Je weet waarschijnlijk zelf ook dat het uiten van gevoelens belangrijk is. Emoties die niet geuit worden, kroppen zich op en kunnen ervoor zorgen dat je een korter lontje krijgt of juist onzekerder wordt. Dat terwijl het enige wat nodig is om dit op te lossen, het uiten van je gevoelens is.
We vinden dit echter lastig. Velen van ons hebben niet de persoonlijkheid om dit instinctief te doen. Daarom is het belangrijk om te leren hoe je jouw gevoelens kunt uiten. Gelukkig zijn daar verschillende manieren voor.
Inhoudsopgave
De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod:
- De verschillende manieren om je gevoelens te uiten
- Waarom het belangrijk is om je gevoelens te uiten
- Wat er gebeurt als je jouw gevoelens niet uit
De verschillende manieren om je gevoelens te uiten
Waarschijnlijk voelt het uiten van je gevoelens als een enorme opgave. Het lijkt er misschien zelfs op of het naar buiten laten komen van je gevoelens onmogelijk is. Je hebt zoveel opgekropte emoties dat het voelt alsof je meteen moet huilen als je nu nog je emoties naar buiten laat komen.
De volgende manieren helpen je om een begin te maken met het naar buiten laten komen van je gevoelens.
Praat positief tegen jezelf
In ons hoofd praten de meesten van ons de hele dag tegen onszelf. Voor velen is dit gesprek lang niet altijd even positief. Dat kan ervoor zorgen dat we ons alleen maar slechter voelen. Als je actief probeert dit gesprek dat je met jezelf voert positief te stimuleren, voorkom je dat je gevoelens over de top negatief worden. Vervang de negatieve gesprekken die je met jezelf voert met positieve.

Mindfullness voor het dagelijkse leven
Leer praktische korte oefeningen die je helpen om direct stress te verminderen, meer in het hier en nu te zijn en meer te genieten.
Leer naar anderen te luisteren
Voordat mensen om je heen je willen of kunnen helpen, is het vaak belangrijk dat ze weten dat ze ook op jou kunnen rekenen. Dit begint dan ook bij het luisteren naar de gevoelens en emoties van mensen om je heen. Of het nu een collega of goede vriendin is. Het is een zekerheid dat als jij klaar bent om je opgekropte emoties te uiten, anderen dan ook tijd voor jou over hebben. Gelukkig is het makkelijk om naar anderen te leren luisteren. Geduld, respect en een luisterend oor zijn voldoende.
Vermijd alle afleiding
Wat mij vaak opvalt, is dat veel mensen die hun gevoelens zouden moeten uiten constant naar afleiding van deze opgekropte emoties zoeken. De momenten dat ze de kans hebben om emoties te uiten, grijpen ze naar hun telefoon. Ook het urenlang bingen van Netflix-series is een goed voorbeeld van een manier waarop mensen hun emoties proberen te ontvluchten. Een natuurlijk fenomeen waar velen zich niet van bewust zijn. Maar wat als je op het moment dat je het gevoel hebt, dat je jouw emoties zou willen uiten, je een keer niet de situatie ontvlucht? Je laat dan juist wel de afleiding links liggen, waardoor je de weg vrij maakt om je emoties volledig te kunnen uiten.
Schrijf over je emoties
De makkelijkste manier om te beginnen met het uiten van je gevoelens, is door ze simpelweg op te schrijven. Je hoeft niet goed te kunnen schrijven om op papier je emoties te kunnen uiten. De meest opgekropte emoties kunnen vrijkomen door ze op te schrijven. Je kunt daarvoor de volgende, simpele opzet kiezen:

- Schrijf op waar je nu over denkt, positief en negatief
- Schrijf over hoe jij je voelt
- Schrijf waarom jij je zo voelt
- Schrijf welke invloed deze gevoelens op je hebben, wat je hierdoor wel of niet hebt gedaan
- Schrijf op waarom dit alles je zo raakt
- Schrijf op waarom je het lastig vindt om deze gevoelens hardop te uiten
De eerste keer dat je op deze manier je gevoelens op papier uit, laten je verdrietig voelen. Tegelijkertijd zal je ook voor het eerst een bevrijdend gevoel krijgen. Vaker wel dan niet kunnen opgekropte emoties voor agressie zorgen, al dan niet van serieuze aard. Bij het opschrijven van je emoties, kunnen dit soort elementen snel verdwijnen.
Tekenen, kleinen of collages
Creatieve activiteiten helpen bij het uiten van je gevoelens. Door creatief bezig te zijn, komen veelal positieve gevoelens vrij, waardoor de drempel om je gevoelens te uiten lager wordt. Wat voor jou een creatieve activiteit is die hier een bijdrage aan kan leveren kan schilderen, tekenen, kleien of het maken van een collage zijn. Afbeeldingen die je raken, vormen waarbij gevoelens worden opgewekt of een tekening van iets dat je dierbaar is.
Beoefen mindfulness
De positieve invloed van mindfulness mag niet onderschat worden. Velen hebben geleerd om emoties als agressie, verdrietig of teleurstelling aan te pakken door mindfulness te beoefenen. De kracht van mindfulness zit in de eenvoud. Door de denken en leven in het moment zonder enig oordeel kan een leven doen veranderen.
Doordat mindfulness in kleine stappen begint, voel je al snel de eerste gevoelens naar buiten komen. Je leert met mindfulness daadwerkelijk je gevoelens te uiten. Je leert waarom dit zo belangrijk is, doordat je meteen de vruchten van de lessen plukt. Relaties worden beter, je kunt je beter in anderen inleven en je bent optimistischer. Een prachtig vertrekpunt voor wie het spannend vindt om gevoelens te leren uiten.
Waarom is het belangrijk om je gevoelens te uiten?
We bevinden ons de hele dag in de buurt van andere mensen. We werken en leven met elkaar. Collega’s, kennissen of je partner, net als jou zijn ze de hele dag in de weer met hun werkzaamheden en gevoelens. Waarschijnlijk heb jij, net als zij van jou, geen goed idee hoe ze zich voelen. Als iedereen van elkaar zou weten wat de gemoedstoestand is, zouden we aanzienlijk beter met elkaar om kunnen gaan.
De eerste stap om ervoor te zorgen dat anderen je beter begrijpen, beter met je om kunnen gaan, is door je gevoelens te uiten. Hoe klein of groot je gevoelens ook zijn. Vooral als het om opgekropte emoties gaat, is het niet uiten van je emoties een tikkende tijdbom. Je hebt namelijk niemand waarmee je over je emoties kunt praten behalve jezelf. En zoals je eerder op deze pagina hebt kunnen lezen, zijn dit vaak niet de meest positieve gesprekken.
Door juist de eerste te zijn die hardop je gevoelens uit, heb je anderen om mee te kunnen praten. Zij kunnen je helpen je emoties te begrijpen en verdere gevoelens van verdriet, teleurstelling of agressie aan te pakken. Dit is een lang proces dat niet na een eerste uiting voorbij is. Het is echter wel de start van iets moois.
Wat gebeurt er als je je gevoelens niet uit?
Wat zou er gebeuren als je besluit om na vandaag, nog langer het uiten van je emoties uit te stellen? Als je gevoelens niet naar buiten laat komen maar binnen blijft houden? Dan blijven de emoties zich opkroppen waardoor ze zich in extremere mate in agressie, verdriet en teleurstelling zullen manifesteren.
Een gevolg dat je absoluut wilt voorkomen. Hoe eerder je emoties durft te uiten en bespreekbaar maakt, hoe eerder je jouw eigen emoties leert te beheersen. Je wordt namelijk emotioneel intelligenter. Een vaardigheid waar je de rest van je leven profijt van hebt. Relaties worden sterker, je leert anderen beter te begrijpen en je kunt meer uit je eigen leven halen.

Mindfullness voor het dagelijkse leven
Leer praktische korte oefeningen die je helpen om direct stress te verminderen, meer in het hier en nu te zijn en meer te genieten.
Gerelateerd artikel: Hoe je stress kan verminderen door je gevoelens te leren uiten en beheersen.
Ben je ondernemer? Lees dan ook mijn blog hoe je mentaal fit kan blijven als ondernemer. Immers je bedrijf kan niet verder groeien dan jij als ondernemer zelf ook groeit. Werk aan je persoonlijke en zakelijke ontwikkeling om sterk te staan als ondernemer en je bedrijf te laten groeien. Als Business Strateeg voor innovatie en groei werk ik met ondernemers die een nieuwe stap willen zetten en willen groeien. Winstgevend groeien in impact, omzet en vrijheid, zodat zij hun tijd kunnen besteden aan die zaken die er toe doen. Volop genieten van het leven en een succesvol bedrijf bouwen.
Plan een strategiegesprek met mij in en ik bespreek graag hoe ik je hierbij kan helpen.