Geld Verdienen met het Verhuren van je Huis

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Misschien ga je binnenkort lang op vakantie of heb je een eigen vakantiewoning dat het grootste gedeelte van het jaar leeg staat.

Aangezien je besloten hebt om dit artikel te lezen, is de kans in ieder geval groot dat je erover nadenkt om je eigen huis als vakantiehuis te verhuren. Niet gek ook, uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de huiseigenaren hier op z’n minst over nadenkt.

Inhoudsopgave

In dit artikel vind je de belangrijkste informatie over het verhuren van je eigen huis als vakantiehuis. Je leert onder andere:

  • Hoe je geld kan verdienen met het verhuren van je eigen huis;
  • Wat de voor- en nadelen van het verhuren van je eigen huis zijn;
  • Waar je rekening mee moet houden wanneer je je eigen huis verhuurt;
  • Wat de wetgeving over het verhuren van je eigen huis zegt.

Ben je dus benieuwd hoe jij geld kan verdienen door te verhuren met bijvoorbeeld Airbnb? Lees hieronder dan snel verder!

Vind jouw ultieme vakantiewoning en verdien 25.000 Euro per jaar

De #1 cursus van Nederland en België gericht op vakantiewoningen

Start hier!

Manieren om geld te verdienen met het verhuren van je eigen huis

De manieren waarop je je eigen huis kan inzetten om extra geld te verdienen, groeien de laatste jaren gestaag. Spreken we over een jaar of 20 terug, dan was het hoogstens mogelijk om je woning – of een gedeelte daarvan – permanent te verhuren. Dat is vandaag de dag wel anders.

Door de opkomst van het internet is het namelijk een stuk eenvoudiger geworden om je eigen (vakantie)huis tijdelijk te huur aan te bieden. Dit kan eenvoudig op een aantal online platforms. De twee bekendste behandel ik hieronder in het kort.

Deze website is ooit opgericht om op eenvoudige wijze hotels te boeken. Ondertussen is het uitgegroeid tot het grootste boekingsplatform op het internet voor alle soorten gastenverblijven. Hotel, camping, bungalowpark en dus ook jouw (vakantie)huis. Adverteren via Booking.com is gratis. Je betaalt als verhuurder enkel servicekosten wanneer je jouw huis daadwerkelijk verhuurd hebt.

Deze servicekosten liggen rond de 12 procent. Verhuur je jouw woning voor 100 euro dan houd je daar dus € 88,- aan over.

Airbnb

Booking.com

In tegenstelling tot Booking.com lag de focus bij Airbnb op particulieren, die een woning of ruimte verhuren. Ook op dit platform kan je gratis jouw huis aanmelden en worden enkel servicekosten aangerekend.

De aangerekende servicekosten bedragen ongeveer 15% voor de huurder en 3% commissie over het resterende bedrag voor jou als verhuurder. Stel je verhuurt jouw huis voor 100 euro per dag dan is 15 euro daarvan voor de servicekosten van de huurder. Over de overgebleven 85 euro betaal jij vervolgens nog eens 3%. Uiteindelijk houd je bij Airbnb dus ongeveer € 82,45 over.

Verschillen tussen Airbnb en Booking.com

Zoals je hierboven zelf al kan opmaken, houd je bij Booking.com voor hetzelfde verhuurbedrag meer geld over. In de regel worden appartementen en volledige woningen echter gemakkelijker via Airbnb verhuurd dan via Booking.com. Beide hebben dus hun eigen voordelen.

Voordelen van je eigen huis verhuren als vakantiehuis

Het grote voordeel is natuurlijk dat je geld kan verdienen met het verhuren van je eigen huis. Maar zo zijn er ook nog andere voordelen.

Een huis waarin niet gewoond wordt, takelt bijvoorbeeld een stuk sneller af dan een huis waar de temperatuur wordt geregeld en er regelmatig gelucht wordt. Daarnaast is de vakantieperiode ook het hoogseizoen voor inbrekers. De kans op een inbraak neemt bij regelmatige bezetting dan ook enorm af.

Nadelen van je eigen huis verhuren als vakantiehuis

Vanzelfsprekend kunnen er ook nadelen kleven aan het verhuren van je eigen huis. Tegen het meeste hiervan kan jij je als verhuurder echter indekken.

Allereerst is het verhuren van je eigen woning tijdsintensief. Communicatie, briefings, eventueel de ontvangst van huurders: naast het verhuren van de woning komen er ook nog andere werkzaamheden bij kijken. Dit kan je eventueel uitbesteden aan een derde partij, maar daar zijn uiteraard ook kosten aan verbonden.

De meest gehoorde klachten van verhuurders op Airbnb zijn schade aan eigendommen, vuil en een hoog energieverbruik. Als verhuurder op Airbnb heb je de mogelijkheid om je gasten van tevoren te screenen, waardoor je dit kan proberen te voorkomen. Hier vertel ik later nog iets meer over.

Vind jouw ultieme vakantiewoning en verdien 25.000 Euro per jaar

De #1 cursus van Nederland en België gericht op vakantiewoningen

Start hier!

Belangrijke zaken om rekening mee te houden wanneer je je huis wil verhuren op Airbnb

Er komt veel bij kijken om van de tijdelijke verhuur van jouw huis een succes te maken. Dit gaat dan met name over het voor huurders zo aantrekkelijk mogelijk te maken als ook over het voorkomen van problemen.

Tip 1: Wees eerlijk tegen gasten

Op platforms zoals Airbnb en booking.com is je reputatie alles dat je hebt. Wees in je advertentie dan ook eerlijk en duidelijk over de locatie die je aanbiedt en de mogelijkheden die er zijn.

Zowel jij als de huurder kunnen na het verblijf een recensie achterlaten. Hoe hoger jouw woning beoordeeld wordt, hoe beter je op het platform naar voren komt en hoe meer geld je kan verdienen met het verhuren van je eigen huis.

Tip 2: Maak duidelijke en mooie foto’s

Het lijkt zo logisch, maar ik schrik zelf nog vaak van de hoeveelheid slechte foto’s die ik op Airbnb zie. Foto’s zijn één van de eerste dingen die de aandacht van je potentiële gasten trekken en zijn in principe het visitekaartje voor je eigen huis.

Tip 3: Voeg bijzondere accenten toe

Accenten zorgen ervoor dat je boven de competitie uitstijgt. Zelfs kleine dingen, zoals een handgeschreven welkomstbrief, een paar verfrissende drankjes of een vers boeket bloemen kan al een groot verschil maken. Een kaart van de omgeving met een bezoekersgids met tips wordt vaak erg op prijs gesteld en één of twee fietsen beschikbaar hebben voor gasten, doet het in fietsland Nederland ook altijd erg goed.

Tip 4: Denk na over een goede verzekering

Wanneer je je woning via Airbnb verhuurt, zijn bepaalde zaken al verzekerd. Bij andere partijen is dit niet altijd het geval. Zorg dus altijd dat je van te voren weet of je voldoende beschermd bent. Niet alleen voor je eigen eigendommen, maar eventueel ook van de buren.

Tip 5: Wees kieskeurig

Het grote voordeel van je eigen huis verhuren op Airbnb is dat je kieskeurig kan zijn. Gasten die van jouw huis gebruik willen maken, moeten namelijk een verzoek indienen. Kijk voor je accepteert dus altijd met wat voor gast je te maken hebt. Is de gast lang lid en heeft hij of zij positieve referenties, dan kan je normaal met een gerust hart het verzoek accepteren.

Wat zegt de wet?

Er komt veel bij kijken wanneer je je eigen huis wil verhuren. Niet naar de gasten toe, maar ook naar de (lokale) wetgeving. Het is zeer belangrijk dat je wat dat betreft overal rekening mee houdt.

Airbnb is enorm winstgevend voor verhuurders. Dat is precies ook de reden waarom het bedrijf zo’n succes heeft. Maar ieder succes heeft een keerzijde van de medaille en in het geval van Airbnb is dat overtoerisme.

Doordat het aantal toeristen in bepaalde streken enorm groot is geworden, kan de (lokale) overheid ervoor kiezen om speciale regels in te stellen voor het verhuren van je eigen huis. Amsterdam is wat dat betreft een extreem voorbeeld. Je moet een vergunning hebben, een registratienummer hebben en iedere verhuur vooraf bij de gemeente melden. Daarnaast zijn er ook regels voor het maximaal aantal dagen en personen waarop en waaraan verhuurd mag worden.

Verhuur je een appartement, dan moet je vooraf toestemming hebben van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Wanneer je een hypotheek hebt lopen, dan moet je toestemming hebben van de bank om je eigen huis te verhuren. Daarnaast moet je ook toeristenbelasting betalen en de huurinkomsten optellen bij de eigenwoningforfait bij de jaarlijkse belastingopgave. En dit is nog maar een gedeelte van alle verplichtingen, die je als verhuurder hebt om rekening mee te houden.

Conclusie

Er zitten veel voordelen aan het verhuren van je eigen huis. Er komt echter wel meer bij kijken dan het simpelweg online zetten van je woning en dan maar wachten tot het geld binnenstroomt.

In dit artikel heb je een aantal tips en zaken gelezen waar je mogelijk tegenaan zal lopen. Toch is er nog heel veel meer om te leren, wanneer je geld wil verdienen met het verhuren van je eigen huis. Zeker wanneer je dit op een goede manier wil doen.

Ik kan je daarom alleen maar aanraden door je vooraf goed in te lezen of zelfs een cursus te volgen over hoe je het beste geld kan verdienen door je eigen huis te verhuren. Zelf heb ik bijvoorbeeld enorm veel hulp gehad van de bnbverhuurcursus.

Met deze praktische cursus van twee doorgewinterde verhuurders leer je van A tot Z hoe je van jouw woning verhuren niet alleen een leuke, maar ook een winstgevende ervaring kan maken. Dit alles terwijl je volledig in lijn loopt met de wet en ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dat laatste is!

Vind jouw ultieme vakantiewoning en verdien 25.000 Euro per jaar

De #1 cursus van Nederland en België gericht op vakantiewoningen

Start hier!

Deelnemers krijgen daarnaast ook nog eens toegang tot een online community van concullega’s, de beschikking over verschillende handige templates voor de verhuur van je eigen huis én wekelijks een online coaching sessie. Zodat je op den duur niet alleen geld bespaart en verdient, maar jezelf ook nog eens een hoop werk uit handen neemt.

Niet langer wachten?

Direct hier boeken met korting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.