Het stellen van persoonlijke doelen helpt je om dingen te bereiken in het leven en draagt bij aan je persoonlijke groei. Het kan je ook helpen om erachter te komen wat er nog in je leven ontbreekt, als je het gevoel hebt dat er iets mist.
In deze blog leg ik jou precies uit hoe je jezelf doelen stelt, wat de SMART methode is en hoe je ervoor zorgt dat je je ook daadwerkelijk aan je persoonlijke doelen houdt. Lees snel verder om erachter te komen, hoe je jouw leven nog mooier maakt.
Inhoudsopgave
Doelen stellen voor jezelf helpt om:
- je leven een bepaalde richting te geven
- dingen voor elkaar te krijgen en te bereiken
- jezelf te motiveren
- persoonlijke groei
- je zelfvertrouwen te vergroten, omdat je je prestaties ermee kunt meten
- je ideale toekomstbeeld te visualiseren en tot de realiteit te brengen
- erachter te komen welke dingen wel en niet relevant zijn
Wat is een doel?
Een doel is een specifiek richtpunt; het geeft aan wat je wil bereiken in een bepaalde periode. Het stellen van doelen voor jezelf, helpt je na te denken over wat je wensen zijn, wat je (nog) wil bereiken in je leven en hoe je dit kunt doen. Andersom helpt het stellen van doelen je ook, om erachter te komen wat je niet wil in het leven. Doelen bepalen voor jezelf begint meestal met het stellen van goede vragen. Denk aan vragen zoals: Wat wil ik bereiken? Wat vind ik leuk? Waarvan word ik gelukkig?
Waarom moet je jezelf doelen stellen?
Heb je het gevoel dat je altijd superhard werkt, maar dat je geen stap verder komt? Of, dat iedereen om je heen lijkt te weten wat ze in het leven willen bereiken en jij als enige in het duister tast? Of, dat je graag meer uit het leven wil halen, maar je niet precies weet hoe? Dit zijn slechts een paar voorbeelden waarom het zo ontzettend belangrijk is, om doelen te stellen voor jezelf.
Doelen helpen je te realiseren wat je echt wil en hoe je dit bereikt.
Doelen zorgen voor zowel een visie voor de lange termijn, als motivatie voor de korte termijn. Want het is erg belangrijk om te onthouden dat zonder het ondernemen van actie, jouw persoonlijke doelen nooit werkelijkheid zullen worden.
Doelen stellen gaat hand in hand met productiviteit en focus. Als Business Strateeg geef ik 7 tips om tijd te besparen als ondernemer, maar eigenlijk zijn het hele waardevolle tips voor iedereen met een volle agenda.
Hoe stel ik mezelf een persoonlijk doel?
Stap 1: Brainstormen
Als eerste begin je met brainstormen. Wat is jouw Missie? Brainstorm bijvoorbeeld over een bepaald aspect van je leven, zoals je carrière, je persoonlijke financiën of je privéleven. Kies een deel van je leven uit, waarbij je vooruitgang wil boeken en waar je je op wil concentreren. Start bijvoorbeeld met het brainstormen over je carrière. Richt je eerst op het stellen van een lange termijn doel(en). Dit is een doel dat je wil bereiken binnen 10 tot 15 jaar en dit wordt tevens je hoofddoel. Een hoofddoel geeft in grote lijnen weer, hoe je leven er op de lange termijn uitziet.
Vind jouw Missie
Een online training voor het vinden van je missie van Wiggert Meerman.
Opstaan met betekenis en voldaan naar bed, omdat je dagen zinvol zijn.
Brainstormen kan aan de hand van diverse methodes. Neem de tijd om goed na te denken over wat je echt wil, en schrijf alle gedachten die in je opkomen bijvoorbeeld op. Je kunt er ook voor kiezen om een moodboard te maken, om erover te praten met anderen, enzovoorts.
Tip: Ban negatief denken
Tijdens het brainstormen en het stellen van doelen voor jezelf, is het belangrijk om in oplossingen te denken en niet in problemen. Misschien wil je heel je leven al chef worden, maar heb je geen geld om een restaurant op te zetten. Brainstorm in dit geval over oplossingen. Bedenk hoe je deze droom toch kunt bereiken of welke alternatieven er zijn. Schuif je doel niet direct aan de kant.
Neem de tijd
Het belangrijkste is dat je voor het brainstormen en het doelen stellen de tijd neemt. Zeker als het gaat om het bepalen van een doel voor de lange termijn. Als je eenmaal jouw levensdoel hebt bepaald, is het belangrijk dat je daad bij het woord voegt.
Je moet je toeleggen op jouw doelen, om deze ook daadwerkelijk uit te laten komen en dit vergt tijd. Het is dan ook erg zonde als je geen energie, tijd en aandacht wil besteden aan het bepalen van jouw wensen. Vooral als je niet duidelijk voor ogen hebt wat je graag wil, is het des te belangrijker om hier de tijd voor te nemen. De één weet misschien al sinds zijn kindertijd dat hij dokter wil worden, terwijl de ander op veertigjarige leeftijd nog steeds niet weet waar zijn passie ligt. Raak dus niet gefrustreerd als je na een middagje brainstormen, nog geen hoofddoel hebt bedacht.
Stap 2: Kleine doelen stellen
Nu je jouw doel hebt bepaald, is het tijd om dit grotere doel op te delen in kleinere behapbare doelen. Verdeel jouw persoonlijke doelen onder in bijvoorbeeld doelen voor de komende 5 jaar, het komende jaar en de komende maand. Deze doelen zijn specifieker en beschrijven een gedeelte van het grotere geheel.
Kleinere doelen zorgen ervoor dat je jouw grote doel zal bereiken en dat je gemotiveerd blijft om je doelen waar te maken.
DROOM, DURF EN DOE!
Je kunt deze doelen zo specifiek maken als je zelf wil. Het is zelfs beter om in de details te treden. Gebruik onder andere bedragen, hoeveelheden en datums om een doel meetbaar te maken. Als je een van je subdoelen hebt bereikt, zal dit je zelfvertrouwen een boost geven en draagt bij aan je persoonlijke groei. Deze kleinere doelen zorgen ervoor dat je jouw grotere doel echt zal bereiken en dat je gemotiveerd blijft om je doelen waar te maken.
Een van mijn persoonlijke doelen is om naar mijn volle potentie te leven en daarom investeer ik altijd in je persoonlijke ontwikkeling. BreinTV is een fijn platform, met goede programma’s en iedere maand een inspirerende gast.
Leef naar je volle potentie
Word lid van BreinTV en ontdek alles voor jouw persoonlijke groei!
Stap 3: een to-do lijstje maken
Het maken van een to-do lijstje doe je met behulp van werkdoelen, oftewel actiepunten.
Werkdoelen zijn doelen die je echt kunt behalen en afvinken. Hoe graag je ook miljonair wil worden, het is erg onrealistisch om jezelf het doel te stellen dit binnen een maand te bereiken. Dit is geen goed werkdoel of actiepunt. Een werkdoel zorgt ervoor dat je aan je persoonlijke doelen blijft werken.
Om door te gaan op het eerdergenoemde voorbeeld, kan een van de eerste werkdoelen zijn om 100 euro te investeren en dit te verdubbelen binnen een maand tijd. Of, als je graag dierenarts wil worden, kan het eerste actiepunt zijn om je in te schrijven voor een relevante opleiding, voordat het nieuwe schooljaar begint.
Stap 4: De SMART methode gebruiken
Een van de manieren om een doel te formuleren, is door middel van de SMART methode. Deze methode helpt je om jouw doelen ook echt te behalen en het maakt je doelen sterker. Je hoeft de methode van de SMART doelen in het begin nog niet toe te passen. Met name tijdens het brainstormen is het belangrijk om je gedachten zoveel mogelijk de vrije loop te laten. Als je weet wat je wil bereiken, dan is het tijd om je persoonlijke doelen te herformuleren naar SMART doelen. SMART is een afkorting voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Relevant en Tijdgebonden.
Wat betekent SMART?
Specifiek:
Om je doel specifiek te maken, probeer je de vijf W-vragen te beantwoorden. Deze zijn als volgt: Wat wil ik bereiken? Waarom is dit doel belangrijk? Wie is erbij betrokken? Waar vindt het doel plaats? Welke hulpmiddelen zijn ervoor nodig? Al deze vragen helpen je om een specifiek en helder doel te formuleren.
Bijvoorbeeld: Het doel “Ik wil mijn eigen bedrijf starten” is niet erg specifiek. Het doel “Ik wil mijn kennis van de Spaanse taal gebruiken om mijn eigen onderneming te starten, waarbij ik taalles ga geven op afstand vanuit mijn eigen woning” is dat wel.
Meetbaar:
Als je een doel stelt dat meetbaar is, dan weet je precies wanneer een doel is behaald. Het helpt je ook om je focus te behouden en je niet te laten afleiden. Om een meetbaar doel te stellen, gebruik je vragen zoals: Hoeveel? Hoe vaak? Hoe weet ik wanneer ik mijn doel heb bereikt?
Bijvoorbeeld: Stel dat je nog geen kennis hebt van de Spaanse taal, dan kun je dit meetbaar maken door in je doel te zetten dat je een bepaalde cursus of opleiding wil afronden.
Acceptabel of Actie gebonden:
Dit betekent dat een doel realistisch moet zijn. Als je jezelf niet realistische doelen stelt, zul je deze niet kunnen behalen. Je kunt jezelf hiervoor de volgende vragen stellen: Hoe ga ik het doel behalen? of Hoe realistisch is dit doel, als ik kijk naar eventuele beperkende factoren zoals financiën.
Relevant:
Met relevant wordt bedoeld dat het doel past bij jou, jouw levensstijl en bij je andere doelen. Een doel is relevant, als je de volgende vragen met “ja” kunt beantwoorden: Is dit mijn tijd waard? Is dit het juiste moment? Past dit bij mijn andere wensen en dingen die ik nodig heb? Ben ik de juiste persoon om dit doel te behalen? Is het doel haalbaar in de huidige maatschappij?
Tijdgebonden:
Ten slotte heeft ieder doel dat je jezelf stelt een einddatum nodig. Dit helpt je om je prioriteiten te stellen en ervoor te zorgen dat alledaagse activiteiten niet in de weg komen te staan van het door jou te behalen doel. Ook nu kun je jezelf weer bepaalde vragen stellen, zoals: Wanneer? Wat kan ik doen in 6 maanden tijd? Wat kan ik vandaag bereiken? Het stellen van een deadline, zal je helpen om je te blijven focussen.
Stap 5: Doelen evalueren
Als je een van je doelen hebt behaald, is het belangrijk om dit te evalueren. Kijk terug naar het proces en de dingen die je hebt gedaan om het doel te bereiken. Als je jouw doel te makkelijk hebt behaald, scherp je doelen dan bij door ze uitdagender te maken. Andersom geldt hetzelfde. Lukt het je maar amper om een doel te behalen, splits deze dan verder op in sub- of werkdoelen.
Vergeet ook niet om je doelen regelmatig te bekijken, bijvoorbeeld als je leven verandert. Om doelen te behalen is het belangrijk om gefocust te blijven op je doel. Toch kan het voorkomen dat je andere dingen belangrijker vindt naarmate de tijd verstrijkt. Het is verstandig om dan opnieuw te beginnen met brainstormen. Ga na of jouw doelen nog steeds passen bij wat je wil bereiken.
FAQ – Veel gestelde vragen
Waarom moet je doelen voor jezelf stellen?
Doelen stellen voor jezelf heeft meerdere voordelen. Het helpt je bijvoorbeeld om dingen te bereiken in het leven, jezelf te motiveren en je leven richting te geven. In dit artikel leg ik precies uit waarom je doelen moet stellen voor jezelf en hoe je dit doet.
Wat zijn SMART doelen?
SMART is een afkorting die staat voor: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Relevant en Tijdgebonden. SMART doelen zijn doelen die voldoen aan de SMART methode. Het zijn doelen die dus specifiek, meetbaar, acceptabel, relevant en tijdgebonden zijn.
Een van mijn persoonlijke doelen is om naar mijn volle potentie te leven en daarom investeer ik altijd in je persoonlijke ontwikkeling. BreinTV is een fijn platform, met goede programma’s en iedere maand een inspirerende gast.
Leef naar je volle potentie
Word lid van BreinTV en ontdek alles voor jouw persoonlijke groei!