Uit een onderzoek van TNO blijkt dat bij 1 op de 7 woningen de luchtkwaliteit onvoldoende is. Een slechte luchtkwaliteit wordt steeds vaker genoemd als oorzaak van allerlei gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en aandoeningen aan de longen zoals astma.
Nu de herfst eraan komt, en het buiten kouder wordt, zijn we meer binnen en houden we de ramen en deuren eerder gesloten. Dit kan het binnenklimaat van je woning, waar de luchtkwaliteit onderdeel van is, ook negatief beïnvloeden. In dit artikel ga ik je er meer over vertellen én geef ik tips over wat je eraan kunt doen.
Inhoudsopgave
Gezond binnenklimaat
Waarschijnlijk heb je deze term al vaker voorbij horen komen, maar wat betekent het precies? Voor een gezond binnenklimaat zijn er 3 belangrijke punten:
- De temperatuur
- Voldoende daglicht
- De luchtkwaliteit
We zullen hieronder deze punten afzonderlijk bespreken.
De Temperatuur
Voor een gezond binnenklimaat is een aangename temperatuur van belang. Het is niet gezond als je het de hele dag te koud hebt. Een aangename temperatuur kan natuurlijk voor iedereen verschillen, maar de meeste mensen vinden een temperatuur tussen de 19 en 21 graden het prettigst. Wanneer het buiten kouder wordt, is de isolatie van je woning erg belangrijk. Niets is vervelender dan last te hebben van tocht of je helemaal blauw te moeten betalen aan de energierekening.
Voldoende daglicht
Voldoende daglicht is ontzettend belangrijk voor ons, het beïnvloedt ons welzijn, bioritme en gemoedstoestand. Gebrek aan daglicht kan slaapgebrek, stress, depressies en dus een verstoring van je bioritme veroorzaken. Een verstoort bioritme heeft veel nadelige gevolgen voor je slaapritme, cognitief functioneren, je energie niveau en je metabolisme. Genoeg reden om dus dagelijks naar buiten te gaan, zodat je voldoende daglicht krijgt, wat goed is voor meer energie en voor je humeur.
De luchtkwaliteit
Voor een goede luchtkwaliteit is het belangrijk dat er voldoende verse lucht binnen komt, dat de woning voldoende geventileerd wordt. Daarnaast is het belangrijk om luchtvervuilende bronnen te minimaliseren of zorgen dat ze goed afgezogen worden, zoals een afzuigkap aanzetten bij het koken.
Hoe meet je een slecht binnenklimaat?
Een slecht binnenklimaat kan dus leiden tot verschillende gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en aandoeningen aan de longen zoals astma. Maar hoe weet je of je last hebt van een slecht binnenklimaat?
Gelukkig zijn daar allemaal slimme oplossingen voor tegenwoordig. Zo zijn er verschillende systemen te verkrijgen die het voor jou in de gaten kunnen houden. Zoals deze van Sofuh. Deze meet de CO2, temperatuur en de vochtigheid.
Tips om jouw binnenklimaat te verbeteren
Wil je aan de slag om het binnenklimaat in jouw woning te verbeteren? Hieronder geef ik je een aantal tips.
Wil jij ook gezond wonen en nog geld besparen op je energierekening ook?
In dit Programma Makkelijk energie besparen leer je hoe jij je energie met 20% tot 30% kan verlagen. Tel uit je winst!
Tip 1: Start met isoleren
Om je woning op een aangename temperatuur te houden is het wel zo fijn dat je niet al te veel warmte constant verliest. Door je woning te isoleren, houdt je de warmte binnen (en in de zomer houdt je de warmte buiten waardoor het juist koeler in huis blijft 🙂 ). Je kunt hier denken aan spouwmuurisolatie (moet je laten doen), maar er zijn ook genoeg dingen die je zelf kunt aanpakken, zoals het dichten van naden en kieren bij ramen en kozijnen.
Tip 2: Controleer de ventilatie
Zeker als je je woning extra geïsoleerd hebt, is het belangrijk om de ventilatie weer even te controleren, we willen natuurlijk wel dat er voldoende frisse lucht binnen blijft komen! Wanneer je bijvoorbeeld roosters boven de ramen hebt is dit een mooi moment om te controleren of ze wel open zijn. Of om ze even schoon te maken. Ook de roosters van een mechanische ventilatie dienen af en toe even schoon te gemaakt te worden. En werkt de mechanische ventilatie nog helemaal goed?
Tip 3: Bronnen van luchtvervuiling aanpakken
Kleine dingen bij elkaar kunnen zorgen voor een slechte luchtkwaliteit in huis. Een niet goed werkende afzuigkap bijvoorbeeld. Of bepaalde schoonmaakproducten (hier komen we in een latere blog op terug), kaarsen branden in een niet goed geventileerde ruimte, schimmel op de muur en/of plafond, roken in huis, een open haard of een niet goed werkende cv-ketel.
Tip 4: Schakel hulp in als je het niet meer weet
Geen idee wat je precies moet doen? Dan is het een goed idee om hulp in te schakelen en niet zelf aan te blijven rommelen. Hulp hoeft in dit geval helemaal niet meteen een dure aannemer te zijn. Het kan een buurman of een vriend zijn, waarvan je weet dat ze ook in huis bezig zijn geweest. Ook kun je aan de slag met een online programma, zoals het programma Makkelijk energie besparen in huis van Groen Graag. In deze training legt Lisanne Moreau stap voor stap uit hoe je zelf aan de slag kunt met het energiezuinig maken van je huis met natuurlijk ook de focus op het creëren van een gezond binnenklimaat. Door de tips uit het programma te volgen, bespaar je ook nog eens een hoop energie en breng je daardoor je energierekening flink naar beneden. Een gezond binnenklimaat én geld besparen, een win-win situatie dus!
Wil jij ook gezond wonen en nog geld besparen op je energierekening ook?
In dit Programma Makkelijk energie besparen leer je hoe jij je energie met 20% tot 30% kan verlagen. Tel uit je winst!