Hoe je Niet Fit Voelen kunt aanpakken

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Jezelf niet fit voelen, is ontzettend vervelend en het belemmert je in je dagelijkse bezigheden. Als je vaak moe bent, kost het meestal al moeite om eenvoudige taken te doen, laat staan dat je de energie hebt om je doelen waar te maken. 

In dit artikel gaan we in op dit probleem en geef ik jou een aantal handige tips wat je kunt doen als je jezelf niet fit voelt. Met als doel om weer optimaal en met frisse energie van het leven te genieten.

Je krijgt meer energie door:

  • goed voor je lichaam te zorgen
  • stress te verminderen 
  • slechte gewoontes aan te pakken
  • je nachtrust te bevorderen

Waarom voel je je niet fit?

Als je je niet fit voelt, is het allereerst belangrijk om jouw gezondheid te laten controleren. Het is verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts om je situatie te bespreken. Hou van tevoren een logboek bij, waarin je noteert wanneer je last hebt van vermoeidheid. Je kunt er ook andere dingen in bijhouden, zoals je eetgewoonte en hoeveel uur je hebt geslapen. Door je goed voor te bereiden, kun je jouw huisarts om gericht advies vragen. Het is belangrijk om medische oorzaken uit te sluiten, want vermoeidheid is ook een symptoom van meerdere aandoeningen en ziektes. Dit is geen reden om in paniek te raken, maar het is altijd goed om bepaalde dingen uit te sluiten. Mocht er meer aan de hand zijn, dan kun je er maar beter op tijd bij zijn. Eventueel kun je ook een bloedonderzoek laten doen, om te kijken of je een bepaald tekort hebt aan mineralen of vitaminen. Een tekort aan vitamine B12 of vitamine D, kan bijvoorbeeld een oorzaak zijn van (chronische) vermoeidheid.

Hoe je meer energie krijgt

Als je je niet fit voelt, zijn er gelukkig veel dingen die je kunt proberen om jouw energieniveau weer op pijl te krijgen en vermoeidheidsklachten tegen te gaan. Vaak is het een combinatie van meerdere dingen, die ervoor zorgen dat je je weer fit voelt. Hieronder heb ik voor jou acht tips, om futloosheid en jezelf niet fit voelen aan te pakken.

1. Beweeg vaker

Een van de meest voorkomende redenen dat mensen zich moe en niet fit voelen, is omdat ze te weinig bewegen. Helaas is te weinig bewegen veelal weer een gevolg van de vermoeidheidsklachten. Toch is het belangrijk om jezelf te verplichten om regelmatig te bewegen. Kies een sport of vorm van beweging uit die bij jou past en stel een schema op waaraan je je moet houden. Bouw het sporten of bewegen rustig op, zodat je het daadwerkelijk volhoudt. Regelmatig eventjes bewegen, is veel beter dan helemaal niet bewegen en meestal wordt het steeds leuker als je eenmaal bezig bent.

Heb je weinig tijd om naar de sportschool of het zwembad te gaan, kies er dan voor om te gaan hardlopen of schaf een crosstrainer of loopband aan. Op die manier heb je geen reistijd en kost het sporten je misschien maar een half uurtje per dag. Als sporten niet gaat, kies dan voor wandelen, fietsen of een andere vorm van beweging die wel lukt. Een perfecte optie is het volgen van online yoga, een perfecte manier om aan je eigen gezondheid te werken waar en wanneer jij maar wilt, zoals Practice Happy with Yoga.

yoga voordelen

Practice Happy with Yoga

Onbeperkt Online Yoga waar en wanneer je maar wilt.

Op ieder moment opzegbaar. Bespaar € 10 op jaarbasis.

Start Direct>>

2. Drink voldoende water

Niet alleen tijdens en na het bewegen is het belangrijk om voldoende te drinken. Hydratatie is essentieel voor je lichaam en te weinig drinken kan ook vermoeidheid tot gevolg hebben. Er wordt aanbevolen om ongeveer 1,5 a 2 liter (water) per dag te drinken. Een tekort aan vocht kan leiden tot hoofdpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid. Probeer zoveel mogelijk water te drinken, in plaats van suikerhoudende drankjes en drankjes met cafeïne of theïne. Water is de beste en meest gezonde manier om je lichaam te hydrateren. Als je het vaak vergeet om water te drinken, zet dan een flesje naast je neer tijdens het werk of in de auto. Het is op deze manier ook makkelijker om bij te houden hoeveel je al hebt gedronken.

Zorg er natuurlijk ook voor dat je niet doorslaat, want hele grote hoeveelheden water drinken, kan in het ergste geval leiden tot watervergiftiging. Onze nieren kunnen maar een beperkte hoeveelheid water verwerken. 

3. Eet gezond

Het is vaak moeilijk om gezond te eten als je je niet fit voelt, maar toch is dit essentieel om energie terug te krijgen. Telkens de frituur aanzetten, omdat het makkelijk is en gezonde dingen overslaan, eist tenslotte zijn tol op jouw lichaam. Het eten van veel toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten zorgt bijvoorbeeld voor vermoeidheid. Deze voedingsmiddelen zorgen voor een tijdelijke energie boost, door een piek in je bloedsuikerspiegel. Het nadelige gevolg is, dat je je daarna uitgeput voelt. Gezonde voeding geeft jou geleidelijk en gedurende de hele dag door energie. Het is belangrijk om zo te eten, dat je bloedsuikerspiegel in balans is. Dit doe je door te kiezen voor trage koolhydraten. 

Als je boodschappen gaat doen, doe dit dan als je geen honger hebt. Haal zoveel mogelijk gezonde voedingsmiddelen in huis en zorg er ook voor dat je een aantal gezonde snacks meeneemt. Als je weinig tijd en zin hebt om te koken, probeer dan dubbele porties te maken. Stop vervolgens de helft in de vriezer en zo heb je altijd een gezonde maaltijd in huis die je alleen nog maar hoeft op te warmen. Een tekort aan bepaalde vitaminen of mineralen kun je eventueel aanvullen met supplementen. 

Een goede manier om meer te leren over gezonde voeding en energiebalans is via de Cooking Academy. Onwijs goede culinaire online cursussen en workshops over gezonde en voedzame voeding.

cooking academy

Culinaire Online Cursussen

Kies uit de vele online cursussen en workshops

Meld je Direct aan voor een gratis proefles

Lees ook mijn artikel over 10 websites waar je terecht kan voor gezond eten.

4. Voorkom stress

Stress staat erom bekend een oorzaak te zijn van jezelf vaak niet fit voelen. Probeer daarom stress zoveel mogelijk te voorkomen. Een van de dingen die je kunt doen om stress te verminderen is het beoefenen van mindfulness, zoals yoga of meditatie. Zorg er ook voor dat je niet te veel hooi op je vork neemt en je ruimte vrijhoudt in je agenda om lekker niets te doen. Als je veel last hebt van stress kan het fijn zijn om je problemen van je af te schrijven of door er met iemand over te praten. Dit laatste kan zowel met iemand die je vertrouwt, als met een deskundige. Zoek naar een manier die jou helpt om stress te verminderen, waardoor je jezelf fitter gaat voelen.

Ben je ondernemer en sta je onder constante druk? Overweeg een business strateeg die meedenkt met jouw bedrijf. Zo bewaar jij het overzicht. Als Business Strateeg help ik ambitieuze ondernemer om niet harder, maar juist slimmer te gaan ondernemen. Door te gaan DOEN waar ze knettergoed in zijn, energie van krijgen en impact maken en te gaan leven en ondernemen op eigen voorwaarden.

5. Vermijd cafeïne

Cafeïne heeft een stimulerende werking en kan ervoor zorgen dat je prestaties verbeteren. Het heeft echter ook een nadeel en dat is dat cafeïne juist voor vermoeidheidsklachten zorgt. Cafeïne zit echter niet alleen in koffie, maar ook in bepaalde soorten thee, frisdranken, bepaalde pijnstillers en in cacao.

Als je een liefhebber bent van cafeïne en dit regelmatig nuttigt dan treedt er gewenning op. Als je plotseling stopt met het drinken van koffie, kan dit er bijvoorbeeld voor zorgen dat je hoofdpijn krijgt, dat je handen gaan trillen en dat je erg vermoeid wordt. Drink je bijvoorbeeld enkel koffie op je werk en heb je in het weekend last van moeheid en hoofdpijn? Dan is de kans heel groot dat je last hebt van deze ontwenningsverschijnselen. Het goede nieuws is wel, dat als je stopt met het gebruik van cafeïne, deze ontwenningsverschijnselen maximaal een week aanhouden.

6. Beperk je snelle suiker inname

Er zijn verschillende soorten suikers en de ene is een stuk slechter voor je lichaam dan de andere. Zo zit er in een appel bijvoorbeeld suiker, maar dit is niet te vergelijken met de suiker die zit in een pakje appelsap. Geraffineerde suikers zorgen voor een energieboost, maar erna voel je je alleen nog maar moeier. De suiker die in fruit zit is daarentegen wel gezond voor je lichaam, alleen duurt het even voordat deze door je lichaam kan worden opgenomen.

Geraffineerde suikers zitten echter niet alleen in de voor de hand liggende producten zoals koekjes, snoep en frisdrank. Suiker wordt namelijk aan ontzettend veel voedingsmiddelen toegevoegd, zoals: sauzen, brood en kant en klaar maaltijden. Als je de hoeveelheid snelle suikers wil beperken, inspecteer de etiketten dan goed tijdens het winkelen.

7. Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is erg belangrijk, om de volgende dag weer helemaal fit te zijn. Als je niet goed slaapt, niet in slaap kunt komen of moe wakker wordt, is het slim om te kijken of er een oorzaak is voor jouw slechte nachtrust. Soms kan het iets simpels zijn, zoals:

  • te veel drinken voor het slapengaan, waardoor je ‘s nachts vaak moet plassen 
  • ‘s avonds laat nog cafeïne of suiker nuttigen, waardoor je niet goed in slaap komt
  • een partner die snurkt, waardoor je ‘s nachts wakker wordt
  • een slecht matras, waardoor je lichaam zich niet optimaal kan ontspannen

Probeer erachter te komen hoe je jouw nachtrust kunt verbeteren. Vermijd het gebruik van je telefoon voor het slapen gaan, zorg dat het niet te warm of te koud is in de slaapkamer en zorg ervoor dat je geen last hebt van omgevingsgeluiden (bijvoorbeeld door het dragen van oordopjes.). Ikzelf doe graag ontspannende yoga van Practice Happy with Yoga oefeningen voordat ik gaat slapen.

stabiliteit

Practive Happy with Yoga

Sinds ik op het platform kan sta ik elke dag op de mat.

Afhankelijk van de tijd die ik heb of hoe ik me voel, vind ik altijd wel de geschikte les.”

Start Direct>>

Als je eenmaal slecht slaapt, kan het niet kunnen slapen tevens de oorzaak worden van het probleem. Hoe meer je erover nadenkt dat je niet kunt slapen, hoe erger dit daadwerkelijk wordt. Probeer dan manieren te vinden om je gedachten te verzetten of maak gebruik van alternatieve therapieën, zoals acupunctuur. 

8. Doorbreek ongezonde gewoontes

Velen van ons hebben wel een aantal gewoontes, waarvan we stiekem weten dat deze niet gezond zijn. Dit zijn vaak dingen waardoor we ons prettig voelen en waar we juist naar grijpen op momenten dat we ons minder fit voelen. Nieuwe gewoontes hebben 14 dagen nodig, voordat je lichaam eraan gewend is. Bijvoorbeeld als je eerder naar bed wil gaan of iedere ochtend wil gaan sporten. Vooral als je je altijd moe voelt, is het goed om aanpassingen te maken en je dagritme te verbeteren. 

Probeer ook het gebruik van stimulerende middelen te stoppen. Het lijkt dan misschien wel dat je door een nachtmutsje of blowtje beter slaapt, maar veelal helpt dit enkel bij het in slaap komen en verstoort het juist jouw diepe slaap. Alcohol, roken en drugs zijn allemaal dingen die je niet zullen helpen om jezelf weer fit te voelen. Ze zorgen vaak voor een gevoel van lusteloosheid en het is beter om deze ongezonde gewoontes te doorbreken. Lukt dit je niet zelf, maak dan gebruik van hulpmiddelen (zoals nicotinepleisters) of vraag hulp van een expert.

Veelgestelde vragen – FAQ’s

Waarom ben ik zo moe?

Er zijn meerdere mogelijkheden waarom je je zo futloos en niet fit voelt. In dit artikel gaan we in op zowel de oorzaken van vermoeidheid, maar ook wat je eraan kunt doen om je fitter te voelen en meer energie te krijgen. 

Niet fit voelen, dat is na het lezen van dit artikel verleden tijd. Verander je leefstijl en zorg dat je je energie hoog houdt. Zodat je persoonlijk en zakelijk goed kan presteren.