Je eigen gevoelens kunnen je in de weg staan, om je doelen en dromen waar te maken. Met name negatieve gevoelens, zoals frustratie, onzekerheid, stress, verdriet en boosheid kunnen de kwaliteit van ons leven in de weg staan. Lees deze blog en leer hoe je gevoelens te beheersen en jij de regie over je leven terug krijgt. Jij bent de leider van je leven in plaats van dat je geleid wordt.
Het is onmogelijk om deze gevoelens geheel te vermijden, aangezien er zich altijd situaties zullen voordoen die deze oproepen. Wat we wel kunnen doen, is onze emoties uiten op een gecontroleerde manier en onze gevoelens leren beheersen. In dit artikel geef ik je 10 handige tips, hoe je dit doet: Leer je gevoelens te beheersen.
Inhoudsopgave
Deze tips helpen je om:
- Je emoties te uiten
- Je gevoelens te leren beheersen
- Je leven in eigen hand te nemen
- Beter om te gaan met negatieve emoties
Tip 1 : Verander je kijk op het leven
Heel vaak zijn het niet onze gevoelens die roet in het eten gooien, maar de manier waarop we hiermee om gaan. Het is namelijk erg makkelijk om negatieve emoties de overhand te laten nemen, waardoor je jezelf verliest. Een van de belangrijkste dingen om je gevoelens te beheersen, is het veranderen van je perspectief. Denk maar aan de tegengestelde waarden van Yin en Yang. Je kan geen geluk ervaren, als je nog nooit iets vervelends hebt meegemaakt. Het is de manier hoe je hiermee omgaat, dat het geluk in jouw leven bepaalt. Het is dan ook belangrijk om negatieve gevoelens te gebruiken, als motivatie om door te zetten.
Minder stress ervaren en je gevoelens beheersen.
Verander je perspectief en ontdek alles voor jouw persoonlijke groei! Leer stress los te laten en je gevoelens te beheersen. Word de leider van je leven.
Tip 2 : Stel je verwachtingen bij
Een van de manieren om je gevoelens te leren beheersen, is het bijstellen van je verwachtingen. Veelal roepen we zelf negatieve gevoelens op, door het stellen van te hoge of onrealistische doelen. Hierdoor is de kans op een teleurstelling groot, inclusief alle bijbehorende gevoelens van falen, verdriet, boosheid, stress, een gebrek aan zelfvertrouwen en meer. Door je verwachtingen bij te stellen, voorkom je tevens dat de emoties hoog oplopen. Dit betekent uiteraard niet, dat je geen dromen mag hebben, maar zorg er wel voor dat deze haalbaar en realistisch zijn.
Lees ook mijn artikel: Hoe je meer zelfvertrouwen kunt krijgen.
Tip 3 : Wees dankbaar
Het niet kunnen beheersen van je gevoelens, komt veelal voort uit een gevoel van ongenoegen. Het is daarom erg belangrijk om iedere dag even stil te staan, bij de dingen die je wel hebt; dingen die jou gelukkig maken. Een oefening om dit onder de knie te krijgen, is door het maken van een dankbaarheidslijstje. Noem of schrijf iedere dag 3 dingen op, waarvoor jij dankbaar bent. Doe dit het liefste, voordat je aan de rest van jouw dag begint en eventueel ook voordat je gaat slapen. Deze simpele oefening zal je helpen om je gevoelens te leren beheersen, door het veranderen van je mindset.
Tip 4 : Herschrijf je verhaal
Zowel bewust, als onbewust, zoeken we naar antwoorden op bepaalde ervaringen uit ons leven. Deze overtuigingen maken we vooral op basis van emoties en vloeien door in de rest van ons leven. Van onze carrière tot relaties, en van onze doelen tot hoe we in het leven staan. Het is erg belangrijk, welke betekenis we aan een bepaalde gebeurtenis geven. Stel je wordt ontslagen. Voor de één zal dit een emotioneel dieptepunt betekenen, terwijl dezelfde gebeurtenis voor de ander net dat duwtje in de rug is, om voor zichzelf te beginnen of van carrière te veranderen. De manier waarop we reageren op bepaalde gebeurtenissen in ons leven, komt voort uit onze gevoelens en emoties. Door je gevoelens te leren beheersen, herschrijf je zelf je eigen verhaal.
Tip 5 : Wees bewust van je emoties
Het is onmogelijk om je gevoelens te leren beheersen, als je niet weet wat gevoelens zijn. Natuurlijk weten we in theorie allemaal wat gevoelens zijn, maar het is lastiger om deze ook te herkennen bij jezelf. Zoek naar manieren die je helpen om emoties te herkennen, bijvoorbeeld door meditatie, zelfreflectie of het bijhouden van een (emotie)dagboek. Kies een manier die bij jou past en leer op deze manier jezelf beter kennen. Pas als je weet hoe je op een bepaalde situatie of gebeurtenis reageert, kun je eraan werken om je gevoelens te leren beheersen en aan te passen. Dit zal je ook helpen, als je een gebrek hebt aan zelfvertrouwen.
Blijvend zelfvertrouwen. Hoe je dat doet? Ik schreef er dit artikel over hier.
Tip 6 : Zorg voor voldoende rust
Als we niet voldoende nachtrust hebben gehad, is het lastiger om onze gevoelens te beheersen. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende slaap krijgt. Dit kan moeilijk zijn, met name als je problemen ondervindt met in slaap komen. Een manier om dit te verhelpen, is door je aandacht te verzetten. Concentreer je niet op het slapen zelf, maar realiseer je dat je ook door te liggen op bed, je hersenen en lichaam rust geeft. Luister eventueel naar muziek of white noise (zoals: regen geluiden of geluiden van de zee) om je te helpen ontspannen.
Rust in lichaam en brein
Alles wat je nodig hebt om je uitgerust, verfrist en opgeladen te voelen.
Tip 7 : Neem zelf verantwoordelijkheid
Om je emoties te leren beheersen, is het belangrijk zelf de verantwoordelijkheid te nemen over je leven en alles wat hierbij komt kijken. Bepaal zelf hoe je leven eruit gaat zien en wees je ervan bewust, dat jij als enige verantwoordelijk bent voor je eigen gevoelens. In jou ligt de kracht om je gevoelens te beheersen. Sta niet langer toe dat externe factoren, jouw emoties bepalen. Leer je gevoelens te beheersen en wordt de leider van je leven.
Tip 8 : Oefen mindfulness
Het is onmogelijk om bepaalde gevoelens uit je leven te bannen en daarom is het des te belangrijker om deze te erkennen. Een manier om dit te doen, is door middel van mindfulness. Een oefening die je dagelijks kunt doen, is jezelf de tijd geven om te piekeren en je emoties te uiten. Sta gedurende een korte periode (5 – 10 minuten) stil, bij de gevoelens die je op dat moment ervaart. Veroordeel deze niet, maar probeer ze enkel te ervaren. Probeer er tevens achter te komen, wat deze emoties je vertellen. Na deze oefening zul je merken dat je deze gevoelens makkelijker los kunt laten. Hoe vaker je mindfulness oefeningen doet, hoe makkelijker je gevoelens en emoties zal leren beheersen.
Tip 9 : Maak gebruik van muziek
Muziek is sterk verbonden met onze gevoelens en vaak ook een manier om bepaalde gebeurtenissen uit ons leven te herinneren en emoties te uiten. Als je een bepaald nummer hebt dat jou een blij gevoel geeft, is dit een krachtige manier om gevoelens van onvrede te leren beheersen en onzekerheid uit je leven te bannen. Muziek kan echter ook een tegenovergesteld effect hebben. Zit je helemaal niet lekker in je vel en ervaar je gevoelens van somberheid, kies er dan juist niet voor om naar muziek te luisteren die dit gevoel versterkt. Als je weet welke nummers jou helpen om je gevoelens te beheersen, maak hiervan dan een playlist. Verzamel bijvoorbeeld allemaal nummers die je rustig maken of die je juist een opgewekt gevoel geven.
Tip 10 : Praat erover
De laatste tip die ik je wil meegeven, is dat het praten over je gevoelens enorm kan helpen om deze te leren beheersen. Je kunt dit doen met een persoon die je vertrouwt of met een onbekende, zoals een professionele psycholoog. Ook als je milde problemen ervaart met het beheersen van je gevoelens of het uiten van emoties, kun je baat hebben om met een psycholoog te gaan praten. Dit is niets om je voor te schamen, maar juist iets om trots op te zijn. Je laat hiermee aan jezelf zien, dat je controle wil krijgen over je eigen leven en dit niet wil laten beheersen door bepaalde gevoelens.
Extra Tip: BreinTV
Wil je liever een online programma volgen waar je alles leert hoe je een mooier leven, met meer geluk en minder stress kan ervaren? Dan is een abonnement bij BreinTV echt een aanrader.
Rust in lichaam en brein
Alles wat je nodig hebt om je uitgerust, verfrist en opgeladen te voelen.
Ben je ondernemer en wil je meer lezen over hoe jij gezond kan ondernemen op alle vlakken? Door namelijk goed voor jezelf en je bedrijf te zorgen, maak je meer winst, krijg je meer topklanten waar jij ook van ‘aan’ gaat en heb je meer energie om te investeren in je bedrijf en je leven. Je leest het hier.
Wanneer jij sterk staat als ondernemer, ga je dat gegarandeerd terugzien in je bedrijf en de successen die je behaalt. Leer je je gevoelens te beheersen, dat is van belang in het ondernemerschap. Als gedreven ondernemer weet ik als geen ander hoe je jezelf kan tegenkomen in het ondernemerschap. Een uitdagende ondernemersreis die ik ook vaak als persoonlijke ontwikkeling 3.0 beschrijft.