van SpaceX en Tesla:

“It is possible for ordinary people to choose to be extraordinary”. 

Gerdi Hulsink  de business strateeg voor jouw onderscheidende positie in de markt en een winstgevende strategie. Meer tijd om die dingen te doen waar jij goed in bent en energie van krijgt, werken met de leukste klanten en meer waarde en meer omzet

Gerdi Hulsink – Business Strateeg voor ambitieuze ondernemers die willen innoveren – strategisch vernieuwen om door te groeien naar de top van hun markt.

Door te doen waar jij knettergoed in bent en waar jij energie van krijgt versterk jij jouw onderscheidende positie in de markt en word jij opgemerkt door jouw topklanten.

Zet jezelf ijzersterk neer en wees onvergelijkbaar.

Dat maakt jou opMERKelijk Winstgevend en ga jij leven en ondernemen op jouw voorwaarden.

Ongelimiteerd vrij leven.

Nieuwe dingen willen leren

Jezelf blijven ontwikkelen, betekent ook het leren van nieuwe dingen en een bepaalde nieuwsgierigheid om dingen te begrijpen en kunnen. Dit kan op tal van manieren, door het lezen van informatieve boeken, het volgen van een coachingtraject bij een strategische business coach of het volgen van cursussen, het uitproberen van iets nieuws en ga zo maar door.

Quote Steve Jobs – Mede-oprichter van Apple en zat in de raad van bestuur van Pixar: 

“Innovation is the ability to see change as an opportunity – not a threat”.

Samenwerken

Om een succesvolle onderneming op te bouwen is teamwork nodig. Veel ondernemers denken dan ook in “wij”, in plaats van “ik”. Naast het samenwerken is het ook belangrijk dat je om kunt gaan met kritiek en hier indien nodig waardevolle informatie uithaalt. Evenals het altijd open staan voor nieuwe ideeën, ook die van anderen.

Quote Bill Gates – Amerikaanse filantroop en ondernemer, bekend als mede-oprichter van Microsoft: “Power comes not from knowledge, but from knowledge shared”.  

Flexibel

Als je wil denken als een ondernemer, moet je in staat zijn om flexibel te zijn. Als een bepaald idee niet lukt, is het tijd om iets anders te proberen. Bij deze eigenschap komt ook een stukje creativiteit kijken, omdat je out-of-the-box zal moeten leren denken.

Quote Seth Godin – Ondernemer en auteur, die begonnen is met een bedrijf voor het verpakken van boeken en nu zelf bestsellers schrijft:

Don’t find customers for your product, find products for your customers”. 

Positief blijven

Een van de belangrijkste eigenschappen van een ondernemers mindset heb ik voor het laatst bewaard en dat is positief blijven. Om succesvol te zijn is het belangrijk om een positieve mindset te hebben. Dit helpt je namelijk bij alle eerder genoemde eigenschappen.

Quote Mark Zuckerberg – Amerikaanse ondernemer en computerprogrammeur, bekend als mede-oprichter van Facebook:

The biggest mistake is not taking any risk”.

Meer lezen over investeren in je bedrijf en hoe je bedrijf kan laten groeien?

Gezond ondernemen op alle vlakken, lees hier de invloed van je mindset op je succes in leven en je bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *