Voor veel ondernemers is loslaten behoorlijk moeilijk.
Je hebt je bedrijf opgezet en voelt je er verantwoordelijk voor. Terwijl je door het loslaten van bepaalde zaken binnen je bedrijf juist weer verder kan naar de volgende groeifase. Maar hoe kun je leren loslaten? Welke tools helpen jou hierbij?
Inhoudsopgave
Moeite met loslaten: maak keuzes!
Waarom kan ik het niet loslaten? Waarom werk ik 60 uur in de week en heb ik nog steeds niet alles gedaan wat ik wilde doen? Je hebt moeite met het loslaten van werk binnen je bedrijf. Loslaten start met de juiste keuzes maken. Er zijn altijd keuzes, alleen is dit soms moeilijk om zo te zien. Zo heb je de keuze om werk uit te besteden of de keuze om 60 uur in de week te werken.
Hoe maak je het beste keuzes? Het begint met objectief te kijken naar wat je nu doet. En te kijken waarom je het zo moeilijk vindt om los te laten. Komt het door:
- Je wil dat alles op jouw manier gaat?
- Je zeker weet dat als je het zelf doet, het goed gaat en als je werk uitbesteedt dat niet weet?
- Je resultaatgericht bent en het idee hebt dat de hulptroepen die je kunt inschakelen dit niet is?
Loslaten kun je leren. Het is iets wat je niet alleen moet kunnen, maar vooral iets wat je moet willen. Die wil is de drijfkracht achter de stappen die je zet om los te laten.
Stel prioriteiten met de hulp van de Matrix van Eisenhower
Uren worden gevuld met onnodig veel werk, waardoor je werkweek overvol zit met meetings en to-do’s. Met als gevolg: een burn-out op de loer en je vindt het werken in je bedrijf niet meer leuk. Zo stelt antropoloog David Graeber dat een groot deel van het werk dat we als ondernemer doen volkomen nutteloos is, wat we zelf ook weten. Wanneer jouw to-do list overloopt van taken waar je niet happy van wordt, betekent dit vaak dat je niet goed weet wat nu urgent is, wat je mag delegeren, wat je mag elimineren en wat je kunt plannen. De Matrix van Eisenhower, ook wel Urgent-Important Matrix genoemd, helpt je bij het beslissen wat prioriteit is en wat niet.

Zo gebruik je de Eisenhower Matrix
Het prioriteren van taken doe je door urgente taken te onderscheiden van niet urgente en niet belangrijke taken. Dit leidt tot een overzicht van taken die verschillende werkstrategieën krijgen.
- Belangrijk & urgent = nu meteen doen!
- Belangrijk, maar niet urgent = plannen voor een later moment, op je to-dolijst zetten dus.
- Urgent, maar niet belangrijk = delegeer deze taak naar iemand die dit voor jou kan doen.
- Niet urgent & niet belangrijk = vergeet deze taak, dit komt later wel eens. Of beter nog, juist elimineren.
Maar hoe bepaal je wat belangrijk en urgent is, wat wel belangrijk is en wat niet? Onthoud dat belangrijke taken vaak dringende taken zijn, er is een deadline aan gekoppeld. Deze taken hebben een hoog ‘nu doen’ niveau en je aandacht moet bij deze taken zijn. Er zijn ook taken die belangrijk zijn, maar langdurig zijn en je niet meteen resultaat geven. Ze zijn gericht op de lange termijn.
Lees hier meer tips voor loslaten en delegeren voor ondernemers.
De taken indelen
Nu je de taken hebt geclassificeerd tussen dringende en belangrijke taken, heb je het volgende te doen:
- Geef de kwadranten kleurcodes
Om snel te kunnen zien wat nu gedaan moet worden en wat kan wachten, maak je gebruik van kleurcodes voor de kwadranten. Je hoeft alleen maar je blik erop te werpen en ziet dankzij de kleur wat belangrijk is. Ook helpen de kleuren je om taken te prioriteren en goede beslissingen te maken. Kleur bijvoorbeeld het do-kwadrant rood om de urgentie ervan aan te geven.
- Maak onderscheid tussen persoonlijke en professionele taken
Je hebt op een dag niet alleen je business te runnen, maar ook je huishouden, sociale leven, gezin en sport. Vul twee verschillende matrixen in: een voor je professionele taken en een voor je persoonlijke taken. Hierdoor is het veel duidelijker wat je te doen hebt en hoe je je tijd het beste kunt indelen. Calculeer bijvoorbeeld voor je professionele taken x aantal uren en voor je persoonlijke taken ook x aantal uren op een dag.
- Hanteer maximaal 7 tot 8 taken
Hoe meer taken je toevoegt per kwadrant, hoe onoverzichtelijker het wordt. Beperk daarom het aantal taken tot maximaal 8, zodat je niet gestrest wordt van wat je nu te doen hebt, wat je moet plannen en delegeren.
- Uitwerken van de taken
Om overzicht te houden van je taken en de progressie, gebruik je de Kanban Methode. Deze methode volgt de simpele workflow: “To do”, “Doing” en “Done”. Schrijf dit op een whiteboard en trek er lijnen tussen, zodat je eronder je belangrijke en geplande taken hangt onder de juiste kolom. Hierdoor krijg je een beter overzicht van de status van taken en een verhoogde productiviteit.
Je kunt hiervoor ook handige tools gebruiken waarin je met anderen samenwerkt, zoals bijvoorbeeld Trello die ik ook gebruik.
Neem afstand van je bedrijf
Hoe zet je iets van je af? Misschien speelt er iets wat fout ging binnen je bedrijf, waar je je vervelend over voelt. Het klinkt vreemd, maar afstand nemen waar je veel tijd en energie aan besteedt, zoals je bedrijf, is juist het antwoord om er meer uit te halen. Als ondernemer is je betrokkenheid natuurlijk belangrijk om je bedrijf succesvol te maken, maar er zit een dunne scheidslijn tussen te veel doen en genoeg doen. Door te veel in te zoomen op de details, zie je niet meer de bigger picture. En daardoor ontstaat er chaos, maak je veel fouten, bereik je een groeistagnatie en kom je niet verder. Je bent te veel bezig met ad hoc taken en je voelt je gestrest.
Weer leven en ondernemen op eigen voorwaarden. Genieten van jouw leven waarin alles mogelijk is.
Gerdi Hulsink
Maar hoe neem je afstand van je bedrijf? Door bepaalde taken uit te besteden en eens in de maand een dag te plannen waarin je geen taken uitvoert of afspraken hebt, maar reflecteert hoe het de afgelopen maand is gegaan en wat je wil bereiken de komende maand. Reflecteer ergens anders dan in je werkruimte. Ga bijvoorbeeld de natuur in om van een afstand te kijken naar je bedrijf en je bedrijfsvoering.
Hoe kan ik mijn gedachten loslaten die niet dienen?
Vind je het uitbesteden en delegeren van taken heel moeilijk? Vaak heb je er negatieve gedachten over, omdat je vanuit conditionering vindt dat je alles zelf moet doen en kunnen. Terwijl je er veel meer baat bij hebt om het los te laten en te vertrouwen dat een ander het ook heel goed kan doen (vaak zelfs nog beter, daarom heb je ze ingeschakeld). Leren loslaten is daarom ook negatieve gedachten loslaten. Wanneer je het moeilijk vindt om je gedachten los te laten, is dit artikel over negatieve gedachten loslaten interessant voor jou.
Tot slot: schakel hulp in bij het leren loslaten
Leren loslaten is vaak iets wat je het beste leert met de hulp van anderen. Zo kan een businesscoach je hier ontzettend goed bij begeleiden. Een businesscoach coacht jou om de juiste focus weer te vinden, de regie over je bedrijf en je leven weer in handen te nemen, zodat je jouw bedrijf runt op jouw voorwaarden. Hierdoor krijg je weer tijd en energie om te doen waar je knettergoed in bent, waar je energie van krijgt en waarmee je veel impact mee maakt.
Succes!

♟Gerdi, Positionering & Business Strateeg voor ambitieuze ondernemer die strategisch willen investeren in zichzelf en hun bedrijf, zodat zij als leider groeien, zowel persoonlijk als zakelijk.
📞 Meer weten hoe jij ook vol focus en vertrouwen de leider wordt van jouw leven en jouw bedrijf? Plan een strategiesessie met mij in en ik bespreek graag welke kansen en mogelijkheden ik voor jou voorzie om de regie te pakken en de leider te worden van jouw leven en je bedrijf.
💻 Meld je aan en ontvang meer van mijn tips & tricks via je mail. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwe kansen en waardevolle ontwikkelingen voor nieuwe business en persoonlijke- en zakelijke groei.