Beleggen is een manier om je geld aan het werk te zetten, terwijl jij je op iets anders kan focussen. Wel is het zo dat beleggen meer is dan geld investeren in een bedrijf dat je toevallig aanstaat/interessant vindt. Helaas krijgen jongeren in Nederland hier weinig tot geen les in. Online leren beleggen, lees hoe jij kan veilig starten met beleggen.
Wanneer je geen financiële richting gekozen hebt tijdens je studie, is de kans dan ook groot dat beleggen op het eerste oog wat intimiderend kan overkomen. Zonde, want iedereen kan leren beleggen.
In dit artikel vind je de belangrijkste tips om je eerste stappen in de wereld van online beleggen op een goede manier te maken.
Inhoudsopgave
Ik zal het volgende behandelen:
- Waarom (online) leren beleggen nuttig is
- Manieren waarop je kan beleggen
- Hoe je online kan leren beleggen
- Hoe je de kansen en valkuilen leert herkennen
Laten we dus direct maar beginnen!
Geld over. Wat nu?
Stel je krijgt op de 5e van iedere maand je salaris gestort. De hypotheek is betaald, de koelkast zit vol, je hebt geen andere kostenposten meer en de volgende betaaldag is alweer bijna aanstaande. Dan heb je in principe een aantal opties:
- Je zet het geld opzij op een spaarrekening
- Je geeft het geld uit
- Je investeert het geld om (in de toekomst) extra inkomen te genereren
Spaarrekening
De tijd dat geld op een spaarrekening zetten nog interessant was, ligt inmiddels al vele jaren achter ons. Sommige banken rekenen zelfs al negatieve rente over jouw (!) spaargeld. Zelfs als dat bij jouw bank niet het geval is, dan slokt de inflatie het op den duur wel op. Een spaarrekening is dus vooral leuk voor de bank, maar jij hebt er zelf niet veel meer aan.
Uitgeven
Ik zal de laatste zijn die zegt, dat je het geld waar je zelf voor gewerkt hebt, niet uit mag geven. Het kan zelfs een heel nuttige investering zijn. Denk maar eens aan het opknappen van je huis of het volgen van een studie. Daarnaast moet er natuurlijk ook ruimte zijn voor de leuke dingen in het leven. Je werkt immers niet voor een ander.
Investeren
Toch is het de moeite waard om eens na te denken over het investeren van geld in andere zaken. Dat kan bijvoorbeeld door crypto te kopen, in vastgoed te investeren of natuurlijk de aandelenbeurs op te gaan. Gemiddeld genomen stijgen dit soort investeringen op de lange termijn namelijk vaak in waarde.
Het is natuurlijk wel zo dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie op de toekomst bieden. Zelfs de grootste beursgoeroe heeft nu eenmaal geen glazen bol. Door online te leren beleggen, kan je deze risico’s wel zo klein mogelijk houden. Hieronder gaan we daar dieper op in.
Het nut van beleggen
Door geld te beleggen laat je in feite je geld voor je werken. In plaats van dat het op de spaarrekening verstoft, kan het meeprofiteren van de groei van bijvoorbeeld de bedrijven waarin belegd wordt.
Er zijn veel mensen die angstig tegenover beleggen staan, omdat een belegging ook minder waard kan worden. Dit is een feit waar niemand onder uit kan. De realiteit wijst echter uit dat lange termijn beleggingen (over een periode van 10 tot 20 jaar) in de regel vaak flink in waarde stijgen.
Met de volgende tips en regels zorg je ervoor dat je op een veilige manier geld belegt.
Tips vóór je begint met beleggen
Leren beleggen is een proces dat nooit eindigt. Sterker nog: Het leren begint eigenlijk pas op het moment dat je begint! Eén van de belangrijkste dingen is, dat je er financieel goed genoeg voor staat om te beleggen. Dit betekent niet dat het geld tegen de plinten klotst (ook met lagere bedragen kan je beleggen), maar wel dat je jouw belegging de tijd gunt om in waarde te groeien.
Het leren begint eigenlijk pas op het moment dat je begint!
Tip 1: De investering met het hoogste rendement: Betaal éérst je onnodige schulden af
De meeste mensen hebben schulden. Studieschuld, hypotheek en misschien de leasing van een auto. Dit zijn nuttige schulden. Alhoewel de auto-leasing enigszins discutabel is, staat er wel iets van waarde tegenover. Naast dat de auto zelf waarde heeft, kan hij bijvoorbeeld essentieel zijn om op je werk te komen.
Dit ligt bij onnodige schulden anders. Voorbeelden hiervan zijn (krediet)leningen. Misschien heb je ooit in financieel slecht weer gezeten of wilde je een aankoop doen, die je je eigenlijk niet kon verantwoorden. Voor je begint met beleggen, is het verstandig om deze eerst af te betalen.
De rente op dit soort leningen ligt in gunstige gevallen op ongeveer 5% op jaarlijkse basis, maar is vaak nog (veel) hoger. Er bestaat geen enkel aandeel dat je hetzelfde rendement kan garanderen, als dat het afbetalen van je onnodige schulden doet.
Tip 2: Investeer alleen geld dat je missen kan
Een belangrijk onderdeel van beleggen, is weten hoe veel geld je investeren kan. Er bestaat geen vast bedrag of percentage van je inkomen dat te beleggen is. Belangrijk hierbij is om voor ogen te houden waarom je wil leren beleggen.
Beleggen doe je niet vanuit het oogpunt van snelle winst. In dat geval ben je namelijk niet meer aan het beleggen, maar aan het speculeren. Misschien wil je beleggen om op je oude dag een extra inkomen te hebben. Of heb je een aandelenportefeuille om na te laten aan je (klein)kinderen.
Hoe dan ook: in alle gevallen gaat het om een investering voor de lange termijn. Het is deze lange termijn, die bij beleggingen iets van zekerheid geeft. Wanneer je geld investeert dat je eigenlijk niet missen kan, ben je eerder geneigd om bij dalende koersen het geld van de markt af te halen.
Tip 3: Zorg voor een financiële buffer
Deze tip ligt in het verlengde van de vorige tip. Hoe goed het financieel momenteel ook gaat, er kan altijd een moment ontstaan dat het iets minder loopt. Onverwachte kosten of verlies van inkomen kunnen grote financiële onzekerheid met zich meebrengen.
Om die reden raadt het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) aan om een financiële buffer te hebben. Deze buffer is afhankelijk van je woonsituatie. Wanneer je een buffer hebt, hoef je je minder zorgen te maken over het geld dat je in beleggingen gestopt hebt. En ben je dus minder snel geneigd om je belegging vroegtijdig te beëindigen.
Beleggingsvormen
Er zijn veel verschillende manieren om te beleggen. Om het eenvoudig te houden kan je deze in twee groepen indelen: Veilige en risicovolle beleggingen.
Veilige beleggingen hebben in de regel een lager rendement. Het voordeel van veilige beleggingen is dat er meer zekerheid is dat dit rendement ook daadwerkelijk behaald wordt. (Staats)obligaties zijn een goed voorbeeld van beleggingen die als veilig worden gezien.
Risicovolle beleggingen hebben een hoger mogelijk rendement dan veilige beleggingen. Daarentegen is er ook (meer) kans dat de belegging uiteindelijk verliesgevend blijkt te zijn. Aandelen zijn een voorbeeld van een risicovolle belegging.
Tips wanneer je begint met beleggen
Het moment is aangebroken: Je gaat de eerste stapjes in de beleggingswereld maken. Spannend! Leren lopen gaat altijd met vallen en opstaan, het kost altijd wat tijd voor je op eigen benen kan staan. En zelfs dan kan je nog eens een kleine uitglijder maken. Met deze tips zorg je ervoor, dat je deze periode met zo min mogelijk builen doorkomt.
Tip 4: Maak een beleggingsplan
Wanneer je start met beleggen, is het belangrijk om een plan op te stellen. Dit doe je allereerst door jezelf een aantal vragen te stellen.
Wat zijn bijvoorbeeld je verwachtingen? Over hoe welke periode wil je jouw belegging spreiden? Hoeveel risico ben je bereid te lopen? Leg je eenmalig in of breid je de investering periodiek uit? Aan de hand van deze vragen wordt het gemakkelijker om je belegging op te volgen, vol te houden en op het juiste moment uit te stappen.
Tip 5: Zoek naar bedrijven met groeipotentie
Wanneer je besluit om in aandelen te investeren, lijkt het aantrekkelijk om in bedrijven te stappen, die zich in het verleden al bewezen hebben. Maar ook hier geldt: In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie op de toekomst.
Om die reden is het met name van belang om bedrijven te vinden die nog groeipotentie hebben. Beleggingsfondsen houden hier rekening mee. Kies je ervoor om zelfstandig te beleggen, is het vinden van groeipotentie in een branche of bedrijf, één van de manieren om een belegging een grotere kans van succes te geven.
Tip 6: Spreid je kansen
Ken je de reclames van Holland Casino nog? Speeltip 6 was het spreiden van je winkansen, en niet zonder reden. Natuurlijk kan je geluk hebben door op één paard te wedden en zo de spreekwoordelijke jackpot te pakken. Daarentegen is de kans dat je verliest niet veel kleiner, of zelfs groter.
Door het spreiden van je beleggingen, minimaliseer je dit risico, wat uiteindelijk belangrijker is dan een zo’n hoog mogelijk rendement te behalen. Het spreiden van je belegging kan op vele manieren.
- Beleg een verschillende soorten beleggingen – Obligaties hebben bijna een gegarandeerd rendement. Hierdoor kan je meer risico nemen met bijvoorbeeld aandelen.
- Beleg in verschillende sectoren – Door in meerdere sectoren te investeren, kan je een eventuele klap in één van de sectoren opvangen.
- Beleg in bedrijven uit verschillende landen – Hetzelfde geldt voor landen. Een minder draaiende lokale economie wordt door spreiding geen blok aan je been.
Professionele fondsen hebben portefeuilles die soms wel uit honderden verschillende aandelen en obligaties bestaan.
Blijf leren met beleggen
Anders dan bij lopen, is beleggen niet iets is dat je eenmalig leert en vervolgens voor altijd onder de knie hebt. De markt is altijd in beweging, er ontstaan nieuwe technieken en tactieken en er komen daarom altijd nieuwe kansen bij. “Oefening baart kunst” zegt men wel eens en dat geldt dus zeker voor iedereen die wil beleggen.
Leren beleggen kan op veel verschillende manieren. Zo kan je:
- Leren beleggen met boeken
- Leren beleggen met een opleiding
- Online leren beleggen met cursussen en trainingen
Exclusieve Gratis Online Training van Harm van Wijk
- Hoe je rendement maakt met eenvoudige software zelfs als je nog geen kennis of ervaring hebt…
- Hoe je je portefeuille beheert in 5 minuten per week…
- Hoe kan je met € 250 beleggen en een mooi rendement behalen?
Boeken over leren beleggen
Jezelf inlezen is waarschijnlijk de beste tip, die je kan krijgen wanneer het op beleggen aankomt. Leer over de huidige economie, lees over de verwachtingen en leer de bedrijven waarin je wil investeren grondig kennen. Van analyse tot prognose.
Daarnaast zijn boeken een geweldige manier om je kennis over beleggen bij te spijkeren. Met één van de boeken uit deze selectie zit je altijd goed.
Iedereen belegger
Dat is precies de insteek van het boek, iedereen kan leren beleggen. ‘Iedereen belegger’ is afkomstig van de hand van Pierre Huylenbroeck, ex-hoofdredacteur van De Tijd en autoriteit op het gebied van beleggen. Pierre behaalt zelf gemiddeld een rendement van 12,5 % op zijn beleggingen en toont in dit boek aan hoe jij ook succesvol kan leren beleggen.
Beleggen voor Dummies
‘Voor Dummies’ is een bekroonde serie waarin de basis van tal van specialistische of minder specialistische zaken eenvoudig worden uitgelegd. In het boek ‘Beleggen voor Dummies’ leer je alle belangrijke basisbegrippen en regels, die bij beleggen komen kijken. Uitgelezen? Dan heeft dezelfde serie ook nog ‘Beleggen in aandelen voor Dummies’ en ‘Duurzaam beleggen voor Dummies’. Online leren beleggen voor beginners in optima forma.
De intelligente belegger
De intelligente belegger is een must have voor iedereen die zich met beleggen bezighoudt. Dit door Benjamin Graham geschreven boek komt uit 1949, maar geldt nog altijd als één van de meest toonaangevende boeken op het gebied van beleggen.
De basis van het beleggen
De basis van het beleggen doet precies wat het belooft: Een stevige basis leggen voor de beginnende belegger. Alle noodzakelijke informatie over beleggen wordt in dit boek haarfijn uitgelegd, waardoor zelfs de meer ervaren beleggers het geregeld als naslagwerk raadplegen.
Verdubbel je geld in vijf jaar
Je geld verdubbelen in vijf jaar. Wie wil dat nu niet? In dit boek leert Sam Hollanders je alle technieken over hoe je verstandig kan beleggen op de beurs. Sam ziet beleggen als een ambacht en leert je in dit boek alle fijne kneepjes van het vak bij.
Cursus of opleiding over beleggen
Wil je een opleiding of cursus volgen over beleggen? Dan zijn er een aantal mogelijkheden die je goed op weg helpen.
Laudius – Beleggen voor beginners
Wanneer je snel wegwijs wil worden in de wereld van obligaties, aandelen, futures en opties, dan zit je goed met de thuisopleiding ‘Beleggen voor beginners’. Vele duizenden mensen zijn je al voorgegaan in één van de best beoordeelde opleidingen op het gebied van beleggen.
LOI – Beleggen
De Leidse Onderwijsinstellingen heeft een naam om hoog te houden op het gebied van thuisstudie. In deze zes maanden durende cursus over online leren beleggen, leer je hoe je op verstandige en succesvolle wijze kan beleggen. Voordeel van de cursus is dat er met actuele voorbeelden gewerkt wordt, zodat je gedurende de cursus direct de vorderingen kan meten.
Harm van Wijk – Trading Navigator
Dé opleiding op het gebied van beleggen is de Trading Navigator van Harm van Wijk. Harm van Wijk is één van de grootste experts in beleggen, die Nederland rijk is en schuift in die hoedanigheid ook geregeld aan bij financiële programma’s op TV.
Trading Navigator is een totaalpakket voor beleggen. Naast de cursus van zes weken is er bijvoorbeeld ook software en een agenda die jou helpen het rendement van jouw beleggingen te investeren. Wil je dus net als Harm van Wijk een rendement van zo’n 20 % op jaarlijkse basis behalen? Kijk dan zeker even naar wat Trading Navigator voor jou te bieden heeft. Laat je informeren en helpen bij het veilig starten met beleggen. Start met inzicht en ga online leren beleggen.
Trading Navigator Methode Webinar
Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar
Profiteer nu van het volgende aanbod:
50% korting op dit programma;
30 dagen 100% niet goed geld terug garantie
Zelf ben ik al jaren bezig om mijn vermogen te laten groeien door te investeren en het genereren van meerdere inkomstenbronnen. Ik deel graag mijn kennis en persoonlijke ervaringen over het investeren in mijn bedrijf en andere assets, het creëren van een moneymindset en de strategieën die voor mij het verschil maken.
Meerdere inkomstenbronnen en geldstromen creëren om financieel onafhankelijke en vrij te kunnen leven. Zodat ik niet afhankelijk meer ben van slechts mijn salaris en inkomsten uit mijn bedrijf. Hierdoor kan ik leven en ondernemen op mijn voorwaarden. En mijn tijd besteden aan die zaken die er echt toe doen.
Ben jij een high potential, een expert of dienstverlenende ondernemer? Wil je ook meerdere inkomstenstromen genereren en jouw geld voor jou laten werken? Volop van het leven kunnen genieten en een succesvol bedrijf leiden? Als Strategisch Business Partner (meer dan een Business Coach) heb ik mijn Programma Unlimited Freedom, waar jij nieuwe perspectieven voor groei en (financiële) vrijheid in je persoonlijke- en zakelijke leven gaat zien en exact weet hoe jij dat gaat realiseren.