Het keto dieet is een veelbesproken dieet dat lang niet altijd een even positieve impact heeft.
Denk jij erover na om het Keto dieet te volgen? Lees dan eerst dit artikel inclusief alle voors en tegens van dit koolhydraatarme dieet. Daarnaast heb ik een aantal handige tips voor iedereen die een gezonde leefstijl nastreeft.
Inhoudsopgave
Wat is het keto dieet?
De basis van het keto dieet is als volgt, je vermindert de inname van koolhydraten op een drastische manier om dit vervolgens te vervangen door vet. Doordat je extreem weinig koolhydraten nuttigt, komt je lichaam in een “ketose” terecht. Dit is een metabolische staat waarin je lichaam overschakelt en vetten zal gebruiken om te verbranden in plaats van koolhydraten. De lever maakt dan ketonen aan; afvalstoffen die vrijkomen als vetten worden afgebroken. Het doel is dus dat je met een Keto dieet zoveel mogelijk vetten verbrandt, maar spiermassa bespaard blijft.
Oorsprong van het keto dieet
Het keto dieet, ook wel ketogeen dieet genoemd, is een vrij strikt dieet waarbij je weinig koolhydraten inneemt in combinatie met een hoge vetinname. Het vertoont een aantal overeenkomsten met het atkins dieet. Dit is tevens een omstreden koolhydraatarm dieet, opgericht door de gelijknamige cardioloog.
Het keto dieet is ook bedacht door een arts, namelijk Russell Morse Wilder. Het doel van dit dieet is echter niet gericht op afvallen of vetverlies, maar bedoelt voor mensen met epilepsie als alternatief voor langdurig vasten. Dit dieet is dus niet bedacht met als doel om gewicht te verliezen, maar als behandelmethode voor mensen met een moeilijk behandelbare vorm van epilepsie om epilepsie aanvallen te verminderen.
Onderzoek heeft wel degelijk aan kunnen tonen dat dit dieet een positief effect heeft op mensen die lijden aan deze aandoening. Als het dieet dan ook zeer strikt wordt gevolgd. Dit betekent echter niet dat het ook een positief effect heeft op de rest van het lichaam en de algehele gezondheid. Waarbij het met name voor gezonde mensen geen geschikte keuze kan zijn. Tegenwoordig wordt het ketogene dieet voor mensen met deze vorm van epilepsie vaak aangepast, waarbij ook een gemodificeerd Atkins dieet wordt toegepast. Hierbij wordt vaak een speciale vetemulsie toegediend, terwijl de patiënt wordt begeleid door een gespecialiseerde diëtist.
Het boek van Matty Barnhoorn, de oprichter van TheNewFood waarin zij aangeeft wat de gunstige invloed is van koolhydraatarm en ketogeen eten.
Een praktische gids om te starten met gezond koolhydraatarm (keto) eten inclusief eenvoudige weekmenu’s en makkelijke koolhydraatarme recepten. Effectieve aanpak ook bekend van het tv programma ‘Hoe word ik 100’.
Ketonen en diabetes
Het aanmaken van ketonen is iets wat vaker voorkomt bij mensen met diabetes. Als je diabetes hebt moet je insuline spuiten zodat glucose kan worden omgezet in energie. Als je te weinig insuline hebt zal het lichaam vetten gaan gebruiken als brandstof en komen er ketonen vrij. Een teveel aan ketonen is echter erg gevaarlijk en hierdoor kan je lichaam in een ketoacidose terecht komen, waar ik later in dit artikel verder op in ga.
Om de hoeveelheid ketonen te testen, ook als je geen diabetes hebt, kun je teststrips (ketostix) kopen bij de apotheek. Je urine zal deze strips laten verkleuren, waarbij de kleur de indicator is van de hoeveelheid ketonen die in je lichaam aanwezig zijn.
Voor- en nadelen keto dieet
Zoals bij vrijwel alles zijn er zowel voor- als nadelen, en met name bij zoiets ingrijpends als een dieet is het belangrijk om de voor en tegens te kennen voordat je eraan begint. Naar mijn mening gaan een keto dieet en een gezonde leefstijl niet goed samen, maar laten we beginnen met de voordelen van een ketogeen dieet.
Voordelen keto dieet
Het grootste voordeel van het keto dieet en de reden waarom veel mensen voor dit dieet kiezen, is omdat je afvalt terwijl je vrijwel geen hongergevoel hebt. Het hongergevoel onderdrukken tijdens het diëten is iets waar veel mensen moeite mee hebben en dit is de voornaamste reden dat het keto dieet aan populariteit heeft gewonnen.
Een ander voordeel dat je zult ervaren bij het volgen van het keto dieet is een lagere bloeddruk. Het verschilt echter wel persoon in hoeverre dit daadwerkelijk een voordeel is, omdat een té lage bloeddruk nadelige gevolgen kan hebben en bijkomende symptomen kunnen optreden zoals duizeligheid en slaperigheid. Hoewel een lage bloeddruk meestal ongevaarlijk is en een hoge bloeddruk wel degelijk schadelijk is voor de gezondheid, wordt een erg lage bloeddruk wel als behoorlijk onprettig ervaren. Het beïnvloedt je dagelijks leven. Als je een drukke werkdag als ondernemer hebt bijvoorbeeld of een belangrijke afspraak hebt waar je de beste kant van jezelf moet laten zien.
Een lager triglyceride niveau is tevens een voordeel van het keto dieet en iets wat met name van toepassing is op vrouwen. Je hebt triglyceriden (een type vet dat zowel door het lichaam wordt aangemaakt als binnenkomt via voeding) nodig om gezond te zijn, maar een teveel ervan kan onder andere het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Het eten van veel geraffineerde eenvoudige koolhydraten kan ons triglyceride niveau verhogen. Over het algemeen gaat een hoog triglyceride niveau ook gepaard met een lager HDL niveau; ofwel minder goede cholesterol. Zowel bewegen als het vermijden van bepaalde voeding bijvoorbeeld in de vorm van een dieet, kan dus het aantal triglyceriden in je lichaam verlagen.
>> Meer weten? Doe hier de Quiz voor jouw persoonlijke Keto Dieet plan.
Nadelen keto dieet
Hoewel het keto dieet dus een paar voordelen heeft, kent het ook een aantal nadelen waarvan het belangrijk is om deze eerst goed door te nemen voordat je besluit om dit dieet in je dagelijks leven te integreren.
Het grootste nadeel van het keto dieet is dat het qua voedingswaarden erg tekort schiet. Waardoor je met name op de langere termijn gevaarlijke tekorten kunt oplopen, denk aan vitaminen en mineralen tekorten. Uiteraard kun je hiervoor een multivitaminen innemen, maar deze zijn echter ter aanvulling bedoeld en niet ter vervanging van het halen van vitaminen en mineralen uit voeding zelf.
Het keto dieet is geen gebalanceerd dieet, gezien het voor 70 tot 80% bestaat uit vetten. Waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen verzadigde en onverzadigde vetten, oftewel ongezonde en gezonde vetten. Verzadigd vet staat bekend om het verhogen van je cholesterol, wat als gevolg heeft dat je een verhoogd risico hebt op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Met name als je veel dierlijke producten eet, is de kans op een (te) hoog cholesterol erg groot.
Een ander gevaarlijk nadeel van het keto dieet is dus de ketoacidose, waar ik het al eerder even kort over heb gehad. Ketoacidose is bloedverzuring, en het vindt plaats als je lichaam andere bronnen gaat aanspreken om energie te verkrijgen waardoor ketonen ontstaan. Deze ketonen verzuren je bloed, waardoor je onder andere de volgende symptomen kunt ervaren: dorst, hoofdpijn, slaperigheid, buikpijn, misselijkheid, spierpijn, een versnelde ademhaling, veel moeten plassen, een slechte adem en wazig zicht. Een ketoacidose is niet iets om licht mee om te springen en je lichaam kan uitdrogen en verzuren, met in het ergste geval het uitvallen van lichaamsfuncties. Als je denkt dat je in een ketoacidose verkeert, is het dus erg belangrijk om contact op te nemen met je huisarts.
Omdat je bij een keto dieet vrijwel geen koolhydraten nuttigt, krijgt je lichaam ook te weinig vezels binnen. En vezels zijn juist essentieel voor een goede darmgezondheid. Dit is waarom veel mensen die het keto dieet volgen, last krijgen van verstoppingen. Hoewel dit niet zo erg is voor een kortere periode, kan dit gemis aan vezels op de lange termijn het risico op darmkanker vergroten. De combinatie van weinig koolhydraten en veel vet verandert namelijk de samenstelling van de darmbacteriën. En het zijn juist die darmbacteriën die je lichaam beschermen tegen deze vorm van kanker.
Een ander gevolg van het langdurig volgen van een ketogeen dieet is boezemfibrilleren. Dit is een soort hartritmestoornis die normaal gesproken meestal bij oudere mensen voorkomt, en het kenmerkt zich door een onregelmatige en te hoge hartslag. Het wordt ook wel atriumfibrilleren genoemd, en hoewel het niet levensbedreigend is moet deze stoornis vaak wel worden behandeld om schade aan het hart zelf te voorkomen.
Wel of geen keto dieet volgen?
Het is belangrijk om bovengenoemde voor- en nadelen met elkaar te vergelijken om voor jezelf te bepalen of het keto dieet de beste manier is om jouw doelen te bereiken. Als je graag wil afvallen of vet wil verbranden, zijn er namelijk tal van verschillende manieren om dit te doen. Een gezonde leefstijl, inclusief een gevarieerd voedingspatroon en regelmatige beweging, is iets dat geen nadelen kent en je op een gezonde manier aan jouw doelen kunt werken. Hoewel het resultaat wellicht wat langer op zich laat wachten dan bij het volgen van een streng dieet, is het wel een manier om jouw streefgewicht op de lange termijn te behouden en het “jojo-effect van diëten” te voorkomen. Ik hoop dat dit artikel jou heeft geholpen, en dat het je helpt om de keuze te maken of je wel of geen keto dieet moet volgen.
Persoonlijk ben ik geen voorstander van diëten. Ik geloof daar niet in. Voor mij is jouw eigen gezonde levensstijl aanhouden de manier om gezond en fit te blijven en goed te kunnen presenteren op elk vlak in je persoonlijke- en je zakelijk leven.
Nooit meer diëten en wel lekker eten.
Zeg vaarwel tegen diëten en strenge voedingsregimes.
Leven als een fitte bourgondiër betekent dat je kunt genieten van heerlijk eten én van je lijf.
>> Meer weten? Doe hier de Quiz voor jouw persoonlijke Keto Dieet plan.