De kans is aannemelijk dat crypto staking je nog niet heel bekend in de oren klinkt. Dat is niet gek, want het is een vrij nieuw fenomeen. Daarnaast was crypto staking lange tijd alleen goed te gebruiken door mensen die technisch goed onderlegd zijn. Veelal kon er alleen via lange omwegen crypto gestaked worden. Lees hier hoe je geld kan verdienen met crypto staking.
Staking klinkt misschien nu nog als een ingewikkeld begrip, maar dat is het niet. Het komt neer op het beschikbaar stellen van jouw cryptomunten aan een systeem. Dat systeem kan het complete Ethereum-netwerk zijn of een specifiek project. Omdat je jouw munten beschikbaar stelt, heb je recht op een vergoeding. Hoe hoog deze vergoeding is, hangt af van het project en de hoeveelheid munten die je beschikbaar stelt.
Begin vandaag nog en word succesvol in crypto!
Volg de Gratis Training en Summit. En krijg direct toegang tot dit gratis E-Book en andere producten
Inhoudsopgave
In de praktijk kunnen de opbrengsten van crypto staking behoorlijk oplopen. Het is dan ook een geliefde manier om online passief geld te kunnen verdienen. Zonder risico’s is crypto staking echter niet.
In dit artikel bespreek ik daarom de belangrijkste onderdelen van crypto staking met je. Zo leg ik je uit hoe en waar je dit kunt doen, wat de risico’s zijn en hoe je deze risico’s zoveel mogelijk kunt beperken.
Crypto begint bij Bitvavo
Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste exchange van Nederland
Een hele simpele uitleg van crypto staking
Ben je van de bovenstaande uitleg nog een beetje in de war? Wees niet bang, dat zijn de meeste mensen. Het is niet iets wat je iedere dag doet. Gelukkig weet ik een manier om het makkelijker uit te leggen. Crypto staking kan namelijk het best als het onderstaande voorbeeld worden omgeschreven:
Stel je voor dat jij in het bezit bent van fiets. Je gebruikt deze fiets nooit maar je hebt de fiets wel. Een verhuurbedrijf in fietsen is altijd op zoek naar fietsen om te verhuren. Jij hebt de mogelijkheid om je fiets bij dit bedrijf in te leveren. Iedere dag dat jouw fiets bij dit bedrijf is, ontvang je daar een vergoeding over. Meestal kun je op ieder moment je fiets weer terugvragen. Dan stoppen de vergoedingen, maar je hebt wel je fiets weer terug. Je begon met één fiets en je hebt nog steeds één fiets. Je hebt in de tussentijd wel een vergoeding ontvangen voor de tijd dat je fiets weg was. Het grootste risico was een faillissement van het bedrijf. Je fiets was dan hoogstwaarschijnlijk naar de schuldeisers weggegaan.
Dit voorbeeld klinkt misschien nog wat gek als ik het vergelijk met crypto staking. Na het lezen van een uitleg van crypto staking denk je daar waarschijnlijk anders over. De beschrijving hieronder is een voorbeeld van crypto staking van hoe het echt werkt.
Stel je voor dat je 5 Ethereum munten hebt. Een project dat op het systeem van Ethereum draait, maakt gebruik van Ethereum als energie. Omdat het systeem zichzelf draaiend wilt houden zonder bemoeienis van buitenaf, werkt het op basis van de tegoeden van gebruikers. Dan heb ik het in bijzonder over gebruikers die hun tegoeden gestaked hebben. Zij hebben hun Ethereum munten aan het systeem beschikbaar gesteld. Het systeem geeft deze munten niet uit, maar gebruikt ze als onderpand voor transacties. Dat wil zeggen dat je altijd je Ethereum munten terugkrijgt als je besluit om ze niet meer beschikbaar te stellen. Zolang de munten beschikbaar worden gesteld, ontvang je een vergoeding. Dit kan verschillen van 1% tot 90% op jaarbasis. Hoe meer vraag er naar een specifieke munt voor staking is, hoe hoger het rendement.
Dit is hoe jij zelf crypto kunt staken
Van de vele honderden, zo niet duizenden manieren om crypto’s te staken, bespreek ik de twee beste en makkelijkste met je. Je kunt met ieder van deze drie manieren van start om geld te verdienen met crypto staking. Wel adviseer ik je eerst om het volgende hoofdstuk over de risico’s van crypto staking te lezen, voordat je hiermee van start gaat.
Staken via een exchange
Veruit de meest eenvoudige manier om geld te verdienen met crypto staking is via een exchange. De meeste grote exchanges bieden gebruikers sinds begin van dit jaar de mogelijkheid om te staken. Je kunt dan denken aan exchanges als Bitcoinmeester, Binance, Bitvavo en KuCoin. Al deze exchanges hebben een handige overzichtspagina gemaakt van alle cryptomunten die je er kunt staken. Per crypto is weergegeven op welk rendement je gemiddeld kunt rekenen. Belangrijk om mee te nemen is dat dit rendement altijd gebaseerd is op de huidige situatie. Daarmee bedoel ik dat het een inschatting is op basis van de huidige koers en behoefte van de desbetreffende munt.
Crypto begint bij Bitvavo
Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste exchange van Nederland
Om daadwerkelijk te beginnen met het staken van je crypto via een exchange, hoef je alleen maar aan te geven welke munt je in welke hoeveelheid wilt staken. Bij sommige exchanges kun je extra rendement ontvangen wanneer je voor langere tijd je crypto tegoeden vastzet. Dit kun je dan ook meteen aangeven.
Vervolgens is het een kwestie van wachten. Bij de meeste exchanges wordt live aangegeven hoeveel rendement je ontvangen hebt. Ook kun je een prognose zien van het rendement dat je nog gaat ontvangen. Indien je jouw tegoeden niet hebt vastgezet, kun je ze er gemakkelijk op ieder moment uithalen.
Direct staken via een project
Minder makkelijk maar veelal lucratiever, is het staken van crypto via het project. In het bovenstaande voorbeeld fungeert de exchange als een tussenpersoon. Daarvoor wilt de exchange natuurlijk een vergoeding ontvangen. Deze vergoeding wordt automatisch met je rendement verrekent waardoor je minder rendement ontvangt. Als je deze vergoeding niet aan de exchange wilt betalen, is er een makkelijke oplossing: je staked direct via het project. Via je web-wallet (MetaMask, Coinbase Wallet, Trust Wallet etc.) kun je eenvoudig aan ieder project deelnemen. Om naar beschikbare projecten te zoeken, kun je websites als DefiLama bezoeken. Op dit soort websites zijn alle projecten te vinden waar je jouw tegoeden kunt staken. Ook kun je meteen een idee krijgen van de populariteit van het project en hoeveel crypto er al door andere gebruikers gestaked wordt.
Wat zijn de risico’s van crypto staking?
Er zijn verschillende risico’s waar je bij crypto staking rekening mee moet houden. Ik heb hieronder de belangrijkste risico’s uitgewerkt.
- Waardeverlies
- Hack
- Rugpull
Waardeverlies
De meest lucratieve crypto om te staken, zijn doorgaans volatiele munten. Daarmee bedoel ik munten waarvan de waarde regelmatig snel stijgt of daalt. Daar is namelijk veel liquiditeit voor nodig.
Het probleem hiervan is dat je munten beschikbaar stelt die in waarde kunnen stijgen of dalen. Hierdoor kan een eventueel rendement op het staken van je munten in het niet vallen wanneer de waarde fors gedaald is. Als je bijvoorbeeld 5 Ethereum munten hebt gestaked en je daar 35% rendement op krijgt, sta je alsnog op verlies wanneer de waarde van Ethereum met meer dan 17.5% daalt. Het rendement van 35% compenseert namelijk niet het verlies van 17.5%.
Hoe beperk je dit risico?
Geld verdienen met crypto staking kan risico’s met zich meebrengen. Zorg dat je de risico’s beperkt. Een van de makkelijkste manieren om het risico van waardeverlies bij crypto staking te beperken, is door zoveel mogelijk stabiele munten te staken. Dit worden ook wel stablecoins genoemd. Stablecoins reflecteren echte valuta zoals de Dollar of Euro. Voorbeelden van stablecoins die je kunt staken zijn USDC, USDT, FEI, FRAX en SUSD.
Daarnaast kun je jouw risico’s afdekken door tegelijkertijd short te gaan op de munt die je staked. Dit is doorgaans alleen voor de bekendste munten mogelijk. Je kunt dan denken aan de top 20 munten op basis van marktkapitalisatie. Een voorbeeld van een platform waar je het risico van staking kunt afdekken door een cryptotoken te shorten, is dYdX. Let wel op dat het rendement dat na deze strategie overblijft, gedecimeerd kan zijn tot enkele procenten.
Hack
Een hack is overal in de cryptowereld een gevaar dat altijd op de loer ligt. Dit risico ligt doorgaans hoger wanneer je staked bij exchanges, dan via een web wallet zoals MetaMask of Trust Wallet. Ook als je tegoeden gestaked zijn, is het voor een hacker mogelijk om je tegoeden te bemachtigen.
Hoe beperk je dit risico?
De beste manier om het risico op een hack te verkleinen, is door je crypto wallets dubbel te beveiligen. Dit wordt ook wel twee-factor authenticatie genoemd. Bij vrijwel alle grote exchanges (zoals Bitcoinmeester, Bitvavo en Binance) als ook web-wallets is het instellen van twee-factor authenticatie mogelijk. Daarnaast is het belangrijk om altijd zeer waakzaam te zijn op de websites waar je op klikt en inlogt. Phishing is in de wereld van crypto de meest gebruikte manier om bij de inloggegevens van een crypto wallet te komen. Let daarom altijd goed op de betrouwbaarheid website waar je jouw waardevolle inloggegevens invult.
Lees ook mijn artikel: Hoe kun je Crypto veilig bewaren?
Rugpull
Een rugpull is een benaming voor een project waar de gebruikers door de oprichters worden opgelicht. Het is een directe vertaling voor ‘het kleed onder je vandaan trekken’. Er zijn de afgelopen jaren meerdere voorbeelden van projecten geweest, waarbij uit het niets alle tegoeden door de oprichters ontvreemd werden. Zelfs tegoeden die werden gestaked, werden gestolen.
Hoe beperk je dit risico?
Rugpulls komen over het algemeen weinig voor. Wel zijn er ieder jaar op de vele duizenden projecten meer dan honderd rugpulls. De makkelijkste manier om de kans op een rugpull te verkleinen, is door alleen je tegoeden beschikbaar te stellen aan bekende projecten met een goede reputatie. Kleine, opkomende projecten brengen aanzienlijk meer risico met zich mee. Daarnaast is het nooit verstandig om al je tegoeden aan één systeem beschikbaar te stellen. Er zijn honderden projecten waar je jouw crypto kunt staken. Je doet er daarom goed aan om je crypto tegoeden te verspreiden, zodat je bij een eventuele rugpull niet alles kwijt bent.
Wil je meer leren over crypto staking?
Dan heb ik goed nieuws voor je! Sinds kort is de Gratis Crypto Training en Summit van AllesOverCrypto uitgebreid met een complete module over crypto staking.
Begin vandaag nog en word succesvol in crypto!
Volg de Gratis Training en Summit. En krijg direct toegang tot dit gratis E-Book en andere producten
Derek en Patrick hebben deze module aan hun cursus toegevoegd, omdat er zoveel vraag naar was. Daarnaast wordt dit onderwerp in de community van AllesOverCrypto, waar je bij aanschaf van de cursus gratis toegang tot krijgt, regelmatig besproken. Het is de makkelijkste manier om voorbeelden van goede projecten met mooie rendementen voor crypto staking te vinden.
Wil je meer leren over technische analyses?
Naast deze cursus heb ik ook de cursus van Madelon Vos gevolgd en me aangesloten bij de Bitcoin & Technische Analyse Academy. Wil je daar meer over weten, bekijk dan deze gratis online video.
Op zoek naar een totaalpakket over bitcoin, cryptocurrencies, aandelen en traden? Dit was voor mij de beste keuze.
Bitcoin & Technische Analyse Academy van Madelon Vos